Jei įmesite moliūgą į vandenyną, ar jis sprogs tam tikrame gylyje. Atsakymas paprastas (Video)  (2)

Tyrėjai atliko eksperimentą, siekdami išsiaiškinti, ar moliūgas gali sprogti jūros gelmėse, jei pasieks slenkstinį gylį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmonės yra labai smalsūs padarai, todėl kartais į galvą ateina labai netikėti klausimai, pvz.: jei įmesti moliūgą į vandenyną, ar pasiekęs tam tikrą gylį galės sprogti dėl slėgio? Jei taip, kodėl? Mokslininkai atsakė į šį klausimą, rašo „IFLScience“.

Nereikia būti genijumi, kad atsakytum į antrąjį klausimą, nes atsakymas į jį gana paprastas: įvyks implozija (sprogimas iš vidaus) – kai daiktai patys sugriūva dėl vidinio ir išorinio spaudimo skirtumo. Tuo pačiu metu sprogimai gali įvykti ir ant paviršiaus, jei slėgis objekto viduje yra mažesnis nei išorėje.

Tačiau atsakymas į pirmąjį klausimą taip pat gana paprastas: jei slėgio skirtumas yra pakankamas, tam tikrą gylį pasiekęs moliūgas sprogs. Vienintelis klausimas, ar jis pakankamai sandarus, antraip grimzdamas į dugną jis tiesiog prisipildys vandens.

Tyrėjai atliko eksperimentą, kad kartą ir visiems laikams atsakytų į šį klausimą. Pirmojo eksperimento metu jie bandė įmesti moliūgą iki dugno, tačiau pastebėjo, kad iš moliūgo išeina burbuliukai. Tai rodo, kad jis pradėjo leisti vandenį.

 

Tada mokslininkai pakartojo eksperimentą, bandydami padaryti moliūgą sandarų, uždengdami jį plastikiniu maišeliu. Tada jie dar kartą bandė įmesti moliūgą į dugną ir jiems tikrai pavyko išlaikyti sandarumą. Dėl to jutuberiai pastebėjo, kaip moliūgas tvarkingai subyrėjo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(1)
(5)

Komentarai (2)