41,4 teslų viename kambaryje - JAV mokslininkai sukūrė galingiausią magnetą pasaulyje  ()

Floridos Valstijos Universitetas sukūrė galingiausią magnetą pasaulyje. Šis įspūdingas įrenginys yra labai naudingas mokslui, bet kartu ir labai pavojingas. Kokia jo galia? Kaip ją galima palyginti su visiems pažįstamais magnetais? Ir kam šis magnetas reikalingas?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-08-25 41,4 teslų viename kambaryje - JAV mokslininkai sukūrė galingiausią magnetą pasaulyje  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai ir inžinieriai prie šio įrenginio dirbo daugiau nei du metus. Reikėjo išspręsti galybę klausimų, tačiau pirmadienį magnetas pagaliau buvo išbandytas ir tapo aišku, kad tai - vienas iš galingiausių magnetų pasaulyje. Jo elektromagnetinis laukas siekia 41,4 teslų. Aišku, tai jums sako nedaug, bet šis skaičius nurodo, kad Floridos Valstijos Universiteto magnetas yra daugiau nei 20 kartų galingesnis už naudojamus magnetinio rezonanso tomografijos aparatuose.

Palyginimui, Žemės magnetinis laukas siekia vos 0,00005 teslų. Pulsiniai magnetai gali šį naują įrenginį ir aplenkti, tačiau jų kuriamas magnetinis laukas nėra pastovus. Naujasis magnetas yra toks stiprus, kad su juo reikia elgtis atsargiai - laboratorija, kurioje jis stovi, dabar laikoma ypatingo atsargumo zona. Pagaminti šį magnetą kainavo 3,5 milijonų dolerių, tačiau jo nauda mokslui yra neabejotina.

Tokie galingi magnetai yra naudojami kvantinės kompiuterijos tyrimuose. Mokslininkai su šiuo magnetu gali išbandyti įvairias medžiagas ir patvirtinti jų tinkamumą naujos kartos kvantiniams kompiuteriams kurti. Taip pat teigiama, kad naujas magnetas padės ir farmacijos mokslui - jau planuojami naujų Alzheimerio ligos vaistų bandymai. Galiausiai, toks įrenginys gali padėti sukurti įrenginius, tiriančius naftos ir kitų gamtinių išteklių molekulinę struktūrą.

Mokslininkai juokiasi, kad vietiniai gyventojai bijo, kad stiprus magnetas gali pakeisti vietos orus. Tai, aišku, yra netiesa. Nors su šiuo įrenginiu dirbama tik su specialiais įrankiais, o žmonės nesinešioja jokių daiktų, kuriuos magnetas galėtų pritraukti, jo veikimo nuotolis yra gana mažas. Magnetinio lauko pokyčių už pastato ribų net neįmanoma išmatuoti. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(50)
(4)
(46)

Komentarai ()