Origamio lankstiniai su... hidrauliniu presu: ar pavyks popieriaus lapą perlenkti 7 ir daugiau kartų? (Video)  ()

Tindi rindi riuška – kas ten ceche triuška? Ogi bepročio iš "Hydraulic Press Channel" staklės, vadinamos hidrauliniu presu. Tiksliau – tai, kas atsiduria po tuo presu. Hidraulinis presas – tai toks iš vietos niekur nejudantis metalo žvėris, kuris savo nasrais gali triuškinti net 300-315 barų (atmosferų!) slėgiu. Pasirodo, perlenkti popieriaus lapą perpus, perpus, dar kartą perpus ir t.t. nesunku tik iki maždaug 6-o karto. O toliau... Toliau smalsūs protai nusprendė išsiaiškinti, kaip su šia užduotimi susidoros hidraulinis monstras.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taigi, eksperimento autorius paėmė A3 formato popieriaus lapą ir ėmėsi darbo. Rankomis šį popieriaus lapą pavyko perlenkti ne daugiau kaip 5 kartus. Perlenkus penktą kartą, lankstinukas jau niekaip nenorėjo likti kompaktiškai suspaustas – teko į pagalbą kviestis hidraulinį presą.

Po 5-ojo lenkimo presas dar padėjo. O štai šešiskart perlenktą lankstinį pamėginus lenkti 7-ą kartą, paprakaituoti teko net ir hidraulinei pabaisai – popieriaus lapelis pasidavė tik iš antro, trečio karto. Tačiau idealiai suspausti ji nepavyko.

Autorius ryžosi lankstinį perlenkti ir 7-ąjį kartą...  (Beje, ar pamenate, koks yra popieriaus perlenkimo perpus pasaulio rekordas – kiek kartų yra pavykę perlenkti lankstinį perpus?)

"Vata f*k?!" – į pasigirdusį lūžimo garsą desperatiškai reagavo eksperimento autorius.

Ne, lūžo ne slėgio staklės, o... spaudžiamas lankstinys. Taip, popierius lūžo – subyrėjo į druzgus, nelyginant trapaus stiklo lakštelis.

Nesunku numanyti, kad 8-ojo karto lankstiniui nebeprireikė. Preso gniaužtai popieriaus lankstinį pavertė pernelyg kietu ir trapiu – popierius visiškai prarado lankstumą.

O štai ir dar vienas intriguojantis to paties autoriaus eksperimentas – šįkart hidraulinio preso gniaužtams paaukotas boulingo inventorius. Vienas kėglis ir vienas rutulys.

"End chier vy go!" – šūkteli balsas už kadro, skelbiantis intriguojančio eksperimento pradžią. O kol preso plokštuma nepalietė boulingo rutulio, turėsite progos pamatyti, kaip plieno gniaužtų slėgį atlaikyti sekėsi boulingo kėgliui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(36)
(8)
(28)

Komentarai ()