10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2018–03–05)  ()

1. Pirmosios žvaigždės; 2. Didžioji šeima; 3. Vokiškas dyzelis; 4. DI žmogiškėja; 5. Teleskopas tolsta; 6. Kvantiniai kamuoliniai žaibai; 7. Šylančios jūros; 8. Mikrobai Encelade; 9. Sekundės tikslinimas; 10. Bemiegis Alzheimeris.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-03-05 10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2018–03–05)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
  Astronomai aptiko pirmųjų Visatos žvaigždžių šviesą

Skelbiama apie didžiausią proveržį astronomijoje nuo gravitacinių bangų atradimo: „Jeigu pasitvirtins, šis atradimas vertas dviejų Nobelio premijų“

www.nature.comtechnologijos.lt

2:
  Sudarytas didžiausias giminės medis, apjungiantis 13 milijonų žmonių

Iš geni.com 86 milijonų viešai prieinamų profilių, Joanna Kaplanis iš Wellcome Trust Sanger instituto Kembridže su kolegomis sudarė didžiausią giminės medį, padedantį atsakyti į klausimus apie Vakarų civilizaciją, pavyzdžiui, kada nustojo tuoktis giminės ir kokia genų įtaka ilgaamžiškumui.

www.newscientist.com

3:
  Vokietijos dyzelio uždraudimas: Teismas nusprendė, kad miestai gali drausti orą teršiantiems automobiliams važiuoti į tam tikras zonas

Leipcige esančio Federalinio administracinio teismo teisėjai nusprendė, kad vietos valdžios institucijos turi teisę įvesti draudimus senesniems ir taršesniems dyzeliniams automobiliams ir neleisti tokiems automobiliams įvažiuoti į miestų centrus. Toks sprendimas dabar kelia daug klausimų milijonams dyzelinių automobilių vairuotojų.
Teismas pats jokio draudimo neįvedė ir paliko tai spręsti miestų valdžiai. Tačiau teismas paragino „laikytis proporcingumo principo“ įvedant tokius draudimus.
Šios bylos epicentre atsidūrė du smogo kankinami Vokietijos miestai – Štutgartas ir Diuseldorfas. Tačiau teismo sprendimas gali turėti pasekmių visos šalies mastu.

www.independent.co.uktechnologijos.lt

4:
  Naujas dirbtinio intelekto algoritmas padeda mokytis iš savo klaidų ir tapti žmogiškesniu

OpenAI toliau tobulina mokymosi algoritmus, skirtus dirbtinio intelekto treniravimui. Vasario pabaigoje išleista naujausia jų platforma, leidžia DI mokytis iš savo klaidų, vertinant jas kaip tikslą, o ne nesėkmę.

futurism.com

5:
  James Web kosmino teleskopo startas gali būti nukeltas

NASA didysis James Webb Space Telescope (JWST) kilo problemų, testuojant orbitinio teleskopo komponentus ir juos integruojant, Tai reiškia, kad startas gali būti nukeltas. O dėl to projektas gali viršyti $8 mlrd kainos lubas, kurias Kongresas numatė jam 2011.




6:
  Ultrašaltų dujų lašelyje simuliuotos keistosios kvantinės dalelės

Fizikoje teoretikai dažnai gerokai iš anksto aprašo, kokios keistos kvantinės dalelės galėtų ir turėtų egzistuoti. JAV ir Suomijos fizikai susibūrę sukūrė kvazidalelę, kurią numatė JK fizikas ir matematikas Tony Skyrme, kaip tikrų protonų ir neutronų modelį. Skyrmionas nėra fundamentalioji dalelė kaip kvarkas ar miuonas. Tai – lokalizuotas sukinių lauko sužadinimas. Taip randasi save palaikantis mazgas, šiek tiek primenantis Mebiojaus juostą, kurią nutraukti gali tik itin stipri jėga. Preciziškai kontroliuodama elektromagnetinėmis apvijomis apsuptą vakuuminį stiklo indą, pripildytą supertakiu rubidžiu, komanda pirmą kartą sukūrė 3D skyrmioną. Jų neryškioje fotografijoje matomas lašas iš iki kelių dešimtmilijardųjų kelvino dalių atšaldytų 200 000 rubidžio atomų. Be to, atomai pademonstravo Skyrme'o numatytus magnetinio lauko laikomus sukinio profilius. Science Advances paskelbtas atradimas gali padėti išsiaiškinti kamuolinius žaibus – retą ir kontroversišką elektrinį reiškinį, suformuojantį elektros rutulius, galinčius pereiti kiaurai sieną ar staiga sprogti. Pagal vieną teoriją, kamuoliniai žaibai kaip ir skyrmionai, elektromagnetiškai susipynusiais laukais gali būti laikomi stulbinamai stabiliai.

www.sciencemag.org

Pasidalinkite su draugais
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()

Susijusios žymos: