Lulu ir Nana. Kinijoje gimė pirmieji genetiškai modifikuoti vaikai?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Wolfy 2018-11-28 19:00
Labai įdomu, kaip tie kūdikiai vėliau vystysis ir ar išvis jie sėkmingai buvo "modifikuoti".
dainius.tamošaitis 2018-11-28 19:54
As manau kad tai puiki sistema ir ateitija turi tik plestis vaikai tikrai neturiu paveldeti tevu ligu , Ju panaikinimas tik pagerins ateites kartu gyvenima.
robertasdd 2018-11-28 20:44
"Tačiau ir to nebus gana, kad technologijos veiksmingumas būtų pripažintas ⁠– reikia visų eksperimento eigos ir „paredaguotų“ vaikų stebėjimo duomenų." - cia reikia vakarams. o kienieciams vienodai, ko vakarams reikia. jie tiesiog vakarus informuoja, kad "technologija jau turim, o per zurnalus yrodinekit patys"
AAA000 2018-11-28 21:09
cia kaip suprantu ne redagavo, o tik pasalino gabala. nemanau kad toks metodas pagerins "ateities kartu gyvenimus ". gali nublogint taip, kad visa "ateities kartu" zmioniu rusis taps kazkam neatspari ir visa populiacija su iskarpytu genomu isvis visi mirs pagal mane veiksminga butu - jei keistu ant jau sergancio-pazeisto zmogaus organizmo. kai jau neigiami pokyciai yra. o cia tiesiog vaiku eksplotacija, nors ir mokslo tikslais. mazdaug atseit davai paziurim kas bus jei pakarpysim genoma del mokslinio idomumo kokie pokyciai gali but ar nebut... cia gana zemas mokslinis lygis - labiau gadinimas jau esamo ir net jei veikia - toks metodas labai letas, nes tik sekanti karta igaus savybes. cia labiau selekcija atsparumui, o ne gydymas... nepraktiska...
Niemand 2018-11-28 21:39
Vidutiniškai natūralaus apvaisinimo procese įvyksta apie 40 atsitiktiniu mutaciju. Mažai tikėtina, kad darant dirbtinai ju būtu daugiau ar ju naudos/žalos santykis būtu kitoks, nei natūralaus proceso metu.
T 2018-11-28 22:05
Esu girdėjęs, kad žmonės su paveldimomis lygomis, kurių gyvybės palaikymui reikia daugiau kaip po 100 000 € per metus susilaikia tokiomis pat paveldimomis ligomis sergančių vaukų. Tai toks modifikavimas visai priimtinas. Kiek prisimenu Anglijoje jau yra gimes vaikas, kuris turi dalį genų nuo trečio tėvo.
AAA000 2018-11-28 23:13
ka tu nori tuo pasakyt? kiek suprantu, jei mutacija buna zalinga, tiesiog sutrinka vystymasis ir buna persileidimas. tipo jei "naturaliai". cia toks evoliucinis apsisaugojimo mechanizmas. o cia bando ne isgydyt ziv, o paimt neisgydyto ziv veikejo genoma ir padaryt jam vaika pagal uzsakyma - tik atsparu ziv, bet net be garantijos. tai kur cia gydymo metodo nauda? nu padare dar viena papildoma vaika, tik is anksto uzkresta, bet su atsparumu kuris ir taip genetiskai jau egzistuoja, ir dabar kaip ir ziures - susirgs ziv ar ne. nes matai idomu. gal ten nelabai supratau straipsnio, man cia tiesiog beprasme selekcija ir tiek. naudos kaip ir ner - nes nieko neisgydo. o zala gali but, kad ziv sakykim mutuos tiek, kad net ir jau esamas jam atsparumas dings... gaunas kaip ir atsparumo dirbtinis testavimas ar kazkas tokio... bet tai kur cia nauda?
Niemand 2018-11-29 00:45
Noriu pasakyti, kad esamu technologiniu lygiu embrionu genetinė modifikacija nėra pavojingesnė/rizikingesnė nei natūralus apvaisinimas ir jo metu vykstančios atsitiktinės mutacijos. Čia su sąlyga, kad modifikacijai naudojamas jau žinomas, populiacijoje egzistuojantis genas, o ne bandoma transplantuoti kitos rūšies genus. Šiuo atveju jokia liga nebuvo gydoma, tiesiog buvo tėvu noras, sakyčiau gan natūralus, kad vaikai negalėtu susirgti aids. Buvo pakeistas genas, dėl kurio biochemiškai neįmanoma susirgti aids ir kuris natūraliai yra pas keliasdešimt milijonu žmoniu, įskaitant ketvirtadalį lietuviu, t.y. tiksliai žinoma, kad tokia geno versija nieko blogo nedaro ir nėra joks naujadaras žmoniu populiacijoje. Šiuo konkrečiu atveju būtu reikalinga pernelyg drastiška živ mutacija, tokia nereali be tarpiniu grandžiu/šeimininku. Tik itin žalingos mutacijos yra nesuderinamos su gyvybe. Beveik visos santykinai žalingos mutacijos nėra mirtinos, tiesiog begyvenant sukelia didesniu ar mažesniu sveikatos problemu.
dainius.tamošaitis 2018-11-29 10:57
Cia tik pradzia jai viskas gerai bus plesis pati technologija labai gerai reikia jos nestabdyti o finansuoti kad tik plestusi. Kas liecia serganti zmogiu kai kuriu ligu jau neina isgyditi nes buna per veliu tai reikia nuo vaiso pradeti kad buti atsparus.
Shinigami 2018-11-29 12:44
Kinai jau pasivijo vakarus technologinių išsivystymų ir greitai paliks savo dulkėse. Tada vakarams teks kopijuoti nuo kinu visas technologijas. Ir kodėl taip? Visu pirma, todėl jog jiems nėra tabu ir progreso nestabdo šiuolaikiniai "juodieji viduramžiai". Jie visto tiek genetinius tyrimus, tiek DI tyrimus ir t.t. Ant patentu jie taip pat padėjo. Todėl tobulina vakaruose patentuotas technologijas ir jas naudoja (nors ne viskam pritariu, bet...).
AAA000 2018-11-29 13:37
cia ne tas atvejis pagal mane. cia ne apsaugo nuo susirgimo is anksto. cia is anksto padare susirgusi organizma su idiegtu atsparumu ligai pagal kliento specifini pageidavima. nes kientas serga ir negali susilaukt sveiku gyvu palikuoniu del teisiniu aplinkybiu... tai jam padare gyvus susargdintus modifikuotus palikuonis. viena isvis su rizika, kita be rizikos faktoriaus. kazkas tokio idomi siaip situacija
amas 2018-11-29 15:59
Ble ploju atsistojas ir bučiuoju savo kinišką samsungą, šaunuoliai!!! Nu taip dariau kai pirmą kart išgirdau. Poch.. tos visos moralės ir kiti viduramžių įsitininimai, amerikonams išvis bib*s į akį, eina jie na su savo amerika first. Gerai jie ten gyvena, bet načiort savo taisykles kitiems prikišinėt, tegul patys dabar įsirodinėja. Kažkaip žavi manę ta darbščių ir užsispyrusių siauraakių tauta, turi keistumų panašiai kiek ir amerikonai, bet kas jau čia šventi. O bandyt taisyt žmonių genomą yra gerai, nes ble ryt brangius vaistus tai yra humanišką ir kraut turtus kažkam. Nu žodžiu, kad tik augtu sveikos. Ble rašau kaip girtas, bet tai tik nuovargis. Ir netrinkit ble komentarų, nes jus kinai pagaus ir genetiškai modifikuos.
AAA000 2018-11-29 16:33
nesuprantu ko cia tau tie amerikonai neitiko? kiek zinau pas juos (pas turtinguosius) pvz praktikuojama reali atjauninimo procedura. jaunesnio organizmo kraujo parpylimas senesniam. efektas trunka kelis menesius. metodas veikiantis ir amerikonai ji naudoja. tik nesigiria masiskai. o pas "spjaunancius i morales normas" kinus negirdejau kad sitai butu labiau paplite pas mus krauja perpiltu nebent kokiam vezio gydyme ar ten nukraujavus. ir dar neaisku koki. o va amerikonai net islaiko jaunus asmenis, vercia juos laikytis nezalingo gyvenimo budo, kad galetu ju krauja paskui uz uzmokesti persipilt cia net biznio rusis - klinikoms medicininiam aptarnavime. ar darbo vieta. jaunimas gali is to uzsidirbt nemenkus pinigus apie 5-8k$ eiles uz viena perpylima. girdejai ka nors apie tai pas kiniecius? arba cia pigiais bananai apsertoje Lietuvoje? o juk cia gydymo metodas - kuri butu galima aktyviai tirt. ir pritaikyt kruvas metodu kokiu nors realiai veikianciu papildu ir komponentu gamybai. ar tyrinet ko ten truksta senstantiesm organizmams. man pvz juokinga, kodel apie tai nera cia jokiu straipsniu? nors tai veikia. o pezalu va apie kokius nors pusdurnius vegetarus, ar ko siandien valgyt ar rytoj nevalgyt - tai pilna... tokie metodai greiciausiai pagelbetu kruvai zmoniu. metodai paliginus pigus ir igyvendinami. ir net etiskai-moraliskai pagristi. o vat kazkoki neaisku genetini biski-mutanta sukure - metodo tikslingumas ir verte labai abejotina - ir jau cia visiems super technologija... pagal mane cia tik pilkas tiriamasis mokslas...
amas 2018-11-29 18:24
Blemba ne dėl to. Tas jų pasakymas "import" turintis reikšmę nekokybiško produkto ir t.t. labai jau jie nacionalistai ties technologijom ir visokiom naujienom. Ir čia matai turi dar įsitikint, mat nebuvo žurnaluose publikuota. Šeip tai jo, gal ir turi, bet keistas tas perdėtas skeptiškumas. Ai dar buvo straipsnis apie krūva palydovų ir jų agentūros išduota leidimą juos kelti, ble, o jei dar kinai išsiduos leidima ir nafik jie visi pradės trankytis nes nebus viskas suderinta, o tada blekas bus kaltas, kas pirmesnis tas gidresnis? Ir kraują persipilinėt tai čia nieko mandro manau, už pinigus keista, bet...
AAA000 2018-11-29 21:20
maziau ziurek filmu filmas gataka - ten bezdzionems pagazdint skirtas genetinio redagavimo zala cia jam matai... kazka realaus naudingo isgaut genetikoje yra labai sudetinga. manau dabartiniam supratimo lygyje tegalima tik pajunginet jau isrutuliotas gamtines atrankos savybes ir viskas. tiesiog paspartint pati procesa galima. ir manau sitai galima daryt ant jau egzistuojancio organizmo - perrasyt koda ir kai atsinaujina lasteles - gali igaut paredaguotu savybiu ar kazkokiu atsparumu. ir dar - zmogaus esme yra ne genetikoje, o antriniam - aukstesniam lygyje - samoningume. genetika tik pirmas lygis. mes genetiskai esam tiesiog lasteliu kolonija. simbiotinis kazkoks daugialastis organizmas. kaip susimetusiu vienalasciu bendrabutis o samoningumas yra igyjama savybe, o ne paveldima. prisirist prie genetiniu palikuoniu - ar aiskint kad cia kazkokia zmoniu pagrindine savybe - cia bezdzioniu mastymo lygis. iskiepyta tradicija ir tiek. genetiniai palikuonys - tai tiesiog savybiu rinkinys ir tiek. siektiek paredaguotas genetiskai klonas butu dvigubai gimingesnis palikuonis nei vaikai. ir gamtoje yra ir tokie dauginimosi budai. tiesiog evoliucijos eigoje mes sita savybe atjungem - bet garantuotai genetiniam kode kazkur kazkas yra like
Xdmin 2018-11-29 22:31
Kai dzin ant morales normu vyksta ir daug baisiu dalyku: http://www.technologijos.lt/n/zmoniu_pa ... rto-verslu Greiciausiai vyksta ir daug eksperimentu ant gyvu zmoniu ar kudikiu, kurie nesibaige gerai.
Niemand 2018-11-29 22:59
Yra dvi moralės sampratos: - universali nekenkti aplinkiniams; - religinė su įvairiausiais pričiūdais. Su pirma nei embrionu genetinė modifikacija, nei genu terapija paciento sutikimu neprasilenkia. Antroji negali būti privaloma, tik savanoriška, kas pats pasirenka tikėti visokiom kvailystėm.
Niemand 2018-11-29 23:04
Jei taps norma, tai apie kokį dar elitą kalba? Tapimas norma reiškia prieinamumą visiems, kaip gatakoje. Ir kuo gi tas žaidimas genais toks pavojingas?..
Shinigami 2018-11-30 06:33
Tai ir dabar pilna antrarūšių, kitaip sakant toks genetinis redagavimas visiškai nieko nepakeis. Ne tikėk melu, kad visi žmonės lygus. Jei visi butu lygus, tai visi būtume fizikos daktarai ir spręstume visatos atsiradimo paslaptys, bet... Kai kurie tokie gabus, kad tik maximos kasoje sugeba dirbti ir tai vos vos. O čia pas tave paprasčiausia fobija, kaip aukščio baimė ir negali ant kėdės užsilipti, nes gali nuristi. Kinijoje dabar visos upės užterštos? JAV ir Europa tokios buvo prieš 100 metu. Visoms šalims teks šita etapą praeiti, nebent šalis nori amžinai būti atsilikusiu kaimu. Europa pas save iškirto ir pardavė visus miškus ir dabar už gautus pinigus labai gerai gyvena, bet kitoms šalims jų kirsti neleidžia, nes dar ims ir ekonomiškai prisivis.
AAA000 2018-11-30 23:09
rasai atseit apie genu inzinerijos pavojinguma, o pateikineji argumentus - kad "sporte neetiska" tau tikrai viskas gerai? o jei tau cia viskas sueina - tai man kyla klausimas - kaip manipuliacijos genais sporte del rezultatu realiai pavojingos kitiems pasaliniams ar ten zmonijai? kaip ten ivyks tie atominiai sprogimai, ar kas ten - ka tu ten zadi savo komentare apie genu manipuliaciju pavoju?