Kaip lietuvis profesorius „nulaužė“ mokslą: metė iššūkį komercinėms duomenų bazėms (Video)  ()

Susipažinkite su tyrėju, kuris pasipiktinęs esama padėtimi savo srityje nenuleido rankų ir ėmėsi veiksmų. Šiandien jis darbuojasi Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centre. Tai – profesorius Saulius Gražulis. Mokslininkas su komanda kuria pasaulinę atvirą kristalografinę duomenų bazę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjas domisi mažų cheminių molekulių struktūromis. Jei paimsime medžiagos kristalą ir jį apšviesime rentgeno spinduliais, tam tikru impulsu, įvyks įdomus dalykas. Rentgeno spinduliai atsispindės nuo atomų labai tiksliais kampais, kuriuos dėl greitų detektorių įmanoma išmatuoti. Tačiau fizikas susidūrė su iššūkiu. Įvairiausių molekulių duomenys yra saugomi duomenų bazėse, kurios yra komercinės. Jei nori prieiti prie šių duomenų, turi susimokėti.

„Licenzija draudžia platinti netgi rezultatus, padarytus naudojantis duomenų baze. O tai, mano požiūriu, yra nepriimtina. Mokslo tikslas – tekti žinias. Ir tada aš pagalvojau – padarykime lyg programišių bendruomenėje, kur kiekvienas parašo programą, o naudojasi visi bendrai“, – apie idėją kurti duomenų bazę pasakoja S. Gražulis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslo sriuba
Mokslo sriuba
(33)
(3)
(30)

Komentarai ()