Kaip atrodytų vėžliukai nindzės, jei jie egzistuotų realybėje. Viską paaiškina mokslininkai  ()

Tyrėjai atskleidė, kokie gali būti tikri paaugliai ropliai ir ar jie iš tikrųjų galėtų įvaldyti kovos menus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Idėja, kad paaugliai vėžliai mutuoja į humanoidines nindzes, gali atrodyti kaip kliedesys. Tačiau mokslininkai pastebi, kad iš tikrųjų ji yra šiek tiek mažiau pamišusi, nei galėtume manyti iš pradžių, rašo „Science Focus“.

Pasak Floridos Atlanto universiteto (JAV) biologijos mokslų profesorės Jeannette Wieneken, vėžlio ir žmogaus chromosomos nesutampa. Vėžliai iš tikrųjų turi daugiau chromosomų nei mes. Jei šių dviejų rūšių chromosomos nesutampa, gali atsirasti genetinių anomalijų, dar vadinamų „toratologija“ – terminu, pažodžiui reiškiančiu „pabaisas“.

Ir vis dėlto, jei manytume, kad vėžliai mutantai vis dar egzistuoja – stovi ant dviejų kojų ir netgi gali kalbėti, ar vėžlių fiziologija iš tikrųjų gali prisitaikyti prie humanoidinės anatomijos?

Pasak Wieneken, reikšmingiausias pokytis bus tai, kad jų svorio centras pasislinks iš pečių į klubus. Įprastam keturkojui vėžliui tai reikštų kritimą dėl kiauto svorio, tačiau „humanoidiniams vėžliams“ tai greičiausiai nebūtų didelė problema – padaras greičiausiai atrodytų kaip žmogus su didele kuprine.

Dar vienas reikšmingas skirtumas – kai žmogus nešiojasi „didelę kuprinę“, mūsų anatomija apima ir šonkaulius bei stuburą. Tačiau vėžlių stuburas yra tik dalis kiauto. Anot magistrantės Ivanos Lescano Serra, kuri specializuojasi vėžlių kiautuose, vien dėl šio fakto sunku įsivaizduoti vėžlių nindzių egzistavimą.

 

Mokslininkė pastebi, kad filme ir animaciniame filme vėžliai mutantai laisvai atlieka įvairius akrobatinius triukus. Tačiau realybė yra tokia, kad dėl jų kiauto  ir stuburo susiliejimo tai būtų gana sunku. Jie tiesiog neturi tokio lankstaus stuburo, kuris leistų, pavyzdžiui, apsisukti atgal.

Dėl to mokslininkai priėjo prie išvados, kad vėžliai tiesiog negali tapti mutantais, jau nekalbant apie nindzes. Mokslininkai dar viena filmo „nesėkme“ laiko tai, kad vėžliai pristatomi kaip paaugliai. Faktas yra tas, kad kuo vyresni vėžliai, tuo bėgant metams jų kiautas tampa labiau išsivystęs ir sukaulėjęs. Tuo pačiu metu jaunų individų kauluose vis dar yra per mažai mineralų, todėl vargu ar jų kiautai bus pakankamai kieti, kad apsaugotų juos nuo pavojų.

Pasak Lescano Serra, net ir suaugus vėžlių kiautai netaptų neperšaunami. Tiesą sakant, vėžlio kiautas gali apsaugoti jį nuo ryklio atakos, bet ne todėl, kad jis toks stiprus, o todėl, kad yra lankstus. Paprasčiau tariant, plienas gali atlaikyti jėgas 1000 kartų geriau nei kiautas. Tuo pačiu antrasis turbūt labiau panašus į suspaustą buteliuką – deformuojasi, o vėliau atgauna formą.

 

Pasak Jeanette Wieneken, vėžliai iš tikrųjų gali išgyventi įvairiose aplinkose ir valgyti įvairų maistą, įskaitant daržoves, galbūt net angliavandenius picos plutoje, tačiau sūris tikriausiai nebus tinkamas jų virškinimo sistemai. Taigi mokslininkai sutinka, kad iš tikrųjų vėžliai mutantai iš tiesų galėtų išgyventi Niujorko kanalizacijoje ir net valgyti picą (kaip tai daro filmų herojai) – tikriausiai jie galėtų išgyventi, tačiau vargu ar ilgainiui jie išliks sveiki.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(1)
(2)

Komentarai ()