Paprasčiausia kalba pasaulyje. Joje yra tik 137 žodžiai ir jų pakanka bendrauti! (Video)  ()

2001 m. kanadiečių kalbininkė Sonja Lang sukūrė itin paprastą kalbą, kurioje yra tik 120 žodžių. Nors dabar žodžių padaugėjo iki 137, tai vis dar yra paprasčiausia žinoma kalba.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2010 m. „Google“ mokslininkai apskaičiavo, kad anglų kalba gali pasigirti stulbinamais 1 022 000 žodžių ir kasmet plečiasi maždaug 8 500 žodžių. Tačiau yra kalba, kurioje yra tik 137 žodžiai. O efektyviam bendravimui jų pakanka, rašo „IFLScience“.

Kalbame apie Toki pona – unikalią kalbą, kuri gimė kanadiečių kalbininkės Sonja Lang galvoje. Įkvėpta olandų, anglų, suomių, kinų, kantoniečių ir kitų pasaulio kalbų, Toki pona yra itin paprasta kalba, kuri maksimaliai padidina prasmę ir sumažina sudėtingumą.

Kalbos pavadinimas kilęs iš žodžių toki ir pona. Toki reiškia kalba ar kalbėjimas, o pona – gėris. Taigi, kalbos pavadinimas turėtų reikšti „gera kalba“. Tai palyginti nesena ir labai lengva kalba, sukurta tik primityviam bendravimui. Ja kalba apie 3 000 žmonių.

Toki pona yra žmonių kalba, kurią išradau… siekdamas suprasti gyvenimo prasmę su vos 120 žodžių (dabar jų jau 137). Dabar yra tūkstančiai žmonių, kuriems kalba yra gimtoji“, – sako Lang.

Įdomu ir tai, kad šiai kalbai rašyti naudojama tik keturiolika lotyniškų raidžių: a, e, i, j, k, l, m, n, o, p, s, t, u, w. Toki pona garsas toks pats, kaip ir tarptautinės fonetinės abėcėlės.

 

 

Be šio rašymo būdo, buvo sukurti ir kiti, iš kurių populiariausi yra sitelen pona (geras/paprastas rašymas) ir sitelen silen (pieštas raštas), taip pat žinomas kaip sitelen suwi (mielus rašymas).

Pirmoje sistemoje, siten pona, kiekvienam žodžiui yra tam tikri simboliai. Jis apibūdinamas kaip „hieroglifinis raštas, kuriame naudojami raibuliai ir kitos vaikiškos figūros“ ir jį sukūrė Lang.

Antrąją sistemą sukūrė Jonathanas Geibelis. Ši sudėtingesnė nelinijinė sistema žodžiams formuoti naudoja du skirtingus metodus: logogramos, vaizduojančios žodžius, ir raidinis skiemenų rašymas (ypač tikriniams pavadinimams). 

 

Sukurta kalba siūlo naują požiūrį į bendravimą, meta iššūkį nuomonei, kad veiksmingai saviraiškai būtinas didelis žodynas. Tūkstančiai kalbėtojų, vartojančių 137 pagrindinius Toki pona kalbos žodžius, įrodo, kad paprastumas tikrai gali būti prasmingas bendravimas.

Nors kai kurie Toki pona gali laikyti kalbiniu žaislu, jo auganti bendruomenė ir unikalios programos, tokios kaip muzikinė raiška, rodo, kad ji gali būti naudojama praktiškai. Kalbos paprastumas atveria duris kūrybiškai raiškai ir efektyviam bendravimui naudojant glaustą žodyną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(49)
(15)
(34)

Komentarai ()