Rektoriai: vos gyvas studentas geriau negu jokio  (14)

Lietuvos universitetų rektorių konferencija nepritarė siūlymui visiems, stojantiems į šalies universitetus, taikyti minimalų priėmimo balą ir taip atsijoti nemotyvuotus, ypač silpnus studentus. „Dėl to turės apsispręsti kiekviena aukštoji mokykla“, - DELFI sakė rektorių konferencijos vadovas Romualdas Ginevičius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki šiol minimalų praeinamąjį balą studentams taikė tik Vilniaus universitetas. „Labai džiaugiamės surinkę geriausius studentus. Maksimalus balų skaičius be papildomų balų už olimpiadas, kitus pasiekimus yra 20, o pas mus pernai į valstybės finansuojamas vietas žmonės įstojo su vidutiniškai 18 balų, į mokamas – su vidutiniškai 16 balų“, – sakė Vilniaus universiteto rektorius Benediktas Juodka.

Profesorius priminė, kad į kai kuriuos universitetus pernai pateko vos 1,6 balo surinkę studentai. „Mes tokių nepriimtume, net jei mokėtų milijoną, nes 1,6 balo surinkęs studentas – vos gyvas“, – sakė B. Juodka.

Kelti kartelę pražūtinga

Vis dėlto VU rektorius sakė suprantantis universitetus, kurie nesutinka kelti kartelės, nes jiems patiems tai būtų pražūtinga: „Jeigu nustatysi žemiausią balą, negausi krepšelių, negausi pinigų. Kai kuriose studijų programose mažiau populiarūs universitetai ir taip surinko tik 20-50 proc. studentų“.

Diskutuojant, ar priimti „beviltiškus“, bet sutinkančius už mokslą mokėti studentus, Rektorių konferencijos prezidentas R. Ginevičius pripažino, kad per papildomą priėmimą, kurį skelbia patys universitetai, kartais ateina tokie silpni studentai, „kur jau niekur neįstojo, kuriems nebesvarbu, kur mokytis, kad tik universitete, tad minimalus balas leistų tokius atsijoti“.

Jei į mokamas studijas pretenduoja akivaizdžiai silpnas žmogus, universitetams tenka spręsti dilemą, priimti jį ir užsidirbti pinigų, nors aišku, kad po pirmo semestro jis iškris, ar iš karto atsisakyti, pasak R. Ginevičiaus, susitarti, koks bus žemiausias balas ir braukti brūkšnį, pasakius kad, nors vietos neužimtos, mes jūsų nepriimsim, nes esate netinkami.

Neaiškūs metai

Paklaustas, ar pats asmeniškai pasisako už minimalų konkursinį balą, R. Ginevičius sakė, kad kol kas tai nelabai realu: „Šie metai dar neaiškūs, nes tik įvestas studijų krepšelis, plius tragiška demografinė situacija, stojančiųjų į užsienio universitetus skaičiaus augimas...“

VGTU rektorius pripažino, kad dėl tokio sprendimo pablogėtų ir jo vadovaujamo universiteto padėtis. „Negautume ir tų silpnų studentų, gal net nesurinktume grupių, nes socialiniai mokslai populiaresni, lengvesni ir be to dvigubai pigiau kainuoja, todėl negavusieji valstybės finansavimo paprastai renkasi būtent juos“, – sakė R. Ginevičius.

Universitetai galutinai neapsisprendę, tačiau greičiausiai minimalus praeinamasis balas šiais metais bus taikomas vėl tik Vilniaus universitete.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Ieva Urbonaitė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)

Susijusios žymos: