10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2018–01–29)  ()


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-01-29 10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2018–01–29)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
  Mokslininkams pirmą kartą pavyko klonuoti beždžionę tokiu pačiu būdu, kaip avytę Dolly

Beždžionės klonuotos jau ne kartą. Tačiau tai būdavo atliekama, naudojant kitą kitą būdą, nei avytės Doli atveju. Jau apvaisinti embrionai būdavo padalinami į dalis ir išsivystydavo keletas genetiškai identiškų primatų.
Doli buvo klonuota, naudojant somatinių ląstelių branduolio perkėlimą – SCNT, kai embrionas „konstruojamas“ iš lytinės ir somatinės (kūno) ląstelės. Iš kiaušialąstės išimtas branduolys buvo pakeistas donoro kūno ląstelės branduoliu. Tokiu metodu pavyko klonuoti peles, kiaules, galvijus, žiurkes ir kitus gyvūnus. O štai bandant tai atlikti su beždžionėmis, kildavo problema: beždžionių tokiu metodu klonuoti nepavyko.

www.axios.comtechnologijos.lt

2:
  Fizikai planuoja sukurti tokį galingą lazerį, kuriuo būtų galima perplėšti tuščią erdvę

Šanchajuje (Kinija) fizikas Ruxin Li su kolegomis gerina galingiausių šviesos impulsų rekordus. Jų lazeryje Shanghai Superintense Ultrafast Laser Facility – SULF), yra titanu papildyto maždaug frisbio skersmens cilindras. SULF lęšių ir veidrodžių sistema sukuria milžiniškos galios švieso impulsus. 2016 jo pasiekta 5,3 milijonų milijardų vatų (petavatų – PW) galia. Tyrėjai dabar tobulina lazerį ir ketina pagerinti savo rekordą, pasiekdami 10 PW momentinę galią, tai yra daugiau nei 1000 kartų viršyti visų pasaulio elektros tinklų galią.

www.sciencemag.org

3:
  Izraelyje aptikta žandikaulio fosilija priklausė seniausiam moderniam žmogui už Afrikos ribų

Nauji radiniai Misliya urve, Izraelyje, privertė mokslininkus iš naujo permąstyti žmonių evoliucinio vystymosi kelią. Dabar ankstyviausio modernaus žmogaus už Afrikos ribų fosilijos išėjimo iš kontinento data persikėlė 177 000-194 000 senumo laikus.
Tai gerokai senesnės mūsų rūšies, Homo sapiens, iškasenos, aptiktos už Afrikos ribų, ir šie rezultatai sutampa su keliais kitais tyrimais, keičiančiais mūsų požiūrį į žmonių evoliuciją ir migraciją po Senąjį Pasaulį.

theconversation.com

4:
  Vos vien cigaretė per dieną gali sukelti širdies problemas

Vos vienos cigaretės surūkymas per dieną susietas su didele širdies ligų rizika.
Tai rodo tyrimas, kuriame išanalizuota 141 studija, kuriose lyginta santykinė rizika, surūkant per dieną vieną, penkias ar 20 cigarečių.
Vienos cigaretės per dieną surūkymas susietas su bent 48 procentais padidėjusia širdies koronarų ligų rizika vyrams, moterims rizika padidėja bent 57%.
Tiek vyrams, tiek moterims, per dieną surūkantiems po 1 cigaretę, insulto rizika išauga 30 procentų.
Komanda, kuriai vadovavo UCL Vėžio tyrimo institutas, sakė, kad „nėra sveiko lygio“ rūkymo ir paragino mesti, užuot „apmažinus“.

www.newscientist.comwww.bmj.com

5:
  Nauji mikrobai gali padėti astronautų atliekas perdirbti į maistą

Pensilvanijos valstijos universiteto tyrėjai siūlo geresnį žmogaus atliekų atsikratymo būdą, nei tiesiog šiukšlių išmetimą sudegti Žemės atmosferoje.
Žmonių atliekos prie žmonių gabenimo į Marsą gali prisidėti gerokai daugiau. PSU tyrėjai sukūrė specialų mikrobų reaktorių, kuriame skaidomos kietos ir skystos atliekos. Tada jso gali būti perdirbamos ir panaudojamos maistui.

technologijos.lt




6:
  „SpaceX“ pirmą kartą savo istorijoje išbandė galingiausios raketos visus 27 raketinius variklius: artėja įspūdingas skrydis į kosmosą

JAV bendrovė „SpaceX“ trečiadienį pirmąkart išbandė naujos sunkiosios raketos „Falcon Heavy“ variklius, ruošiantis artimiausiomis dienomis surengti pirmąjį šios nešėjos skrydį.
Bandomąjį Falcon Heavy skrydį SpaceX suplanavo atlikti vasario 6 dieną.

www.space.comtechnologijos.lt

(7)
(0)
(7)

Komentarai ()

Susijusios žymos: