10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2017–02–06)  ()


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-02-06 10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2017–02–06)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
  Christie Foundation vykdant pirmuosius pasaulyje vaistų tyrimus, Bobo vėžys pranyko be pėdsako

Mančesteryje pacientui, kurio vėžys metastazavo iš plaučių į limfmazgius, po pirmųjų pasaulyje vaistų bandymų liga pranyko be pėdsakų.

christie.nhs.uk

2:
  Mokslininkai rado „seniausią žmonių protėvį“

Mokslininkai atrado anksčiausią žinomą žmonių – ir dar daugybės kitų antriniaburnių (Deuterostomia) gyvūnų anttipiui priklausančių gyvūnų - protėvį. Jų teigimu, 540 milijonų metų amžiaus padaro fosilijos yra „išskirtinai gerai išsilaikiusios“.

bbc.comtechnologijos.lt

3:
  Vaikai tarpusavyje „užsikrečia“ asmenybės bruožais

Ikimokyklinio amžiaus vaikai, praleisdami kitų vaikų draugijoje, linkę perimti vienas kito asmenybes, rodo naujas Mičigano valstijos universiteto psichologinis tyrimas.Žurnale Journal of Personality and Social Psychology publikuotame tyrime pateikiama prielaida, kad asmenybę formuoja ne tik genai, bet ir aplinka.

msutoday.msu.edu

4:
  Perprogramuotos odos ląstelės sumažina pelių smegenų auglius

Įsivaizduokite ląsteles, kurios gali judėti smegenyse, medžiodamos vėžį ir jį sunaikinusios, pranykti be pėdsako. Būtent tai pavyko atlikti su pelėmis, sukūrus personalizuotas auglio ieškančias ląsteles iš suaugusių individų odos ląstelių – jos sumažino auglį iki 2% – 5% pradinio jų dydžio. Nors strategija su žmonėmis dar neišbandyta, naujasis metodas vieną dieną galėtų suteikti gydytojams metodą, kurį panaudojus, galima būtų gydyti agresyvias vėžio rūšis, tokias, kaip, pavyzdžiui glioblastoma, kuri daugumą pacientų nužudo per 12–15 mėnesių. Auglį naikinančių ląstelių sukūrimas pelėms užtruko vos 4 dienas.

sciencemag.org

5:
  Kinijos fabrikas pakeitė 90% darbuotojų robotais – našumas padidėjo 250%

Vienas iš pirmųjų Kinijos robotizuotų gamyklų Dongguan mieste pakeitė 590 savo darbininkų robotais ir rezultatas buvo pribloškiamas. Anksčiau fabrike dirbo 650 žmonių, dabar teliko 60 ir pagrindinis jų darbas – užtikrinti tinkamą mašinų veikimą, o ne dirbti gamyboje.
Changying Precision Technology Company pagrindinė veikla yra mobiliųjų telefonų gamyba ir čia naudojamos automatizuotos gamybos linijos. Robotai čia gamina kai kurias mobiliųjų telefonų dalis ir netgi naudojamas autonominis transportas.
Nors ir 60 žmonių dirbančių ir prižiūrinčių visą fabriką jau atrodo pribloškiamai, robotų bandymai sekasi taip gerai, kad generalinis direktorius, Luo Weiqiang, sako, kad vieną dieną čia dirbančių žmonių skaičius gali sumažėti iki 20.

monetarywatch.com




6:
  Pirmą kartą stebėtas kvantinės fazės virsmas

Johanneso Finko iš Austrijos mokslų ir technologijos instituto (IST Austria) vadovaujama mokslininkų komanda pranešė apie pirmą eksperimentinį pirmosios eilės fazės virsmą disipacinėje kvantinėje sistemoje. Faziniai virsmai yra tokie reiškiniai, kaip, pavyzdžiui, vandens suledėjimas 0 °C laipsnių temperatūroje. Tačiau fazių virsmai vyksta ir kvantų mechanikoje, kur jie vis dar menkai ištirti.

phys.org

Pasidalinkite su draugais
(24)
(1)
(23)

Komentarai ()

Susijusios žymos: