7 įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2019–01–14)  (1)

1: Švieski man vėl…;

2: Greitieji radijo pliūpsniai;

3: Šuniškas būdas;

4: Mirtis Ebolai;

5: Seniai netekę galvos;

6: Juodasis vilkelis (video);

7: Kosminis kuras.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-01-14 7 įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2019–01–14)  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
  Skaisčiausias ankstyvosios visatos kvazaras šviečia kaip 600 trilijonų Saulių

Mokslininkai atrado energingą tolimos galaktikos branduolį, į dulkes sutrynusį ankstesnį skaisčiausio ankstyvosios visatos objekto rekordą, ir šviečiantį kaip 600 trilijonai saulių. Tyrėjams objektą — juodosios skylės varomą kvazarą, — pavyko aptikti atsitiktinai išsirikiavus blyškiai artimesnei galaktikai, kurios gravitacija sustiprino tolimo kvazaro šviesą.

www.space.com

2:
  Užfiksuotas antrasis pasikartojantis greitasis radijo bangų pliūpsnis

Greitieji radijo pliūpsniai (fast radio bursts – FRB) yra paslaptingi milisekundžių trukmės radijo bangų pliūpsniai, atsklindantys iš už mūsų galaktikos ribų. Iš viso iki šiol užfiksuota 60 FRB, o keisčiausias iš jų – vienišas, pasikartojantis šaltinis. Dabar jis nebėra toks vienas.

www.newscientist.comtechnologijos.lt

3:
  Šunų veislės iš tiesų turi skirtingas asmenybes — ir jos kyla iš DNR

Amerikos Kennel Club šunų apibūdinimus galima skaityti kaip internetinių pažinčių skelbimų aprašymus: borderkoliai yra darboholikai; vokiečių aviganiai už savo mylimus gali paaukoti save. Nuodugniausioje iki šiol atliktoje tokio tipo studijoje mokslininkai parodė, kad kad tokie išskirtiniai veislių bruožai užfiksuoti šunų genuose. Tyrimo duomenys gali padėti nušviesti ir žmonių elgesną.

www.sciencemag.org

4:
  Mokslininkai sukūrė universalų vaistą nuo visų Ebolos tipų

Sukurtas naujas vaistas, kurio viena dozė sėkmingai apsaugojo beždžiones nuo mirtinos visų Ebolos virusų tipų infekcijos. Tyrimo rezultatai paskelbti Cell Host & Microbe.

medicalxpress.comtechnologijos.lt

5:
  Anglijoje aptiktas neįprastas ir labai retas radinys – 52 skeletai be galvų

Atliekant archeologinius kasinėjimus Anglijoje, Suffolko grafystėje, aptikta Romos laikų kapavietė: 52 gerai išsilaikę IV m.e. amžiaus skeletai.
Ir daugelis šių skeletų buvo nukirstomis galvomis, kurios buvo tvarkingai sudėtos šalia kūnų arba prie kojų, arba palaidotos visai be kūnų. Tik 17 skeletų buvo palaidoti normaliai.

www.sciencealert.comtechnologijos.lt

6:
  Didžiulė juodoji skylė sukasi puse šviesos greičio

Mokslininkai pastebėjo sunkiai suvokiamą kosminį monstrą, kuris ką tik sudraskė žvaigždę, o sukasi… mažiausiai 50 procentų šviesos greičio.

technologijos.lt

7:
  Mokslininkai rado būdą kaip sparčiau gaminti kosminėms misijoms naudojamą radioaktyvų kurą.

Tokio plutonio nerasite nei atominėse bombose, nei atominėse elektrinėse: senka svarbiausias NASA kuras, tačiau mokslininkai turi gerų žinių.
Prieš keletą dešimtmečių, besibaigiant Šaltajam karui, pasaulinės Pu-238 atsargos ėmė sekti. Dalies Pu-238 gamybos proceso automatizavimas padės metinę gamybą padidinti nuo 50 gramų iki 400 gramų, ir iki 2025 metų priartins prie NASA tikslo kasmet pagaminti po 1,5 kg.

www.iflscience.comtechnologijos.lt


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: