10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2016–10–31)  ()


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-10-31 10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2016–10–31)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
  Brazilijoje moskitai mutantai veisiami ligų platinimui

Brazilijos mokslininkai rengiasi į laisvę išleisti milijonus pakeistų moskitų, kad šie išnaikintų savo tolimus pusbrolius, platinančius tropines ligas. Vabzdžių metodas: have sex and then die. Britanijos firma Oxitec teigia, kad jos genetiškai modifikuoti moskitai spiesis su kitomis įprastomis uodų rūšimis, tokiomis, kaip Aedes aegypti, platinančiomis tokias ligas kaip Zika, denge, geltonąją karštinę ir chikungunya.
Jie poruosis su įprastų uodų patelėmis, kurios atves palikuonis, turinčius genetinį defektą, dėl kurio greitai nugaiš.

phys.org

2:
  Antarkties vandenyne įkurtas didžiausias pasaulyje jūrų parkas

24 šalys ir Europos sąjunga penktadienį sutarė Antarkties vandenyne sukurti didžiausią pasaulyje jūsų parką. Jo plotas – 1,55 milijonai kvadratinių kilometrų. Rosso jūros parke komercinė žvejyba nebus vykdoma 35 metus. Žvejyba visiškai uždrausta 1,1 mln km² plote, tuo tarpu tyrimams skirtoje zonoje bus leidžiama sužvejoti šiek tiek krilio ir pjūklažuves. Mokslininkai ir aktyvistai pavadino sutarimą istoriniu jūrų gamtinės įvairovės saugojimo žingsniu.

reuters.comtechnologijos.lt

3:
  Vyriškos gimstamumo kontrolės injekcijos savo darbą atlieka

Naujas tyrimas rodo, kad vyrams skirtos kontraceptinės injekcijos veiksmingos. Tyrėjai vis dar tobulina hormoninių kontraceptikų derinį, siekdami sumažinti švelnių ir vidutinio sunkumo nepageidaujamų poveikių, tarp kurių ir depresija bei kiti nuotaikos sutrikimai, riziką.

sciencedaily.com

4:
  Išdavikė širdis: tyrėjai atspausdino organą luste

Tyrėjai, naudodami 3D spausdintuvą ir 6 naujus biorašalus, sukūrė „širdį luste”, kuri gali būti naudojama kaip gyvas organas vaistų tyrimams. Harvardo universiteto Wyss instituto bioinžinierių sukurtas įrenginys aprašytas šios savaitės Nature Materials.

spectrum.ieee.org

5:
  Pasaulio laukinė gamta „sunyko 58% per 40 metų“

Pasaulio laukinės gamtos populiacijos nuo 1970-ųjų sumenko 58%, teigiama ataskaitoje. Jos vertinimu, kad jeigu tendencija išliks nepakitusi iki 2020 metų stuburinių gyvūnų populiacijos gali sumažėti dviem trečdaliais. Labiausiai nukenčia ežeruose, upėse ir pelkėse gyvenantys gyvūnai. Nykimą sukelia žmogaus veikla, – gyvenamųjų vietų nykimas, prekyba laukiniais gyvūnais, tarša ir globali klimato kaita.

bbc.comtechnologijos.lt




6:
  Naujieji Teslos stogai
aprūpins elektra žalia

Tesla įkūrėjas ir direktorius Elonas Muskas nejuokavo, sakydamas, kad naujasis Tesla saulės stogas atrodo geriau už įprastą: saulės energiją renkantis stogas išties gerai atrodo. O sujungtas su nauju Powerwall akumuliatoriumi, galės aprūpinti energija namus.

techcrunch.comtechnologijos.lt

Pasidalinkite su draugais
(9)
(2)
(7)

Komentarai ()

Susijusios žymos: