10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2017–03–13)  ()


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-03-14 10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2017–03–13)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
  Stulbinantys Saturno palydovo Pano kadrai

Astronomai seniai žinojo, kad Pano, vieno iš artimiausių Saturno palydovų, išvaizda neeilinė.Remdamiesi tolimais kadrais, tyrėjai spėjo, kad jis primena graikišką riešutą ar skraidančią lėkštę. Bet dabar NASA Cassini zondo iš arti padarytose 35 kilometrų skersmens apledėjusio palydovo nuotraukose jis labiau primena keptuvėje keptus koldūnus ar empanadas.

sciencemag.org

2:
  Paskelbti pirmieji normalių embrionų genų redagavimo CRISPR metodu rezultatai

Naudodama CRISPR genomo redagavimo techniką, Kinijos mokslininkų komanda pataisė genetines mutacijas trijų žmogaus embrionų ląstelėse – bent jau kai kuriose. Naujausias tyrimas yra pirmasis, aprašantis CRISPR naudojimo rezultatus su gyvybingais žmogaus embrionais.

newscientist.comtechnologijos.lt

3:
  Genų terapija išgydė šunų raumenų atrofiją

Liga randasi dėl mutacijos gene, paprastai gaminančiame baltymą miotubulariną, būtiną normaliam raumenų funkcionavimui. Tokia mutacija šunyčius paveikia panašiai, kaip ir kūdikius. Šis retas susirgimas, miotubularinė miopatija, MTM, pažeidžia tik vyriškos lyties palikuonius. Dėl jos kyla fatališkas raumenų nykimas. Šį sutrikimą turintys tiek šuneliai, tiek kūdikiai paprastai miršta dėl kvėpavimo sutrikimo. Viena genų terapijos injekcija atstato susirgimo paveiktų šunų jėgas ir pratęsia gyvenimą

eurekalert.org

4:
  Vabalai išsivystė panašumą į skruzdėles, ir jas suėda

It’s one of the sneakiest ploys that has ever evolved. Trumpasparnių vabalų šeimos atstovai nemačiomis įsimaišo į skruzdžių karių bendruomenes, bet užuot padėję, suryja jaunus ir nieko neįtariančius kompanionus. Vabalų išvaizda panaši į skruzdėlių karių, jie elgiasi ir netgi kvepia taip pat. Ši apgaulė tokia sėkminga, kad nepriklausomai išsivystė mažiausiai 12 parazitinių trumpasparnių vabalų rūšių – šis reiškinys vadinamas konvergencine evoliucija.

newscientist.com

5:
  Mašinų mokymasis tobulina teisingumą

Programinė įranga galėtų padėti teisėjams nuspręsti, kuriuos įtariamuosius iki teismo reikia sulaikyti, o kurie gali laukti namie ir taip sumažinti sulaikytųjų skaičių, bei rasinę atskirtį. Nacionalinio ekonominių tyrimų biuro ekonomistų ir informatikų sudarytas galinčių slėptis nuo teisingumo atpažinimo algoritmas buvo treniruojamas šimtais tūkstančių Niujorko bylų įrašais. Išbandžius jį su dar daugiau nei šimtu tūkstančių bylų, kurių algoritmas nebuvo matęs, įtariamųjų elgesį jis nuspėjo geriau, nei teisėjai.

technologyreview.com




6:
  Žemė vandenynai šyla 13% sparčiau nei manyta, ir šilimas dar greitėja

Naujas tyrimas įtikimai praodė, kiek Žemė sušilo per pastaruosius 56 metus. Iškastinis kuras žmonijai gerai pasitarnavo, tačiau tai turi ir nepageidaujamą poveikį – vis sparčiau didina anglies dvideginio kiekį atmosferoje. Šis didėjimas - daugiau nei 40%, ir didžioji dalis nuo 1980 - sulaiko šilumą Žemės sistemoje, šildydamas visą planetą. Virš 90% šios papildomos šilumos susikaupia vandenynuose.

theguardian.com

Pasidalinkite su draugais
(6)
(1)
(5)

Komentarai ()

Susijusios žymos: