10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2016–12–05)  ()


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-12-05 10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2016–12–05)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
  Kitų metų rudenį planuojama išbandyti vakciną su 600 ŽIV neigiamų asmenų

Western universitete sukurta ŽIV vakcina (SAV001) galima atlikti II fazės klinikinius tyrimus su žmonėmis. Jau kitų metų rudenį planuojama ją išbandyti su 600 ŽIV nenešiojančių asmenų Š. Amerikoje. Valstybinės priežiūros agentūros patvirtintini II fazės bandymai parodys vakcinos gebėjimą paskatinti ŽIV antikūnų gamybą virusu neužsikrėtusiems pacientams.
I fazės tyrimai šią savaitę buvo publikuoti žurnale Retrovirology, ir patvirtintas jų saugumas ir efektyvumas, naudojant juos ŽIV nešiotojams. Rezultatai parodė, kad vakcina gerai toleruojama ir rimtų pašalinių poveikių nesukelia, tad, gali būti pradėti II fazės bandymai.

mediarelations.uwo.ca

2:
  Evoliucija mėgintuvėlyje: mokslininkai stebėjo virusų skilimą į dvi atskiras rūšis

Viena iš esminių Čarlzo Darvino evoliucijos teorijos tezių – rūšių išsišakojimas į atskiras rūšis. Ją remia netiesioginiai įrodymai, tokie, kaip genomo analizė, iškasenos ir augalų ar gyvūnų populiacijų tyrimai. Tačiau procesas labai lėtas ir trunka daugybę dauginimosi ciklų, o tai kai kam kelia abejone pačia evoliucija. „Kaip gali žuvis tapti beždžione?! Įrodykit!” yra retorinis klausimas, neretai regimas interneto forumuose. Na, dabar galima kai ką parodyti: virusai skyla į atskiras rūšis mėgintuvėlyje, atidžiai stebimi Kalifornijos universiteto San Diege mokslininkų.

zmescience.com

3:
  Pirmieji vakuumo keistos kvantinės savybės ženklai?

Gali būti, kad tyrinėdami itin tankią ir itin stiprų magnetinį lauką turinčią neutroninę žvaigždę ESO Labai dideliu teleskopu (Very Large Telescope – VLT), astronomai atrado pirmą keisto kvantinio efekto akivaizdų įrodymą. Pirmą kartą numatyta dar ketvirtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, stebėta šviesos poliarizacija rodo, kad tuščioje erdvėje apie neutroninę žvaigždę vyksta kvantinis efektas, vadinamoji dviguba vakuumo difrakcija (vacuum birefringence).

astronomynow.com

 
4:
;  Keli milijardieriai iš esmė keičia medicininę filantropiją 

Sean Parker nutarė imtis vėžio, atsisakydamas tiek daug gyvuojančių tyrimų tradicijų, kad vos neatstūmė mokslininkų, kuriuos siekė pritraukti. 

  bloomberg.com   

5:
  JAV elektromobilių pardavimai lapkritį išaugo 44% — 1,1% visų automobilių pardavimų!

JAV elektromobilių rinkoje tebedominuoja 5 modeliai… kol kas. Vandenį gali sudrumsti Chevy Bolt, ypač, kai gamyba išaugs ir GM pasiūlys automobilį ne vien Kalifornijoje ir Oregone. Tačiau kol kas rinkoje dominuoja penketukas — Tesla Model S, Chevy Volt, Ford Fusion Energi, Tesla Model X, ir Nissan LEAF. Lapkritį šie modeliai sudarė 73% visų parduotų elektromobilių.

cleantechnica.com




6:
  Vidurinės mokyklos mokiniai pigiai pagamino vaistus, kurių dozė parduodama po $750

Martin Shkreli, rizikos fondo valdytojas, pagarsėjo kaip nusprendęs pasipelnyti iš astronomiškai pakeltos vaistų kainos. Daraprimas naudojamas toksikoplazmozei gydyti, ypač, ŽIV nešiotojus, be to, kartais naudojamas kaip antimaliarinis preparatas. Kai Shkrelio Turing Pharmaceuticals įsigijo vaistą 2015, Daraprimo kaina pašoko nuo $13,50 iki $750. Lapkritį keletas vidurinės mokyklos mokinių Sidnyje susintetino šį vaistą už –vienos dozės kaina, vertinama, yra $2.

popsci.com

Pasidalinkite su draugais
(15)
(6)
(9)

Komentarai ()

Susijusios žymos: