Šie dalykai buvo uždrausti sovietinėse mokyklose, o nusižengėlių laukė liūdnas likimas: tai teko patirti ir lietuviams (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Talkatif 2021-04-27 13:15
Koks tikslas atsilupelišką turinį platinti? Daug šių taisyklių gali sutikti ir šiandien prestižinėse vakarų pasaulio mokyklose. O sugretinus laikus, tai ir dar daugiau. Įvertinus, kad sovietai buvo pusšimčiu metų atsilikę nuo Vakarų, tai išvis skirtumo nėra. Jei pažvelgt į dabar robotukus ruošiančius Rytus, tai sovietija net progresyviai atrodytų. Straipsnis iš būdos pozicijos lipdytas.
Paramotoras 2021-04-27 14:43
Nusisneki. Matyt nebuvai tuo laikmeciu dar net planuose tad net neisivaiduoji kaip ten buvo. Jei nori papasakoti kaip ten gerai buvo paskaityk kad ir koki Varlam Salamova ar koki Solzenycina. Jei galesi bent ka nors teigiamo atrasti tame ka je pergyveno galesi sakyti jog buvo gerai. O dabar, pagal sena tvarka, tau 10 metuku katorgos na ir tavo seimos nariam po kokius 5-8 tremties. Visiem uz ANTIVALSTYBINE VEIKLA. O as eisiu naujos kompanijos jieskoti kaip KGB stukacius. NA man kaip stukaciui laikai visai pakenciami nors ir rizikingi.
Fatalix 2021-04-27 15:07
Straipsnis tikslus ir be jokiu demagogijų. Man pačiam dar teko paragauti tarybinės mokyklos. Viskas tiksliai kaip aprašyta. Nors buvo jau tušinukai pradinukas būdamas vargau su parkeliu, kiek rašalu išsitepliodavai sunku apsakyti. Vyresnėse klasėse už ilgus plaukus gaudavau stipriai, bet laimei atėjo perestroika ir išvengiau priverstinio kirpimo Dar atsimenu per pertraukas reikėdavo išeiti iš klasės ir koridoriumi ratu iš lėto vaikščioti. Taip kad, jei per jaunas prisiminti, skaityk knygas, o ne svaik kaip prie sovietų buvo gerai.
Broniusg 2021-04-27 18:01
Fatalix, jei "perestroikos" metu buvai vaikas, reiškia apie CCCP nieko nežinai nes tada jau kažkokia santvarkos parodija buvo. Reiškia ne tau aiškinti kas tada gerai ar blogai buvo. Kas dėl tvarkos mokyklose pasiskaityk ar kad ir filmus pažiūrėk apie to meto tvarką mokyklose kad ir toje pačioje Britanijoje.
Fatalix 2021-04-27 18:32
Aš ir nelyginu Britanijos ar Tarybų sąjungos, ar kokios kitos šalies mokyklų. Bet kad straipsnis nemeluoja galiu 100 proc. garantuoti. Su kiekvienu punktu buvau susidūręs jei ne pats tai klasiokai ar klasiokės. Kas dėl sovietų santvarkos gerumo, gal tamstai ji ir patiko. Bet aš asmeniškai į tuos laikus nė už ką negrįžčiau. Nuoširdžiau stengiausi sugalvoti nors vieną dalyką kas tada buvo geriau nei dabar, niekaip nepavyko. Tada jauni buvom, nesiskaito
DarkNRG 2021-04-27 20:57
O dabar vaikui mokykloje liepia vaistus gerti, nes per daug linkes i 'lyderiavima'. Arba moko, kad neegzistuoja zmoniu lytys. Nuo vieno krastutinumo prie kito.
Hmz 2021-04-27 21:54
Čia kurioje mokykloje taip?
conjurer 2021-04-27 22:08
Gender studies, kas JAV universitetuose dabar populiaru. Dėl vaistų neįsivaizduoju kas buvo norėta pasakyti. Bet dabartinis maistas kartais sukelia hiperaktyvumą, gal apie tai buvo kalbama.
GNU 2021-04-28 00:22
Kairiarankių “perauklėjimas” tikrai egzistavo ir po 85. Pamenu, kairę ranką net pririšdavo, kad greičiau atprastum.
Hmz 2021-04-28 09:23
Gender studies, kad ir kokią alergiją turėčiau šitiems dalykams, nesako, kad lyčių nėra.
HardAxe 2021-04-28 09:27
nemaišykit visuomenės normų ir mokyklos taisyklių. Naturalu, kad tai, kas nepriimta ar uždrausta visuomenės mastu atsiranda ir mokykloje.
conjurer 2021-04-28 10:10
Bet jie prikuria daugiau lyčių. Kas apibrėžimą sumažina. Kita vertus anglų kalboje jie prisikabina prie žodžio "gender", kuriuo manipuliuoja bet kaip, bet žodis "sex" vis dar nusako ar gimei su peniu.
Paramotoras 2021-04-28 15:39
Jei kas nors vis dar galvoja kad prie sovietu buvo geriau lai pabando gyventi be sikpopieriaus. Jei galva nesuvokia kad gero nebuvo tai gal sikna pasakys kaip jautesi kai "Tiesa" ja gramde
who 2021-04-28 16:53
Prie sovietų geriau nebuvo, bet kai kurios idėjos buvo pažangios. Nebandau nieko pateisinti, viską užtemdė okupacija, lageriai ir priespauda. Nereikia dramatizuoti dėl wc popieriaus, prisimenu, kad laikraščius visi naudojo (ypač kaime) ne tik skaitymui ir tai buvo taip natūralu kaip dabar koks šiurkštesnis 2sluoksnis popierius vietoj 3 sluoksnių. Aišku dažai buvo kenksmingi ir t.t. bet tai buvo norma tuo metu.
Niemand 2021-04-28 18:57
Tik ne pgl gimimą, o pgl faktą duotuoju momentu (net Lietuvoje)
Talkatif 2021-04-28 22:36
Kaip ir minėjau - būdos filosofija. Iš šiandienos laiko žiūrint atgal, daug mokyklų bus baisios. Ir kuo toliau, tuo labiau. Bet lyginant to pačio laikmečio skirtingų kraštų, tie skirtumai nebeturi tos pompos, ką bando straipsnyje išgimdyti. Pasidomėkit plačiau apie mokyklas. Tiek geografiškai, tiek laike. Apie parkerius išvis lempa. Šiuo metu yra manoma, kad teisingiausia praktika yra pradinukus mokyti rašyti tik rašaliniu parkeriu su plunksna. Gi dabar pilna laisvai prieinamos medžiagos apie įvairiausią pedagokiką. Nebūkit kaimo japai ir visko nesverkit ant asmeninės patirties svarstyklių.
Fatalix 2021-04-28 23:52
Aš tik nesuprantu, ką tamsta savo postais pasakyti norite. Net iš naujo straipsnį perskaičiau, niekur neradau net užsiminta, kad tuo metu kitose šalyse mokyklos buvo geresnės. Straipsnis surašytas tiksliai jokių išsigalvojimų. Todėl visiškai nesuprantu jūsų piktinimosi. Čia kaip dabar, nebegalima prisiminti kaip buvo. Žinoma straipsnis tik neigiamus punktus išvardino, tiesa tikrai ne visus. Tai Jūs, užuot savo savo teigiamus punktus surašęs ir apgynęs tarybinę mokyklą. Tik putojate stiliumi "O tada Amerikoje negrus mušdavo". P.S. O, kas ta "būdos filosofija" Google neranda ir įtariu kad su budizmu kaži ar susiję