Turi būti atidaryta tik 8113 metais. Kas užplombuota pirmojoje pasaulyje šiuolaikinėje laiko kapsulėje  ()

Civilizacijos kripta buvo užantspauduota prieš 83 metus. Jis bus atidaryta tik 8113 m.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1936 m. daktaras Thornwellas Jacobsas, giliai pasinėręs į senovės Egipto tyrinėjimus, pastebėjo nerimą keliančią spragą mūsų supratime apie praeities civilizacijas. Jis suprato, kad didžioji dalis to, ką mes žinome apie senovės kultūras, ypač Egiptą, yra kilusi iš kelių šaltinių, tokių kaip piramidės ir kelios lentelės su užrašais iš senovės Asirijos. Tai tapo postūmiu novatoriškai idėjai – laiko kapsulės sukūrimui, rašo „IFLScience“.

Vedamas pareigos išsaugoti mūsų gyvenimo būdą ateities kartoms, daktaras Jacobsas sukūrė koncepciją ir sukūrė tai, kas tapo pirmąja pasaulyje modernia laiko kapsule. Šis unikalus kambarys, esantis Džordžijos valstijoje (JAV), Oglethorpe universitete, buvo skirtas išsamiam gyvenimo ir žinių įrašui per pastaruosius 6000 metų.

Ši „Civilizacijos kripta“, kaip ji buvo vadinama, buvo ne tik senovės artefaktų saugykla. Ji buvo sumanyta kaip savotiškas pseudofaraono kapas ir kruopščiai įrengta, kad atspindėtų 1930-ųjų erą.

Viduje galima rasti populiaraus muzikanto Artie Shaw įrašų, filmų apie 1898 metų įvykius ir net 100 knygų mikrofilmuose. Tarp kasdienių daiktų – nedidelis Ančiuko Donaldo modeliukas, tačiau nėra tokių brangenybių kaip auksas ar papuošalai.

Prie šio „asortimento“ buvo pridėta išsami „įrašų knyga“, aprašanti kiekvieną objektą ir jo reikšmę, skirta būsimiems atradėjams, nesvarbu, ar tai būtų žmonės, ar galbūt išsivysčiusios protingos būtybės.

Civilizacijos kripta buvo pastatyta baseine, esančiame Oglethorpe universiteto Phoebe Hearst salės rūsyje. Plaukimo baseinas buvo pakeistas į hermetišką kamerą, kurios matmenys buvo 6,1 m ilgio, 3,0 m aukščio ir 3,0 m pločio,. Kriptos kūrimo darbai vyko 1937–1940 m.

 

Kripta stovi ant pamatinių uolienų grindų ir turi 2,1 m storio akmeninį stogą Sienos išklotos emalio plokštėmis. 1940 m. nerūdijančio plieno durys buvo suvirintos visam laikui po to, kai iš patalpos buvo pašalintas deguonis ir pakeistas inertiniu azotu.

Projektą finansavo pramonininkai ir filantropai. Kripta buvo perduota Jungtinių Valstijų vyriausybei, jos įpėdiniams ir perėmėjams, kad ji būtų patikėta atidaryti 82-ojo amžiaus žmonėms (ar kitai gyvybės formai).

Tačiau svarbu pripažinti, kad daktaro Jacobso daiktų atranka atspindėjo jo laikmečio išankstines nuostatas ir suteikė kiek iškreiptą vaizdą apie XX amžiaus ketvirtojo dešimtmečio Ameriką, o ne visiškai tikslų vaizdą.

 

Viena įdomių daktaro Jacobso teorijų buvo jo numatymas apie galimą kalbos barjerą tarp užsandarinimo ir būsimo kapsulės atidarymo laikmečių. Norėdamas įveikti šią kliūtį, jis sukūrė „kalbų integratorių“ – rankiniu būdu valdomą įrenginį, rodantį paveikslėlius ir angliškus objektų pavadinimus, tuos pavadinimus grojant fonografu.

Laiko kapsulės atidarymo data buvo nustatyta 8113 m. Jacobsas paaiškino, kad 1936 m., kai jis sugalvojo idėją, nuo Egipto kalendoriaus sukūrimo buvo praėję 6177 metai. Jis norėjo, kad kažkas atidaręs saugyklą, pamatytų vidurio tašką laike tarp mūsų laikų ir senovės egiptiečių.

Nepaisant optimizmo dėl žmonijos civilizacijos išsaugojimo, epochos kontekstas, užtemdytas prasidėjusio Antrojo pasaulinio karo, paskatino daktarą Jacobsą kriptoje palikti pesimistinį raštelį, kuriame pripažįstamas neaiškus mūsų pasaulio likimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(32)
(3)
(29)

Komentarai ()