Naujas plastikas iš DNR yra biologiškai irus ir lengvai perdirbamas  ()

Gaminamas iš DNR ir augalinio aliejaus, tai tvariausiai pagamintas plastikas, kurį galima naudoti pakuotėms ir elektronikos prietaisams


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš DNR pagaminta naujais plastikas yra atsinaujinantis, jam gaminti nereikia daug energijos, jį lengva perdirbti, jis lengvai suyra.

Iš naftos chemijos produktų gaminamos tradicinės plastmasės kenkia aplinkai, nes jų gamybai reikia daug energijos ir nuodingų medžiagų, o ir suyra tik per šimtus metų. Tik menka tokios plastmasės dalis perdirbama, o likusi dienas baigia sąvartynuose, yra sudeginama ar teršia gamtą.

Augalinės plastmasių alternatyvos, pavyzdžiui, iš kukurūzų krakmolo ir jūros dumblių populiarėja, nes jos iš atsinaujinančių šaltinių ir biologiškai irios. Tačiau jų gamybai vis viena reikia daug energijos ir perdirbti jas nelengva

Dayong Yang iš Tianjin universiteto Kinijoje su kolegomis skūrė plastmasę, kuri šių trūkumų neturi. Trumpas DNR atkarpas jungiant iš augalinio aliejaus gaunama medžiaga, gaunama minkšta, gelį primenanti medžiaga. Šiuo geliu galima užpildyti norimas formas, o paskui sukietinti išdžiovinant šalčiu.

 

Tyrėjai šia technika pagamino kelis daiktus, tarp kurių ir pavaizduotas puodelis, trikampė prizmė, dėlionės detalės. DNR molekulės modelis ir svarmuo. Tada jie šiuos daiktus perdirbo, panardindami į vandenį ir taip vėl paversdami geliu, kurį supylę į naujas formas, pagamino naujus objektus.

„Mane iš tiesų žavi, kad šią plastmasę galima suardyti ir vėl panaudoti,“ sako Damian Laird iš Murdocho universiteto Australijoje. „Dauguma stengiasi sukurti biologiškai irius bioplastikus, bet jei norime rimtai užsiimti cikline ekonomika, turėtume galėti tokią plastmasę ir perdirbti, kad ji nekeliautų tiesiai į atliekas.“

 

Kitas naujos plastmasės privalumas – lengvai gaunama žaliava, nes Žemėje yra maždaug 50 milijardų tonų DNR. Yangas su kolegomis naudojo iš lašišų spermos išgautą DNR, bet ji gali būti išskirta iš tokių atsinaujinančių šaltinių, kaip augalų liekanos, dumbliai ar bakterijos, pažymi jis.

Kadangi plastmasei iš DNR nereikia aukštos temperatūros, ją gaminant, 97% mažesnė anglies emisija, nei gaminant polistireną, ir jei daugiau nereikalinga, gali būti suskaidyta DNR skaidančiais fermentais, sako Yangas.

„Kiek žinome, mūsų DNR plastikai yra aplinkosauginiu požiūriu tvariausi plastikai iš visų,“ sako jis.

Du pagrindiniai šios plastmasė minusai – jis nėra toks stiprus, kaip tradicinis ir turi likti sausas, kad nepavirstų geliu. Dėl to jis labiausiai tinkamas kaip pakavimo medžiaga ir elektronikos prietaisams, svarsto Yangas.

 

Arba DNR plastmasę galima būtų padaryti atsparia vandeniui, padengus netirpia danga, kaip dabar daroma su popieriaus puodeliais, sako Maryam Naebe iš Deakin universiteto Australijoje.

Yangas sako ketinantis su komanda šią plastmasę komercialzuoti. „Tai tik pati pradžia,“ sako jis.

Alice Klein
www.newscientist.com

Žurnalo nuoroda:Journal of the American Chemical Society, DOI: 10.1021/jacs.1c08888

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(2)
(7)

Komentarai ()