10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2018–04–09)  ()

1: Imuniteto paradoksas;

2: Negirdimos komandos;

3: Marso medunešis;

4: Juodųjų bedugnių tuntai;

5: Karinių robotų boikotas;

6: Paukščių kompasas;

7: Miniatiūrinės smegenys;

8: Genetinė Estija;

9: Gyvoji Venera;

10:Agrarinė Antarktida;


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-04-09 10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2018–04–09)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
  CRISPR gali neveikti žmonių

Žmonių kraujo tyrimas pateikė siurprizą: dauguma žmonių gali būti atsparūs vienam iš didžiausių genetinės inžinerijos pasiekimų – patirkinus 22 naujagimius 12 suaugusiųjų, daugiau nei 65% žmonių aptikti dviejų svarbiausių Cas9 tipų antikūniai. CRISPR terapijoje Cas9 atlieka DNR „žirklių“ vaidmenį.
Kadangi dabar naudojami populiariausi Cas9 baltymų tipai gaunami iš dviejų bakterijų, kai kurių žmonių imuninė sistema juos atpažįsta ir priešinasi.
To tikimasi išvengti, naudojant CRISPR sistemas iš bakterijų, kurių žmonių kūnas niekados nebuvo sutikęs, pavyzdžiui, gyvenančių prie hidroterminių versmių vandenyno dugne. Arba galbūt pavyktų išskirti ląstele iš mūsų kūno, pagydyti jas, naudojant CRISPR, ir suleisti atgal į organizmą.

www.technologyreview.com

2:
  Ir nuostabu, ir kraupoka: priartėjo prie technologijos, kuri gali versti liudyti prieš save

„AlterEgo“ – ant galvos dedamas įrenginys, kuriuo galite kalbėti su kompiuteriu, neišleisdami jokio garso.
Šis įrenginys dar žingsniu priartina mus prie pasaulio, kuriame su mašinomis galėsime bendrauti vien mintimis.
Kai norite ką nors pasakyti, smegenys siunčia elektrinius signalus veido raumenims – net jei nieko balsu neištariate.

futurism.comtechnologijos.lt

3:
  Marsą siūloma ištirti skraidančiais robotais

Prieš žmonėms įkeliant koją į Marsą, NASA ketina pasiųsti daugiau mechaninių žvalgų – spiečių keistų, šiek tiek bauginančių ir nuostabių žvalgų. Tai bus vadinamosios marsabitės – formaliai „plasnojančių sparnų aerokosminės architektūros“. Jos galės veikti grupėmis, matuos atmosferos sąlygas ar rinks pavyzdžius.

www.sciencealert.comtechnologijos.lt

4:
  Galaktikos centre gali būti tūkstančiai juodųjų bedugnių

Šalia Šaulio A* – supermasyvios juodosios bedugnės Paukščių Tako centre – Kolumbijos universiteto mokslininkai aptiko dar tuziną juodųjų bedugnių. Naujajame tyrime nagrinėjama stambių ir mažų JB sąveika.
Daugiau nei 20 metų mokslininkai nesėkmingai bandė rasti įrodymus, kad greta supermasyvių JB slypi ir tūkstančiai mažų. 100 000 šviesmečių pločio teritorijoje žinoma apie maždaug 50 JB. Spėjama, kad dar 10 000-20 000 panašių objektų neaptikta.
Dabar astronomai tiria Šaulio А*, nes ją supa dujų ir dulkių ūkas, sudarantis idealias sąlygas masyvių žvaigždžių atsiradimui. Masyvios žvaigždės gyvena trumpai, o mirdamos transformuojasi į juodąsias bedugnes. Be to, jas turi traukti centrinė, supermasyvi JB.

news.nationalgeographic.com

5:
  DI ekspertai boikotuoja P. Korėjos universiteto bendradarbiavimą su ginklų gamintoju

Dirbtinio intelekto bendruomenės lyderiai pasirašė laišką, kuriame skatinama boikotuoti Korėjos pažangaus mokslo ir technologijų institutą (KAIST), kai jis paskelbė apie bendradarbiavimą su ginklų gamintoju Hanwha Systems. DI ekspertai nerimauja, kad toks bendradarbiavimas gali paskatinti mirtinų autonomiškų ginklų kūrimą.
Laiške teigiama, kad jį pasirašiusieji nedirbs su universitetu ir nepriims darbuotojų iš KAIST, jei ši partnerystė tęsis. KAIST ir Hanwha partnerystė turėtų sukurti „Nacionalinės gynybos ir dirbtinio intelekto kovergencijos tyrimų centrą“, kuris siektų „vystyti dirbtinio intelekto (DI) technologijas, kurios būtų diegiamos į karinę ginkluotę, prisijungtų prie pasaulinio autonomiškų ginklų vystymo varžybų.“

interestingengineering.com




6:
  Paukščiams Žemės magnetinį lauką matyti padeda baltymas jų akyse

Paukščiai gali turėti „šeštąjį pojūtį“, kuriuo gali matyti Žemės magnetinį lauką. Tyrimai rodo, kad šį gebėjimą suteikia Cry4 baltymas jų akių tinklainėje.
Daugelį metų mokslininkai manė, kad paukščiams orientuoti s magnetiniame lauke padeda ląstelė esančios snape. Tačiau naujesni tyrimai atskleidė, kad šį gebėjimą gali suteikti baltymas jų akyse.
Šviesai jautrų baltymą Cry4 aptiko du tyrimai – su zebrinėmis amadinomis ir liepsnelėmis. Šie tyrimai rodo, kad toks gebėjimas kyla dėl elektronų „sukino“ – kai molekulės su nelyginiu nesuporuotų elektronų skaičiumi pasidaro jautrios išoriniams magnetiniams laukams.
Visas procesas sudėtingas, bet manoma, kad galiausiai pora radikalų molekulių, kurios jautrios Žemės magnetiniam laukui ir gali susijungti atitinkamai pagal paukščio pasisukimo kryptį. Tokiam procesui vykstant akyse, manoma, galima išvysti magnetinį lauką.

interestingengineering.com

Pasidalinkite su draugais
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()

Susijusios žymos: