10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2017–05–29)  ()


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-05-29 10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2017–05–29)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
  Kolapsuojanti žvaigždė tyliai pagimdė juodąją bedugnę

Astronomai stebėjo, kaip masyvi mirštanti žvaigždė turėjo atgimti kaip juodoji bedugnė. Stebima buvo bendromis Large Binocular Telescope (LBT), NASA Hubble ir Spitzer kosminių teleskopų pajėgomis. Tačiau žvaigždė užuot surengusi vaizdingą fejerverką, tiesiog tyliai pranyko. 25 Saulės masių žvaigždė turėjo sprogti kaip labai ryški supernova. Tačiau ji tik purkštelėjo ir beliko juodoji bedugnė. „Fiasko“ galėtų paaiškinti, kodėl astronomai retai mato masyviausių žvaigždžių supernovas – iki 30% tokių žvaigždžių kolapsuoja į JB be supernovos žybsnio.

phys.org

2:
  Tyrimas: haliucinogeniniai grybai saugiausi narkotikai

Daugybė žmonių savo malonumui vartoja įvairias narkotines medžiagas. Kartais tai nėra susiję su priklausomybe - kai kurie lengvus narkotikus vartoja tik kai pasitaiko koks nors draugų susibūrimas ar šventė. Visgi, mokslininkai iki šiol nebuvo tikri, kurie iš laisvalaikio narkotikų yra saugiausi, todėl jie atliko tyrimą. Rezultatas nustebino net juos pačius.

popsci.comtechnologijos.lt

3:
  Pranešama Apple kuria specialų DI lustą iPhone

Kaippranešama, Apple kuria specialų dirbtinio intelekto lustą, kuris vykdys su DI susijusias užduotis. Lustas, kuris gali būti pavadintas Apple Neural Engine, būtų naudojamas sudėtingoms veidų ir balsų atpažinimo užduotims, perkeldamas naštą nuo CPU ir taip pagerindamas Apple įrenginių veikimą ir baterijos tarnavimo laiką.

theverge.comtechnologijos.lt

4:
  Juno zondas atsiuntė įspūdingus Jupiterio ašigalių ciklonų vaizdus

NASA Juno kosminis zondas Jupiterio šiaurės ir pietų ašigaliuose užfiksavo didžiulius ciklonus. Tai tik vienas daugelio netikėtų ir paslaptingų Juno mokslininkų komandos atradimų. Prie Tai pirmas į Jupiterį atvykusio Juno zondo priartėjimas prie planetos ašigalių. Dabar zondas skrieja aplink dujinę milžinę 53 dienų orbita ir kiekvieną kartą siunčia duomenis į Žemę.

npr.org

5:
  Kodėl banginiai užaugo tokie dideli

200 tonų sveriantis ir krepšinio aikštelės ilgio mėlynasis banginis yra didžiausias kada nors gyvenęs gyvūnas. Dabar mokslininkai išsiaiškino, kodėl jis ir kiti banginiai taip išaugo.

sciencemag.orgtechnologijos.lt




6:
  Prasidėjo pirmojo pasaulyje superteleskopo statybos

Padėjus didžiausio pasaulyje optinio ir infraraudonųjų spindulių teleskopo kertinį akmenį, mokslas žengė dar vieną žingsnį visatos sandaros pažinimo link.
Itin didelio teleskopo (Extremely Large Telescope – ELT) pagrindinis veidrodis bus 39 metrų skersmens, o jame pirmą kartą panaudojama atmosferos turbulenciją ištaisanti adaptyvioji optika pakels ELT į naują lygį. ELT stovės ant Cerro Armazones viršaus, 3046 metrų aukštyje.

phys.org

Pasidalinkite su draugais
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: