Paversk telefoną mikroskopu ir išvysk tai, ko dar nematei! (Video)  (1)

Ar žinote, kaip atrodo cukraus, druskos, kavos, pipirų ir kitų birių produktų grūdeliai, žiūrint pro mikroskopą? Ar teko matyti telefono ekrano pikselius iš arti? O gal norėtumėte apžiūrėti pinigus? Visa tai pamatyti ir net nufotografuoti ar nufilmuoti galite namuose – jums tereikia telefono ir stovo, kurį galite pasigaminti už maždaug 10 eurų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-02-23 Paversk telefoną mikroskopu ir išvysk tai, ko dar nematei! (Video)  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Idėja pasigaminti tokį prietaisą kilo pažiūrėjus žemiau pateiktą „Youtube“ filmuką. Užsukau į parduotuvę, nusipirkau medinę lentą, organinio stiklo plokštę, keletą varžtų ir krūvą veržlių. Tačiau esminė šio įrenginio dalis – lęšiukas, kurį galima rasti bet kuriame lazeryje. Rodos, dar visai neseniai jie mėtėsi kiekvienoje parduotuvėje, o dabar tapo deficitine preke: niekas neperka, niekas ir neprekiauja.

Kadangi dėl tokio niekalo nenorėjau važiuoti į Gariūnus, susiradau lazerių parduotuvę internete ir įsigijau jų pigiausią gaminį už 6 eurus. Kitos detalės kainavo dar apie 4 eurus (šviesos šaltinio nebereikėjo, nes lazeris kartu turėjo ir prožektoriaus funkciją). Taigi bendra mikroskopo savikaina siekė apie 10 eurų.

Konstravimas truko šiek tiek daugiau nei valandą, mat stengiausi laikytis vaizdo įrašo instrukcijų: viską tiksliai matavau, pjoviau, gręžiau... Tik surinkęs savąjį mikroskopą supratau, kad tikslumas čia nėra toks svarbus. Svarbiausia – kad telefoną padėjus ties lęšiuku jam netrukdytų veržlės. Ir tokių ilgų varžtų nereikėjo, mat „mėginys" turi būti itin arti lęšiuko, kad vaizdas tinkamai susifokusuotų – apačioje užtenka tik tiek vietos, kad tilptų šviesos šaltinis.

Vaizdo įrašo autorius sako, kad šiuo įrenginiu vaizdą galima padidinti nuo 40 iki 175 kartų.

Metas smagiausiai daliai: eksperimentams. Pirmasis po lęšiu keliavo padžiuvęs, bet dar žalias, lapas. Tinkamai sufokusavus ir priartinus vaizdą telefono ekrane galėjau tyrinėti jo gyslas ir paviršių. Kažin, kiek iš tiesų vaizdas artinamas? Išsiroviau plauką ir atsargiai pastūmiau po kamera. Ekrane pasirodė stambus jo kontūras.

Sekantis: 10 centų moneta. Nors neatrodė labai purvina, padėjus ją po mikroskopu išryškėjo purvo sankaupos – matyt, buvę savininkai nemėgo plauti rankų. Metas naujai valiutai – ką pamatysiu ant 50 eurų kupiūros? Joje apstu smulkių detalių, tačiau plika akimi jas įžvelgti sunku. Užtat šis mikroskopas leidžia viską atidžiai ištyrinėti. Panašu, kad banknotas tikras.

Panagrinėjau ir kito telefono ekraną. Įprastai naudodami to nepastebite, tačiau iš tiesų kiekvieną ekrano pikselį sudaro trys miniatiūriniai šviesos diodai: žalias, mėlynas ir raudonas. O kaip atrodo birūs produktai? Cukraus granulės – gana taisyklingos, tiesiais kraštais; druskos sandara atrodo panašiai, bet forma ne tokia taisyklinga; pipirai primena trupiniuotus balto ir juodo šokolado gabalėlius.

Labiausiai nustebino kava: tikėjausi pamatyti rudus trupinius, o paaiškėjo, kad jų sandara kur kas įmantresnė. Šiuos ir kitus vaizdus, užfiksuotus namų sąlygomis pasigamintu skaitmeniniu mikroskopu, galite pasižiūrėti ČIA. Smalsu išbandyti patiems? Pirmyn – tai visai nesudėtinga!


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(35)
(2)
(32)

Komentarai (1)