Geriausių mokslinių vizualizacijų paroda „Art in Science“ Vilniuje ir Klaipėdoje (Foto)  (0)

Mąstydami apie mokslo ir meno ryšį (o jis tikrai yra), iš principo turėtume kelti klausimą ne kaip šios dvi disciplinos yra susijusios, o kur. Kad ir kaip keistai skambėtų toks klausimas, atsakymas į jį yra – žmogaus smegenyse.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2013-10-07 Geriausių mokslinių vizualizacijų paroda „Art in Science“ Vilniuje ir Klaipėdoje (Foto)  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, jog muzikos klausymas, poezijos rašymas, paveikslų stebėjimas bei matematinio įrodymo sprendimas, naujų mokslinių teoremų atradimas stimuliuoja tas pačia žmogaus smegenų sritis. Taigi, galima teigti, kad bendras mokslo ir meno bruožas yra informacijos perdavimas.

Projektas „Art in Science“ gali būti puikus pavyzdys to, kas dabar jau akivaizdu – kad mokslas ir menas turi šį tą bendro. Šio projekto metu visi Lietuvos mokslininkai buvo kviečiami pasidalinti bet kokiose mokslinėse erdvėse gautais įdomiais, gražiais ar originaliais vaizdais. Taip buvo įgyvendintos dvi pagrindinės projekto idėjos – ne tik įtikinti, kad mokslas ir menas yra glaudžiai susiję, bet ir spręsti mokslo populiarinimo klausimą.

Mažai kas pasakytų, kad mokslas visuomenėje yra populiarus. Dėl to atsakingi ne tik nesidomintys žmonės, bet ir mokslininkai, nededantys pakankamai pastangų, kad būtų žinoma jų veikla. Aišku, mokslas savaime yra sudėtingas dalykas, todėl jį perprasti ir suprasti reikia laiko. Būtent todėl buvo pasirinkta mokslą pristatyti per meną ir taip sujungti šias dvi disciplinas.

„Mokslinių vizualizacijų renginio idėją turėjome nuo pat „Mokslo ir Meno" įsikūrimo, - mintimis dalinasi organizatorė Vaiva Kulbokaitė. – Tai nėra labai originalus projektas pasaulio mastu. Vyksta tarptautiniai mokslinių vaizdų konkursai, o juose dalyvauja tam tikrų sričių profesionalai. Kaip vieną pavyzdžių galėčiau paminėti „Wellcome Image Awards“. Tačiau čia yra priimami tik biomedicinos mokslų srities darbai. Mes neabejojome, kad lietuviai taip pat turi, ką parodyti. Pažvelgę į „Art in Science"  darbų galeriją, galime drąsiai tvirtinti, jog taip ir yra.“

Ir iš tiesų, „Art in Science“ darbų internetinėje galerijoje eksponuojami net šešiasdešimt darbų iš įvairių laboratorijų, mokslinių įmonių bei entuziastų. Juose vaizduojamo mokslo sritys labai įvairios – nuo žmogaus ląstelių sandaros, iki optinių medžiagų pažeidimų lazeriu. Tačiau šie darbai išsiskiria spalvomis, struktūra, kompozicija ir kai kurie jų be abejonės gali būti vadinami menu.

Šiuo metu galima aplankyti geriausių mokslinių vizualizacijų, dalyvavusių projekte, parodą. Paroda vyksta Vilniuje, Vilniaus universiteto Planetariume, iki spalio 10 dienos. Vėliau, spalio 12 – 26 d., kūriniai bus eksponuojami Klaipėdoje, Klaipėdos kultūrų ir komunikacijų centre.

Parodų metu vyksta nemokami renginiai ir diskusijos.

Vilniuje:
-10.08, 16.00 - 18.00 val. – Diskusija „Mokslo komunikacijos svarba ir būdai".

Klaipėdoje: 
-10.12, 19.00 - 21.00 val. – Parodos atidarymas, kuriame dalyvaus konkurso dalyviai bei komisijos nariai.
-10.18, 15.00 - 18.00 val. – Diskusija „Ką gali duoti mokslo ir meno samplaika?".
-10.19, 15.00 - 17.00 val. – Mokslinių komiksų piešimo dirbtuvės. 

Daugiau informacijos.

Projektas yra finansuojamas pagal Viešosios įstaigos Socialinių inovacijų instituto vykdomą projektą „Mokslo ir technologijų populiarinimo renginių rėmimo ir gebėjimų ugdymo sistema“ (VP1-3.2- ŠMM-02-V -02-004), kuris finansuojamas pagal 2007 – 2013 m. Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos priemonę VP1-3.2- ŠMM-02-V „Žinių apie mokslą ir technologijas gilinimas ir sklaida tarp mokinių ir jaunimo bei lyčių lygybės moksle skatinimas“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(0)

Komentarai (0)