10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2017–07–31)  ()


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-07-31 10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2017–07–31)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
  Aptikti pirmojo egzomėnulio pėdsakai

NASA Kepler kosminis teleskopas užfiksavo kosminio objekto, kuris galėtų būti pirmasis atrastas „egzomėnulis“ – egzoplanetos palydovas – signalus. Astronomai mano, kad palydovas, esantis už ~4000 šviesmečių nuo Žemės, yra maždaug Neptūno masės ir dydžio ir sukasi Jupiterio dydžio, tačiau 10 kartų masyvesnę, planetą. Tolesni egzomėnulio stebėjimai bus vykdomi Hubble kosminiu telekpou spalį.

sciencemag.org

2:
  Naujas, daugkartinio naudojimo filtras išvalo vandenį nuo sunkiųjų metalų

Filtru buvo pašalinta 99 procentai metalų iš pavyzdžių, užterštų kadmiu, kobaltu, variu, gyvsidabriu, nikeliu ir švinu.
Tyrėjai paskaičiavo, kad vienu gramu šios medžiagos iki PSO standartų galima išvalyti 83000 litrų vandens. Filtras gali būti plaunamas paprastu valgomuoju actu ir panaudojamas dar kartą.

researchgate.net

3:
  Mokslininkai sukūrė patvarų vandens skaidymo į deguonį ir vandenilį katalizatorių

Vandens skaidymą į deguonį ir vandenilį švarios energijos gavimui galima labai supaprastinti Rice universiteto ir Houstono universiteto mokslininkų sukurtu katalizatoriumi.
Sukurta trisluoksnė struktūra iš nikelio, grafeno bei geležies, mangano ir fosforo junginių. Dėl puraus nikelio padidėja sluoksnio paviršiaus plotas, laidus grafenas saugo nikelį nuo irimo, o metalo fosfidas vykdo reakciją.
Įprastai katalizatoriai gerai tinka deguonies arba vandenilio gavimui, o šis – abiejų medžiagų gavimui tuo pačiu metu. „Įprasti metalai katalizės metu oksiduojasi. Paprastai vandenilio gavimo reakcija atliekama rūgštyje, o deguonies gavimas – šarminėje aplinkoje. Sukūrėme medžiagą, kuri stabili tiek rūgštiniuose, tiek šarminiuose tirpaluose.“
Elektrokatalizei reikia dviejų katalizatorių – anodui ir katodui, kurie paprastai daromi iš oksidavimui atsparių tauriųjų metalų. kurie veikia taip pat efektyviai, kaip ir Rice komandos katalizatorius.

phys.org

4:
  Atrasta, kaip smegenų ląstelės kontroliuoja senėjimą

Mokslininkai išsiaiškino, kad hipotalame esančios kamieninės ląstelės kontroliuoja senėjimo ženklų radimąsi kūne. Šis atradimas su pelėmis, gali padėti sukurti naujas su senėjimu siejamų ligų prevencijos strategijas ir pailginti gyvenimo trukmę.

sciencedaily.com

5:
  Nauji dyzeliniai ir benzininiai automobiliai Jungtinėje Karalystėje bus uždrausti nuo 2040

Nauji dyzeliniai ir benzininiai automobiliai ir sunkvežimiai Jungtinėje Karalystėje bus uždrausti nuo 2040 metų. Taip siekiama sumažinti oro taršą, kasmet kainuojančią beveik 40 000 gyvybių.

bbc.com




6:
  Apsaugos nuo ŽIV žiedo bandymų su JAV paauglėmis rezultatai – teigiami

15-24 metų amžiaus moterys ir merginos sudaro penktadalį visų naujų užsikrėtimo ŽIV atvejų. Beveik 1000 kasdien užsikrečia užsahario Afrikoje.
Išmirkytas mikrobicidais žiedas gimdos kaklelyje infekcijų riziką sumažina 56%.
Ekspertai teigia, kad taip moterys tampa nepriklausomos nuo vyrų nenoro mūvėti prezervatyvus ir gali saugotis konfidencialiai.
Teigiami bandymų JAV rezultatai galės padėti suteikti joms naują apsisaugojimo priemonę.

bbc.com

Pasidalinkite su draugais
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()

Susijusios žymos: