Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015–09–21)  (0)

Mokslo ir technikos pasaulis praeitą savaitę jaudino žvaigždėse slypinčia juodąja materija, sudarytu nauju gyvybės medžiu ir išmintingesniu dviračio mynimu


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-09-21 Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015–09–21)  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šviesos greitis – konstanta

Buvo dar viena puiki savaitė fizikai, nes Vokietijos, Austrijos ir Australijos fizikų komanda atliko tiksliausią Lorenco simetrijos testą fotonui ir išsiaiškino, kad šviesos greitis iš tiesų pastovus – nesvarbu, kaip greitai ar kuria kryptimi judėtumėte.

Tamsiosios materijos šviesuliuose nėra

Be to, kita komanda paskelbė savo atliktą tyrimą, kuriuo siekė nustatyti, aržvaigždėse slypinti tamsioji materija gali sukelti regimas osciliacijas – kol kas jie išsiaiškino, kad jei tamsioji materija žvaigždžių viduje egzistuoja, ji veikiausiai nesukelia jų kolapso, kas netiesiogiai įrodytų, jog ji ten gali egzistuoti.

Kvantsprendimiai

O kitame įdomiame tyrime mokslininkų komanda aprašė žmogaus apsisprendimą naudodama kvantų fizikos teoriją, kas rodo, kad esame ne iracionalūs, o tiesiog kvantiškai tikimybiški. Jie tikisi, kad fizikos pritaikymas žmonių sprendimų priėmimui galėtų paaiškinti elgsenos tyrimų prieštaravimus.

Minigranulės – maksiproblemos

Tyrėjų iš kelių JAV institucijų komanda teigia, kad plastikinių minigranulių uždraudimas suteikia geriausią galimybę apsaugoti vandenynus ir vandens gyvybę – jie skatina viso pasaulio vyriausybes visiškai uždrausti prekybą produktais, kuriuose yra minigranules, idant šios nepatektų jūron.

Gyvybės medis

Buvo išleistas 2,3 milijonų rūšių „Gyvybės medis“ – vienuolikos institucijų bendradarbiavimo rezultatas. Jis bus pasiekiamas Vikipedijoje.

Elektromobilių mitybos algoritmo paieškos

Kita, JK ir Slovakijos tyrėjų komanda sprendė klausimą: Kaip geriausia vienu metu krauti milijonus elektromobilių? Sunerimę, kad elektromobiliams išpopuliarėjus,nepakaks elektros jų krovimui, jie atliko studiją, ir dabar mano, kad sprendimas galėtų būti algoritmas, reguliuojantis krovimą ir užkertantis kelią tinklo perkrovoms.

Nematomumo apsiaustas

Lawrence Berkeley nacionalinės laboratorijos tyrėjai sukūrė itin ploną nematomumo apsiaustą – kol kas jis veikia tik mikroskopiniu masteliu, bet komanda tikra, kad remiantis šiuo principu galima paslėpti bet kokio dydžio objektą.

Karvių viruso sukeliamas krūties vėžys

Kalifornijos universiteto mokslininkų komanda atrado, kad galvijų virusas gali būti susietas su žmonių krūties vėžiu – sergančių moterų krūtų bandiniuose rasta daugiau karvių leukemijos viruso DNR.

Nežemiška šilumos izoliacija

Priklausomai nuo jūsų požiūrio, tai gali būti gera ar bloga naujiena, – radioastronomas Michaelas Garretta padarė išvadą, kad pažangios ateivių civilizacijos vietinėje visatoje labai retos, arba jų nėra visai – jis teigia, kad mūsų technologijos pakankamai pažangios, kad galėtume aptikti kitų civilizacijų šilumos atliekas, bet kol kas nieko panašaus nepastebėjome.

Kaip minti dviratį?

Ir pabaigai, jei pasivažinėjimai dviračiu – jums geriausia mankšta, turėtų sudominti Oxfordo universiteto mokslininkų atlikto tyrimo rezultatai; jie parodė, kad mynimas it Tour de France laimėtojo – prasta strategija daugeliui mūsų. Vietoje to jie rekomenduoja važinėti lėtesniu, efektyvesniu tempu.

Bob Yirka

phys.org

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(18)
(0)
(18)

Komentarai (0)