Kas protingesnis - vilkas ar šuo? Įdomus eksperimentas parodė akivaizdžius skirtumus  (4)

Maxo Plancko bendrijos Vienos veterinarijos instituto vilkų tyrimo centro etologai pademonstravo, kad vilkai supranta priežasties ir pasekmės ryšį, o šunys – ne.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai tyrimams naudojo 12 vilkų, 14 šunų iš valkataujančios grupės, 12 naminių šunų ir atliko su jais eksperimentus, kuriais tikrino gyvūnų sumanumą trimis skirtingais būdais. Buvo naudojamos dvi dėžės: vienoje, hermetiškai uždarytoje plastiku taip, kad vilkai ir šunys nepajustų kvapo, buvo skanėstas, o antra dėžė buvo tuščia.

Pirmuoju eksperimentu buvo tikrinamas gyvūnų gebėjimas suprasti žmonių nurodymus: žmogus, žvelgdamas gyvūnams į akis, rodydavo reikiamą dėžę, ir bandydavo ją atidaryti. Antrajame eksperimente žmogus tik parodydavo susidomėjimą reikiama dėžute, nežvelgdamas į gyvūnus. Trečiajame eksperimente žmogaus nebuvo, tačiau dėžės judėjo taip, kad iš garso būtų galima suprasti, ar jose kas nors yra.

Žmogaus komunikacines ir elgesio užuominas puikiai suprato ir šunys, ir vilkai. Tačiau kai reikėjo padaryti išvadas, remiantis stebėjimu, vilkai buvo sumanesni: jie, kitaip nei šunys, aiškiai suprato ryšį tarp triukšmo ir dėžutės turinio.

Austrijos mokslininkų eksperimentai verčia abejoti prielaida, kad jaukinami šunys išmoko geriau už laukinius giminaičius suprasti žmogaus signalus. „Gamtoje vilkams tenka kliautis savo stebėjimais ir sumanumu, o žmogaus maitinamiems šunims tokie įgūdžiai nereikalingi; gali būti, kad domestikuojami šunys prarado gebėjimą suprasti priežasties ir pasekmės ryšį. Tuo tarpu komunikavimo su žmogumi gebėjimus tikriausiai turi tiek vilkai, tiek ir šunys, ir jų prijaukinimas smarkiai to gebėjimo smarkiai nepaveikė“, — eksperimento rezultatus pakomentavo viena iš tyrimo autorių Juliane Bräuer.

Anksčiau austrų etologai įrodė, kad, priešingai, nei įprasta manyti, vilkai savo giminaičių atžvilgiu draugiškesni už šunis, rečiau užpuola savo gaujos narius ir labiau linkę dalintis maistu.

Tyrimas publikuotas žurnale Scientific Reports.

K. Malyševa
naked-science.ru

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(62)
(2)
(60)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: