10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2017–12–04)  ()


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-12-05 10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2017–12–04)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
  Kinijoje rasta šimtai senovinių skaraidančių reptilijų fosilijų

Kinijoje rasta šimtų kiaušinių radimvietė atskleidžia naujus priešistorinių sparnuotų roplių – pterozaurų – vystymosi ir perėjimo ypatumus.
Pterozaurai – bauginamai atrodę padarai, skraidę virš dinozaurų žemutiniojo kreidos periodo padangėse.
Ši konkreti rūšis, manoma, turėjo didelį – iki 4 metrų – sparnų mojį ir didelių dantų pilnais nasrais tikriausiai gaudė žuvis.
Šiaurės vakarų Kinijoje esančiame Turpan-Hami baseine tyrėjai kiaušinius rinko daugiau nei 10 metų, nuo 2006 iki 2016.
Viename smiltainio bloke buvo mažiausiai 215gerai išsilaikiusių kiaušinių. Šešiolikoje iš tų kiaušinių buvo pterozaurų rūšies Hamipterus tianshanensis embrionų liekanos, pranešama Science.
Šioje vietovėje fosilijų tiek daug, kad mokslininkai vadina ją „Pterozaurų rojumi“.

npr.org

2:
  Gigantiškų juodųjų bedugnių pora gadina Andromedos galaktikos vaizdą

Atrodo, netgi juodosios bedugnės negali atsispirt pagundai nepranešus įsiterpti į kadrą. Gretimos Andromedos galaktikos atvaizdų fone aptikta kosminė fotobomba – glaudžiausia kada nors stebėta supermasyvių juodųjų bedugnių pora.
Astronomai šį neįprastą objektą atrado NASA Chandra rentgeno spindulių observatorija ir optiniais antžeminiais teleskopais, Gemini-North Havajuose ir Caltech Palomar Transient Factory Kalifornijoje.
Šis neįprastas šaltinis, LGGS J004527.30+413254.3 (trumpai – J0045+41), aptiktas optiniuose ir rentgeno Andromedos (M31) atvaizduose. Dar neseniai mokslininkai manė, kad J0045+41 yra M31, didelės spiralinės galaktikos, esančios netoli (už 2,5 mln š.m.) nuo Žemės. Nauji duomenys parodė, kad iš tiesų J0045+41 yra daug toliau, už ~2,6 mlrd š.m. nuo Žemės.

nasa.gov

3:
   Išspręstas evoliucinis ginčas – visų gyvūnų protėviai yra pintyss

Ilgai svarstytas klausimas, iš kur atsišakojo visų gyvūnų evoliucijos medis – iš pinčių ar šukuočių – išspręstas
Tyrėjai daug metų nesutarė, pintys ar jūrų bestuburiai – šukuočiai buvo pirmieji padarai, davę pradžią evoliucijos medžiui, iš kurio išsivystė visi gyvūnai.
Dabar tyrėjai sako, kad ginčas baigtas: laimėjo pintys.

theguardian.com

4:
  Kinijos kosmoso agentūros tamsiosios materijos kosminis zondas užfiksavo... Kai ką labai įdomaus

Kinijos mokslų akademijos komanda aptiko DAMPE duomenyse aptiko intriguojančią >1,5 mln kosminių spindulių elektronų ir pozitronų anomaliją, užfiksuotą itin didele raiška ir su itin mažu foniniu triukšmu.
„Tai gali būti tamsiosios materijos pėdsakas“
„Tai gali būti tamsiosios materijos pėdsakas“, vienas komandos narys, astrofizikas Chang Jin, sakė Science , bet perspėdamas, kad tokią anomaliją galėjo sukelti ir koks nors kitas kosminių spindulių energijos šaltinis.

sciencealert.comtechnologijos.lt

5:
  Po 37 metų pertraukos, Voyager 1 įjungė savo variklius

Jei kada bandėte užkurti garaže beveik keturis dešimtmečius stovėjusį automobilį, tikriausiai nesitikėjote, kas variklis sureaguos. Bet kosminio zondo Voyager 1 varikliai, nenaudoti 37 metus, sėkmingai įsijungė.
Voyager 1, NASA toliausiai esantis ir greičiausias zondas, yra vienintelis tarpžvaigždine erdve skriejantis žmogaus rankų darbo kūrinys. Šis zondas, skriejantis jau 40 metų, mažais vairikliais orientuoja save erdvėje, kad galėtų palaikyti kontaktą su Žeme. Šie vairikliai vos kelias milisekundes trunkančiais impuslais šiek tiek pasuka zondą, kad jo antenos būtų atgręžtos į mūsų planetą. O dabar Voyager komanda gali naudoti keturis atsarginius vairiklius, nenaudotus nuo 1980 metų. Su šiais vairikliais Voyager 1 zondo gyvavimas bus pratęstas dar porai trejetui metų.

phys.orgtechnologijos.lt




6:
   ŽIV prevencijos priemonių kombinacija naujų infekcijų skaičių Ugandos rajone sumažino 42%

New England Journal of Medicine publikuotame straipsnyje pateikiami realaus gyvenimo duomenys, rodantys, kad įrodytų ŽIV prevencijos priemonių kombinacija bendruomenėse gali smarkiai sumažinti naujų ŽIV infekcijų atvejus populiacijoje.
Per septynis metus, kai buvo plačiai taikomas ŽIV gydymas ir savanoriškas medicininis vyrų apipjaustymas, tarp beveik 18 000 Rakai srities Ugandoje gyventojų naujų atvejų atsiradimas sumažėjo 42 procentais.
ŽIV prevencijos strategija, kurios poveikis buvo tiriamas šia studija, remiasi ankstesniais Nacionalinių sveikatos institutų (NIH) ir kitų organizacijų tyriamais, rodančiais apsaugantį savanoriško ŽIV nenešiojančių vyrų apipjaustymo, ir ŽIV slopinančios antiretrovirusinės terapijos (ART) naudojimo veiksmingumą. Ši strategija taip pat remiasi studijomis, rodančiomis, kad seksualino elgesio pokyčiai, tokie, kaip, pavyzdžiui, vieno seksualinio partnerio turėjimas, gali padėti išvengti užsikrėtimo ŽIV.

eurekalert.org

Pasidalinkite su draugais
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()

Susijusios žymos: