10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2017–02–13)  (2)


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-02-14 10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2017–02–13)  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
  Visi Prancūzijos piliečiai tapo organų donorais – nebent atsisakytų

Pakeitus įstatymą, visi Prancūzijos piliečiai automatiškai tapo organų donoru, nebent atsisakytų. Sausio 1 dieną įsigaliojus naujoms taisyklėms, Prancūzija prisijungė prie kitų Europos šalių, tokių, kaip Austrija ir Ispanija, kur taikoma „sutikimo prezumpcija”, tai yra, po mirties organų ir audinių donoru gali tapti bet kas, nebent oficialiai išreikštų savo nesutikimą.

independent.co.uk

2:
  Po pusę šimtmečio trukusių paieškų astronomai atrado pirmą baltąjį nykštukinį pulsarą

Warwicko universiteto mokslininkai atrado pirmąjį baltą nykštukinį pulsarą. Šis supertankus objektas yra egzotiškoje dvinarėje žvaigždžių sistemoje už 380 šviesmečių nuo Žemės.

zmescience.com

3:
  Fizikai tobulina termobranduolinės sintezės eksperimentų metodą

„Devynis kartus atmatuok, dešimtą kirpk“ – ši koncepcija tinka ir kuriant stelaratorius, kurie yra sudėtingi branduolių sintezės ekperimentai, skirti ateities energijos šaltinių tyrimams. Marylando universiteto fizikas Matt Landreman atliko svarbius stelaratorių kūrimo programinės įrangos patobulinimus. Naujasis metodas geriau balansuoja tarp idealios magnetinio lauko formos ir galimos apvijų formos. Atsiradusi papildoma erdvė palengvins remontą ir bus galima įtaisyti daugiau jutiklių.

phys.org

4:
  Planetos saugojimas mėsainiais, sultingais mėsainiais be mėsos

Michelin žvaigžde apdovanotas restoranas Niujorke praėjusią savaitę pristatė naują patiekalą, sukėlusį nemenką šurmulį. Tai mėsainis, pagamintas vien iš augalų. Tai nėra dar vienas pakaitinis vegetiekalas. Visas smagumas, kad mėsainis atrodo, kepa ir netgi kraujuoja, kaip tikras.

www.npr.org

5:
  Gilesnis balsas – mažesnės sėklidės

Gyvūnų karalystėje patinai ūbauja ir stūgauja, kad pritrauktų pateles ir atbaidytų priešininkus. Naujas tyrimas parodė, kad staugūnų patinų, kurių balsas žemesnis, sėklidės mažesnės – ir atvirkščiai. Tyrimus atliko Jutos, Kembridžo, Vienos universitetų ir kitų institutų tyrimai.

unews.utah.edu




6:
  Naujai atrastas mineralas tuo pačiu metu elektra gali versti judesį, šviesą ir šilumą

Mus supa daug energijos formų, kurių daugumos negalime panaudoti. Suomijos Oulu universiteto tyrėjai atrado perovskito struktūrą turintį minerlą, kurio savybės leidžia juo gauti energiją iš skirtingų šaltinių tuo pačiu metu.

sciencenewsjournal.com

Pasidalinkite su draugais
(8)
(1)
(7)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: