Šie dalykai buvo uždrausti sovietinėse mokyklose, o nusižengėlių laukė liūdnas likimas: tai teko patirti ir lietuviams (Video)  (17)

Griežta disciplina buvo neatsiejama sovietinio švietimo sistemos dalis. Tame pasaulyje vargu ar buvo vietos asmeniniam pasirinkimui. O nuklydusiųjų nuo normos laukė liūdnas likimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tie, kurie užaugo SSRS, žino, kad mokykla buvo ne tik švietimo įstaiga. Mokyklos sistema iš esmės auklėjo vaikus – nurodė kiekvienam sovietiniam vaikui, ką dėvėti, kaip atrodyti, kaip rašyti ir kuria ranka rašyti.

Kai kurie vaikai laikėsi šių normų kaip evangelijos, kiti su aistra nekentė visos sistemos kariaudami su ja kiekviena pasitaikiusia proga.

Čia pateikiama keletą žymiausių taisyklių, kurių reikėjo laikytis sovietinėse mokyklose. Daugelį šių draudimų teko patirti ir lietuviams.

1. Jokio rašymo kairia ranka

Oficialiai Sovietų Sąjungoje kairiarankių nebuvo. Tie kurie gimė kairiarankiais, buvo priverstinai mokomi rašyti dešine ranka. Idėja buvo ta, kad kairiarankiams bus sunkiau dirbti ir eiti į karą – ginklai ir įranga buvo pagaminti dešiniarankiams.

Visi kairiarankiai turėjo paklusti arba kariauti su mokytojais.

Praktika buvo atšaukta tik 1985–86 m. Sveikatos apsaugos ministerija patvirtino, kad perkvalifikavimo praktika kenkia asmens psichiatrinei sveikatai, o Švietimo ministerija mokyklose priima rašymą kairia ranka.

2. Jokių tušinukų

 

Sovietai manė, kad rašikliai yra elegantiško rašymo priešas, todėl juos reikia uždrausti iki tos akimirkos, kai vaikas išmoks estetiškai rašyti kursyvu. Tačiau ši priemonė buvo laikina ir taikoma tik labai anksti vaiko ugdyme.

Net devintajame dešimtmetyje visi pirmos klasės mokiniai naudojo plunksnakočius (parkerius).

3. Leidžiama tik mokyklinė uniforma

Džinsai, megztiniai, gėlėtos suknelės ir net skirtingų spalvų plaukų kaspinai mokykloje buvo draudžiami. Svarbiausia buvo standartizacija.

Ši doktrina, kuria siekiama užkirsti kelią ir parodyti savo individualumą, kartais pasiekdavo absurdiškas aukštumas. Pavyzdžiui, jei kas nors išdrįso pasirodyti su naujais sportbačiais, jis ar ji bus išpeikti prieš visą klasę ir galbūt tėvai bus kviečiami pas direktorių. Visi studentai turėjo laikyti save lygiais vieni prieš kitus.

Drabužių gaminiai, tokie kaip sportbačiai, buvo retas vaizdas SSRS, tik keli vaikai turėjo prieigą dėl jų tėvų darbo kelionių ar kitokių specialių leidimų keliauti į užsienį. Likusi šalis turėjo nešioti sovietų gamybos batus, kurie visi atrodė gana panašūs.

 

4. Jokio nagų lako, makiažo ar dažytų plaukų

Už bet kurį iš šių dalykų galėjo išmesti iš klasės, taip pat viešai pažeminti. Pavyzdžiui, berniukai ilgais plaukais buvo laikomi hipiais.

Mergaitės su makiažu buvo išvaromos iš klasės, kad tualete viską nusiplautų.

Tas pats pasakytina ir apie nagų lakavimą, tačiau kai kurie vaikai iš principo prieštaravo šiai taisyklei. O lakuotus nagus slėpdavo nuo mokytojų.

5. Jokių auskarų

Tai vienas iš dalykų, kuris itin siutindavo tarybinį mokytoją – tai buvo auskarų dėvėjimas ar kitokio auskaro vėrimas. Kartais buvo leidžiami tik patys kukliausi gvazdikėlių formos auskarai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(59)
(31)
(28)

Komentarai (17)