10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2016–10–10)  (1)


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-10-10 10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2016–10–10)  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
  Vokietija uždraus vidaus degimo variklius nuo 2030

Vokietija neapsiriboja vien neteršiančių automobilių eros finansiniu skatinimu. Šalies Bundesratas (federalinė taryba) priėmė rezoliuciją, draudžiančią naujus automobilius su VDV nuo 2030. Nuo tada bus privaloma pirkti nulinės emisijos automobilį, ar tai būtų varomas elektra ar naudotų vandenilio kuro elementus. Tai nėra teisinis įpareigojimas, bet Bundesratas prašo Europos komisijos įgyvendinti draudimą visoje Europos sąjungoje… o turint galvoje Vokietijos vaidmenį ES politikos formavime, labai gali būti, kad tai įvyks.

technologijos.ltengadget

2:
  Imunoterapinis vaistas nuo vėžio „keičia žaidimo taisykles“

Europos vėžios kongrese pristatytas perspektyvus imunoterapinis vaistas nuo vėžio. Kaklo ir galvos vėžio tyrimuose daugiau pacientų išgyveno ilgiau, nei gydyti chemoterapija. Kitame tyrime nivolumabo kombinacija su kitu vaistu sumažino auglius toli pažengusio inkstų auglio pacientams. Imunoterapija kovai su vėžio ląstelėmis panaudoja imuninę sistemą. Toli pažengusių galvos ir kaklo vėžio atvejų išgyvenamo prognozės itin prastos. >350 pacientų tyrime, publikuotame New England Journal of Medicine, 36% gydytų imunoterapiniu vaistu nivolumabu, po metų buvo gyvi, palyginti su 17%, kuriems taikyta chemoterapija. Be to, imunoterapija pacientams sukėlė mažiau nepageidaujamų padarinių.

bbc news

3:
  Mažiausias tranzistorius

Berkeley Lab sukūrė tranzistorių, kurio loginiai vartų ilgis vos 1 nanometras

newscenter.lbl.govtechnologijos.lt

4:
  Nobelio komitetas pagerbė ląstelių „savivalgos“ tyrimus

Šių metų Nobelio premija fiziologijos ar medicinos srityje skirta Yoshinori Ohsumi, ląstelių biologui iš Tokijo pažangių technologijų tyrimų instituto už jo darbus autofagijos tyrimų srityje. Autofagija – procesas, kai ląstelės ỹra ir pakartotinai panaudoja savo komponentus.

science/AAAtechnologijos.lt

5:
  Boeing ketina aplenkti SpaceX lenktynėse iki Marso

Konkurencia skatina progresą, tad Boeing CEO Dennis Muilenburg pareiškimas, kad jo kompanija ketina aplenkti SpaceX ir pirma nugabenti žmones į Raudonąją planetą, jaudina.

techcrunch




6:
  Hubble aptiko ugnies rutulius svaidančią žvaigždę

Didžiulius ugnies rutulius! NASA Hubble kosminis teleskopas aptiko labai karštus dujų burbulus, kurių masė dvigubai didesnė už Marso planetos, svaidomus iš mirštančios žvaigždės apylinkių. Plazmos rutuliai skrieja taip greitai, kad nuo Mėnulio iki Žemės jie atlėktų per pusvalandį. Astronomų vertinimu, žvaigždės „saliutas“ vyko kartą per 8,5 metus bent jau pastaruosius 400 metų.

NASAtechnologijos.lt

Pasidalinkite su draugais
(28)
(2)
(26)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: