10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2017–01–09)  ()


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-01-10 10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2017–01–09)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
  Susiliejusios žvaigždės dangų nušvies 2022

Astronomų komanda išsakė drąsią prognozę: 2022-aisiais (± 1 metai), susijungs ir sprogs pora žvaigždžių, trumpam tapdama vienu iš ryškiausių dangaus objektų.

sciencemag.orgtechnologijos.lt

2:
  Riebalai padeda žaizdoms gyti be randų

Gydytojai rado būdą paveikti žaizdas taip, kad jos gytų kaip oda, o ne kaip randinis audinys. Šiuo metodu labiausiai paplitusios žaizdose esančios ląstelės transformuojamos į riebalų ląsteles – anksčiau manyta, kad žmonėms to atlikti neįmanoma.

pennmedicine.org

3:
  Rengiasi atskilti milžiniškas Antarktidos ledkalnis

Manoma, ledkalnis bus vienas iš 10 didžiausių užfiksuotų ledkalnių, atskilusių nuo Antarktidos. Gruodžio mėnesį Larseno C ledo šelfo įtrūkimas pradėjo sparčiai augti ir dabar 5000 km² plokštei nuplaukti neleidžia vos 20 km pločio ledas.
Larsen C yra šiauriausias Antarktidos ledo šelfas.

bbc.com

4:
  Egzotiškos šviesos trajektorijo trijų plyšių eksperimente

Fizikai atliko garsiojo 200 metų amžiaus dvigubų plyšių eksperiment variaciją, kurioje pirmą kartą užfiksuotos fotonų „egzotiškos kilpinės trajektorijos“. Šie fotonai keliauja pirmyn per vieną plyšelį, tada apsigręžia ir keliauja atgal, o paskui kartais apsisuka vėl ir keliauja pirmyn per trečią plyšelį.

phys.org

5:
  Vėžio faktai ir skaičiai: nuo 1991 metų mirtingumas sumažėjo 25%

Mirtingumas nuo vėžio JAV per pastaruosius 2 dešimtmečius nuolat mažėjo, rodo Amerikos vėžio draugijos metinė statistika. Bendras moterų ir vyrų mirčių nuo vėžio lygis sumažėjo 25% nuo 1991 iki 2014, kada prieinama naujausia statistika. Tai reiškia >2,1 mln per šį laiką išvengtų mirčių nuo vėžio.

cancer.org




6:
  Globalinio atšilimo stabtelėjimo nebuvo

Tyrėjai patvirtina nuolat augančią vandenyno temperatūrą.
Buvo manoma, kad nuo 1998 iki 2013 metų globalusis atšilimas sulėtėjo ar sustojo. Tai buvo paneigta prieš porą metų, kai kontroversiškame darbe parodyta, kad jūrų temperatūra iš tiesų kyla toliau ir „globalaus atšilimo stabtelėjimo” nebuvo. Dabar tai patvirtino ir naujas tyrimas, publikuotas Science Advances.

researchgate.net

Pasidalinkite su draugais
(14)
(0)
(14)

Komentarai ()

Susijusios žymos: