10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2017–09–11)  ()


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-09-11 10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2017–09–11)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
  Kinija planuoja uždrausti benzininius ir dyzelinius automobilius

Kinija, didžiausia pasaulyje automobilių rinka, planuoja uždrausti dyzelinių ir benzininių automobilių ir sunkvežimių gamybą ir pardavimą. Šalies pramonės viceministras pranešė apie pradėtą „atitinkamą tyrimą“, bet dar nenuspręsta, kada draudimas turėtų įsigalioti. „Šios priemonės išties stipriai paveiks mūsų automobilių pramonės vystymąsi“ sakė valdininkas. Pernai Kinija pagamino 28 milijonus automobilių, beveik trečdalį pasaulio produkcijos.

bbc.com

2:
  Atlante šėlsta uraganai. Kokį vaidmenį vaidina klimato kaita?

Uraganas Irma kovoja dėl pirmos vietos galingiausių užfiksuotų uraganų sąraše, sekdama įkandin trilijonus litrų vandens Teksase išliejusio Harvey'io. O iš paskos einantis uraganas Jose įgauna vis daugiau jėgų.
Ar būtent tai numatė klimatologai?
Trumpai tariant, taip. Klimatologas Michaelas Mannas sako, kad „moksliniu požiūriu gan aišku, kad dėl klimato kaitos stiprios audros bus dar stipresnės.“ Arba šlapesnės.
Mokslininkai pažymi, kad Irma ir Harvey'is būtų buvę stiprūs uraganai ir prieš prasidedant dramatiškam vandenynų šilimui prieš maždaug 75 metus. Bet dabar audros linkusios užaugti didesnės.

npr.org

3:
  Elonas Muskas pateikė viso Crew Dragon kosminio skafandro vaizdą

Truputėlį daugiau pakelta uždanga nuo SpaceX Crew Dragon misijos skafandrų, bet tik truputėlį. Savo Instagram paskyroje Elonas Muskas futuristinio kostiumo vaizdą šalia Crew Dragon kapsulės su komentaru „Astronauto skafandras šalia Crew Dragon“.
Nepaisant tipiškai santūrių Musko komentarų, iš atvaizdo galima nuspėti kai kurias detales apie kostiumą, kuris ankstesniame Musko įraše vadinamas ne muliažu ir jau atlaikiusiu „dvigubo vakuumo spaudimo“ testą. Manytina, tai reiškia, kad jis išbandytas dviejų atmosferų slėgiu (1520,2 mmHg)

newatlas.comtechnologijos.lt

4:
  Tyrimas rodo, kad Jūros druska visame pasaulyje užteršta plastiku

Nauju tyrimu mikroplastiko aptikta druskoje iš JAV, Europos ir Kinijos, kas patvirtina, kad tarša plastikais persmelkia visą aplinką ir maisto grandine kartu su druska atkeliauja iki patiekalų. Nauji tyrimai parodė, kad mažos dalelės yra jūros druskoje iš JK, Prancūzijoje ir Ispanijoje, o taip pat Kinijoje, o dabar ir JAV. Tyrėjų manymu, didžioji dalis taršos randasi iš mikropluoštų ir vienkartinių plastiko gaminių. JTO vertinimu, vandenynuose kasmet atsiduria po 12,7 milijonų tonų plastiko – tai atitinka po vieną pilną plastiko atliekų sunkvežimį kas minutę.

theguardian.com

5:
  DNR analizė patvirtino, kad siaubingasis vikingų karys buvo moteris

XIX amžiaus devintajame iškastas X amžiaus vikingas priminė veikėją iš Richardo Wagnerio Valkirijų skrydžio: elitinis karys, palaidotas su kardu, kirviu, ietimi, strėlėmis, peiliu, dviem skydais ir pora karo žirgų. Ir taip, kaip ir mitinė valkirija (pavaizduota XIX amžiaus paveiksle), Physical Anthropology publikuotame tyrime parodoma, kad šis karys buvo moteris – pirmasis identifikuotas moteriškos giminės aukšto rango vikingų karys.

sciencemag.org




6:
  Pirmieji žvilgsniai į naujai atrastą senovės Egipto kapą

Netoli nuo Luksoro atrastas 3500 metų senumo kapas priklausė juvelyrui ir jo žmonai. Dra Abul Naga nekropolyje vakariniame Nilo krante atvertame kape rasta statulų, mumijų, indų ir kitų artefaktų. Egipto Senovė ministerija apie atradimą paskelbė šeštadienį.

news.nationalgeographic.com

Pasidalinkite su draugais
(19)
(0)
(19)

Komentarai ()

Susijusios žymos: