10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2017–09–04)  ()


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-09-04 10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2017–09–04)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
  Patvirtintas pirmo „gyvo vaisto“ naudojimas

JAV patvirtintas pirmasis gydymas, kai vėžio įveikimui naudojama pakeista paciento imuninė sistema. FDA sprendimą pavadino „istoriniu“ momentu ir nauju medicinos pasiekimu.
400 000 € kainuojanti kompanijos „Novartis“ „gyvų vaistų“ terapija 83% žmonių išgydo nuo vieno kraujo vėžio tipo.

bbc.comtechnologijos.lt

2:
  Iš kosmoso tolių – keistų radijo blyksnių audra

Astronomai didžiausiu nukreipiamu Green Bank observatorijos (V. Virdžinija) radioteleskopu užfiksavo 15 radijo bangų blyksnių, sklindančių iš paslaptingo objekto FRB 121102, esančio už ~3 mlrd šviesmečių.
Iš daugiau nei dvidešimties iki šiol atrastų greitųjų radijo blyksnių šaltinių, šis yra vienintelis, skleidžiantis pasikartojančius FRB. Dėl to astronomams, naudojant kelis teleskopus, 2016 metų pabaigoje pavyko nustatyti jų šaltinį.

3:
  Paslaptingos pėdsakų fosilijos kelia abejones žmonių evoliucijos laiku

Vakarinėje Kretos dalyje, Trachilose rasti pėdsakai itin panašūs į žmonių, su kojos nykščiu, panašaus į mūsų dydžiu, forma ir padėtimi. Atrodo, kad juos paliko primityvesni homininai už palikusius Laetoli įspaudus, bet jie ankstesni ir už Ardipithecusą maždaug 1,3 mln metų. Tai reiškia, kad žmogiška pėda išsivystė daug anksčiau, nei manyta, ir verčia abejoti idėja, kad beždžioniškos pėdos Ardipithecusas buvo tiesioginis žmogaus protėvis. Šie pėdsakai gan aiškiai yra mioceno periodo, maždaug 5.7 mln metų amžiaus. Bet Trachilos pėdsakų amžius nėra vienintelė jų paslaptis. Iki šiol rastos fosilijos rodė, kad homininai atsirado Afrikoje ir į Europą bei Aziją nukeliavo tik prieš ~1,8 mln metų. Bet šie pėdsakai rodo, kad kažkas, turintis itin humanoidiškas pėdas vaikštinėjo po Graikiją milijonai metų anksčiau, nei įprasta manyti.

newatlas.com

4:
  Leisti Potrauminio streso sutrikimo pacientų gydymo ekstazi bandymai

Vieni iš pagrindinių karo su narkotikais taikinių gali tapti vaistais, padedančiais išgydyti karo randus. JAV FDA suteikė 3,4-methilenedioksimetamfetaminui (MDMA), geriau žinomam kaip ekstazi, potrauminio streso sutrikimo (PTSD) „proveržio terapijos“ statusą, galintį paspartinti jo patvirtinimą. $25 mln kainuosiantys tyrimai galėtų prasidėti ateinantį pavasarį ir būti baigti 2021 m.

sciencemag.org

5:
  Įspūdinga „Cassini“ dovana prieš mirtį: atsiuntė detaliausią iki šiol matytą Saturno ašigalio vaizdą

Bendromis Europos, Italijos ir JAV kosmoso agentūrų pajėgomis sukurtas erdvėlaivis „Cassini“ artėja prie savo misijos pabaigos. Daugiau nei dešimtmetį tyrinėjęs Saturną erdvėlaivis „įvykdys savižudybę“ rugsėjo 15 d.

bbc.comtechnologijos.lt




6:
  Naujas atsakymas riebalai vs angliavandeniai debatuose

Viename iš iki šiol nuodugniausių maitinimosi poveikio sveikatai ir mirtingumui tyrimų, McMaster universiteto tyrėjų komanda praneša, kad užuot mažinus suvartojamų riebalų kiekį, naudingiau riboti angliavandenius. Lancet publikuotame tyrime jie išsiaiškino, kad daug angliavandenių, kurių yra duonoje ir ryžiuose, suvartojantiems žmonėms rizika mirti tyrimo metu buvo beveik 30% didesnė, nei valgiusių mažai angliavandenių. O žmonėms, kurių dietoje daug riebalų, mirties rizika per septynis metus trukusį tyrimą, buvo 23% mažesnė, nei žmonių, kurie vartojo mažiau riebalų.

time.com

Pasidalinkite su draugais
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()

Susijusios žymos: