10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2017–08–21)  ()


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-08-21 10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2017–08–21)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
  Tris kartus mokslininkai mokėsi iš Saulės užtemimų – ir tris kartus apsigavo

Rytoj didžiojoje JAV dalyje įvyksiantis Saulės užtemimas sulaukė didelio susidomėjimo. Mokslininkai šiuo reiškiniu labai nesistebi, nes tai gan įprastas reiškinys, nutinkantis maždaug kas 18 mėnesių. O ir be užtemimo astronomai gali stebėti Saulės atmosferą koronagrafu.
Bet kol sudėtingų instrumentų nebuvo, užtemimai padėjo atlikti kai kuriuos svarbius mokslinius atradimus – ir apsirikimus.

sciencemag.org

2:
  Išspręsta „stebuklingų grybų“ veikliosios medžiagos gavimo fermentų paslaptis

Tyrėjams po daugiau nei 50 metų ieškojimų pavyko perprasti psichoaktyvios „magiškųjų grybų“ medžiagos – psilocibino – sintezę, atsirado pramoninės gamybos galimybė.

cen.acs.orgtechnologijos.lt

3:
  Organų gydymas vienu prisilietimu

Regeneracinės medicinos proveržis, organų atstatymui naudojantis paties organizmo odos ląsteles, konvertuotas, panaudojant nanolustą.
Tyrėjai eksperimentavo su pelėmis ir kiaulėmis. Tyrėjams pavyko perprogramuoti odos ląsteles į smarkiai sužalotos kojos su sutrikusia kraujotaka kraujagyslių ląsteles. Per savaitę sužalotoje kojoje pasirodė aktyvūs kraujo indai, o po dviejų savaičių koja buvo išgelbėta. Laboratoriniuose bandymuose taip pat pademonstruota, kaip šia technologija odos ląsteles perprogramuoja į nervų ląsteles, kurios buvo sušvirkštos pelei su insulto pažeistomis smegenimis.

medicalxpress.comtechnologijos.lt

4:
  Didžiausia pasaulyje plaukiojanti saulės jėgainė energiją gamina virš buvusios anglies kasyklos.


40 megavatų jėgainėje yra 120 000 fotovoltinių elementų skydelių, dengiančių daugiau nei 160 amerikietiško futbolo aikščių dydžio plotą. $45 mln investicija padės energija aprūpinti 15 000 namų. Vaizdas iš drono, skrendančio virš jėgainės.

qz.com

5:
  Tyrimas atskleidė pirmųjų gyvūnų atsiradimo Žemėje mįslę

Australijos nacionalinio universiteto (ANU) tyrėjai išsprendė pirmųjų Žemės gyvūnų atsiradimo paslaptį. Tai buvo itin svarbus momentas prieš 650 milijonų metų, be kurio nebūtų atsiradę ir žmonės.
Tai susiję su „sniego gniūžtės Žeme

phys.org




6:
  Pelės skrandžiu ropinėjantys maži robotai gydo opas

Maži robotoiniai vaistų kurjeriai greitai gali gydyti ligas iš vidaus. Pirmą kartą mikromotorai – autonominiai, žmogaus plauko storio prietaisai– išgydė bakterines infekcijas pelių skrandžiuose, antibiotikų transportavimui naudojantys burbulus.

newscientist.com

Pasidalinkite su draugais
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()

Susijusios žymos: