Pasaulinę Žemės dieną mažieji Lietuvos gamtininkai jau trečią kartą švęs Kaune  (0)

Kovo 19 dieną Kaune vyks vaikų klubo „Lutučiukai“ suvažiavimas. Tai jau trečiasis mažųjų gamtininkų renginys, skirtas Pasaulinei Žemės dienai, kurio šūkis „Išsaugokite mums Žemę!“. Šiemet klubo nariai rinksis Vytauto Didžiojo universiteto Didžiojoje salėje (S. Daukanto g. 28).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Renginio metu bus aptarta, kas nuveikta per metus, apdovanoti aktyviausi jaunieji gamtininkai ir jų vadovai. Šventės dalyvių laukia įdomūs pranešimai apie gamtą, smagi meninė programa ir skani staigmena klubo dvejų metukų sukakties proga. Pasaulinės Žemės dienos minėjime turėtų dalyvauti per 700 jaunųjų gamtos mylėtojų iš visos Lietuvos, laukiama LR aplinkos ministerijos, savivaldybių, gamtosauginių ir visuomeninių organizacijų atstovų, šalies pedagogų. „Lutučiukai“ – didžiausias šalyje neformaliojo ugdymo klubas. Jo nariai – visų pirma vienintelio šalyje vaikams apie gamtą žurnaliuko „Lututė“ jaunieji skaitytojai ir kiti gamta besidomintys vaikai. Šiuo metu klubui priklauso daugiau nei 2 000 vaikų iš visos Lietuvos. Žurnaliukas „Lututė“ leidžiamas nuo 1995 m. Jau penkiolika metų žurnaliuko redakcija artimai bendrauja su gamta besidominčiais vaikučiais, jų tėveliais, darželių auklėtojais, pradinių klasių mokytojais, jaunųjų gamtininkų ir miško bičiulių būreliais. Idėja įsteigti neformaliojo ugdymo gamtą mylinčių vaikų klubą kilo 2007-ųjų pabaigoje. Įkūrus klubą užsimezgė dar glaudesnis ryšys su mažaisiais gamtos mylėtojais. Šiandien žurnaliuko skaitytojai ir klubo nariai gali bendrauti ne tik su „Lututės“ redaktore ir „Lutučiukų“ klubo vadove Lina Marmaite-Snitkiene, bet ir savo mintimis dalytis su kitais vaikais klubo svetainėje.

„Lutučiukų“ klubas – tai neakivaizdinė jaunųjų gamtininkų mokykla, kurios nariai atlieka užduotėles ir darbelius apie gamtą, dalyvauja bendruose renginiuose, rengia akcijas. Kas mėnesį lutučiukai gauna po užduotėlę, kurią atlieka išradingai ir atsakingai.

Per steigiamąjį suvažiavimą 2008-ųjų kovo 21 d. klubo nariai, juos atlydėję tėveliai, mokytojai, auklėtojai ir svečiai prisižadėjo „<...> visomis išgalėmis ginti savo Žemę, ginti savo teisę į švarią aplinką <...>“. Skambius priesaikos žodžius jaunieji gamtininkai netruko įprasminti gražiais darbais: kėlė sparnuočiams naujus inkilus, valė senuosius, ruošė gandralizdžius. Žiemą vaikai rūpinasi paukšteliais ir žvėreliais – kabina lesyklėles, į miškus neša pašaro. Per porą klubo veiklos metų surengtos keturios gamtosauginės akcijos: „Nevažiuok ant ežių“, „Nevažiuok ant žolės“, „Aš noriu švarios gamtos“, „Keturračiams tariam NE!“.

Klubo nariai skatinami saugoti gamtą ir jos turtus. Atlikdami žurnaliuko „Lututė“ ir klubo užduotėles apie gamtą, dalyvaudami bendruose renginiuose, rengdami akcijas, vaikai stebi gamtą, mokosi ją pažinti, ima suprasti, vertinti ir tausoti ją. Kiekvienais metais žurnaliuko redaktorė ir klubo vadovė Lina Marmaitė-Snitkienė su kolegomis aplanko daugybę šalies mokyklų, darželių, bibliotekų. Gamta besidomintys vaikai vyksta į „Lututės“ leidyklą, kur sužino, kaip gimsta žurnaliukas ir knygelės apie gamtą. Klubas nestokoja įdomių renginių. Mažiesiems gamtininkams rengiamos ekskursijos į Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejų, Lietuvos zoologijos sodą, Kauno botanikos sodą, išvykos į šalies nacionalinius ir regioninius parkus. 2009-ųjų rudenį lutučiukai keliavo į Pašilių stumbryną Panevėžio rajone, kur rinko stumbriukams vardus.

„Neformaliojo jaunųjų gamtos mylėtojų klubo nariai, šiemet švenčiantys antrąjį klubo gimtadienį, ne tik patys gauna įdomių ir naudingų žinių apie gamtą, bet ir skleidžia jas kitiems, savo nedideliais, bet reikšmingais darbeliais, akcijomis siekia įrodyti, kokia svarbi mūsų Žemė, ir skatina visus atsigręžti į didžiausią mūsų turtą – gamtą, – sako klubo vadovė Lina Marmaitė-Snitkienė. – Taip mažieji gamtininkai prisideda ir prie nelengvų Jungtinių Tautų siekių išsaugoti nykstančią biologinę įvairovę. Šiandien nedideli klubo narių darbeliai ateityje gali virsti reikšmingu indėliu į gamtosaugos darbų aruodą. Tikime, kad taip dirbdami ugdome kartą, mylinčią gamtą, atsakingą už savo poelgius, už planetos ateitį, ir kad mūsų šūkis „Išsaugokite mums Žemę!“ bus išgirstas ne tik per Žemės dienos minėjimą, bet lydės mus visus kiekvieną dieną.“

Numatoma programa:

10.00–11.30 – oficialioji dalis (renginio atidarymas, Žemės vėliavos pakėlimas, sveikinimai, pranešimai, Kauno Vytauto Didžiojo universiteto tautinių šokių ansamblio „Žilvitis“ pasirodymas);

11.30–12.30 – meninė dalis (teatro laboratorijos „Atviras ratas“ spektaklis);

12.30–13.30 – aktyviausių klubo narių ir jų vadovų apdovanojimai, Šakių kultūros centro ŠMIKI ŠMAKI vaikų dainų studijos pasirodymas;

Renginio pabaiga – 14.00 val.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)