Įdomiausios savaitės mokslo naujienos – 2015-04–27  (0)

Mokslo pasaulį jaudino gravitacijos konstantos nepastovumas, 50 Moore'o dėsnio galiojimo metų ir nematomumo pojūčio kūrimas


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-04-27 Įdomiausios savaitės mokslo naujienos – 2015-04–27  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kintanti G konstanta

Tai buvo įdomi savaitė fizikai, nes mokslininkai pasinėrė į klausimą kodėl gravitacinės konstantos matmenys taip kinta. Pagal naujausią teoriją, tai vargu ar sisteminė klaida, o „kažkas kito“.

Terahercinis spinduliavimas

Rochesterio universiteto mokslininkai rado būdą kurti plačią terahercinę radiaciją iš mikroplazmos ore – jie praneša išnaudoję šio reiškinio fiziką plazmos generavimui reikalingo lazerio galios sumažinimui.

Šaltoji dėmė

Havajuose dirbanti komanda išsiaiškino, kad didžiausia žinoma struktūra visatoje palieka įspaudą KMF spinduliavime – didelė šalta dėmė rodo, kad kažkas išties milžiniško ir paslaptingo blokuoja spinduliavimą.

JWST – 2018 m.

NASA atnaujino žinias apie Jameso Webbo teleskopą – galingiausią kosminį teleskopą – kurio paleidimas planuojamas 2018 m..

Susiliejančios juodosios bedugnės

Marylando universiteto mokslininkai pranešė, kad pulsuojanti šviesa gali būti susijungiančių juodųjų bedugnių signalas – susiliejančių dviejų galaktikų rezultatas.

Naujas elektroninis popierius

Tokijo universiteto mokslininkai sukūrė naują elektroninį popierių, iš kurio galima gaminti nebrangius ekranus – jie apibūdina tai kaip atnaujintą technolgiją, kurią naudojant galima kurti nebrangius, braižymo lentos dydžio ekranus.

50 metų Moore'o dėsniui

Mokslininkai visame pasaulyje svarstė kompiuterių technologijos pažangą, nes Silicio slėnis pažymi Moore'o dėsnio penkiasdešimtmetį – pirmą kartą aprašytas 1965 m., jis buvo kaip pranašystė ir kaip paskata, stumianti mokslininkus kurti vis mažesnius, vis sudėtingesnius ir galingesnius kompiuterius.

Vėžinių ląstelių grąžinimas į tiesos kelią

Biomokslininkų komanda rado būdą paversti vėžines kasos ląsteles normaliomis – tai proveržis vieno iš mirtiniausių vėžio formų gydyme.

Magmos telkinys Jeloustoune

Jutos universiteto mokslininkai rado gilų Jeloustouno magmos rezervuarą, kuris, jų teigimu, galėtų užpildyti Didįjį kanjoną 11 kartų.

Nematomumo pojūtis

Ir pabaigai, fantazuojantiems, kaip norėtų tapti nematomi, neurologų komanda iš Švedijos Karališkojo instituto sukūrė būdą pasijusti nematomais – ir nors tai gal ir neišpildo fantazijos, bet leidžia pajusti, koks tai būtų jausmas.


Bob Yirka

phys.org

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(18)
(0)
(18)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: