Atkurtas seniausias žmogaus padarytas garso įrašas  (9)

Tai pavyko padaryti istorikų, inžinierių, archyvarų ir mokslininkų grupei, 2007 m. susivienijusiai į neformalią nepelno organizaciją „First Sounds“. Jos tikslas – surasti ir atkurti pačius seniausius garso įrašus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prancūzijos Mokslų akademijos archyvuose jiems pavyko surasti „fonautografu“ – prancūzų išradėjo Skoto de Martinville’o išrastu prietaisu, kuris garsą įrašydavo popieriuje, padengtame suodžių sluoksniu, įrašytą garsą.

Tai prancūzų liaudies dainos „Au Clair de la Lune“ maždaug 10 sekundžių trukmės ištrauka.

Šis įrašas buvo padarytas 1860 m. balandžio 9 d., tai yra 17 metų prieš tai, kada Tomas Edisonas išrado savo fonografą.

Tačiau vis tik tai neatima laurų iš Edisono – prancūzų išradėjas nesukūrė prietaiso, kuriuo būtų galima jo įrašytą garsą atkurti. Ir tik praėjus 148 metams, mokslininkams pavyko de Martinville darytus įrašus vėl paversti garsu.

Patriko Feasterio, istoriko iš „First Sounds“ nuomone, tai nuostabus rezultatas, nes iki šiol galėjome išgirsti įrašus, darytus tik po 1888 m. Skoto de Martinville fonografas tuo metu buvo laikomas tiesiog neaiškios paskirties mokslininko žaisliuku, be jokios praktinio pritaikymo galimybės, ir greitai buvo pamirštas.

Įrašyta daina greičiausiai buvo dainuojama išradėjo dukters. Jos ištrauką galima pasiklausyti čia. Gal ir nepasirodys labai įspūdinga, tačiau tai – kol kas anksčiausias surastas žmogaus padarytas garso įrašas.

Paveikslėlyje: Skoto de Martinville 1857 m. piešinys, iliustruojantis garso įrašymą jo prietaisu, pateikti Prancūzijos Patentų biurui. („First Sounds“ iliustracijos)

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: