Būtina žinoti tėvams. TOP 9 geriausi švietimo startuoliai Lietuvoje. „Čia ateina nerealūs mokytojai...“  ()

Ką galėtume padaryti, kad padėtume Lietuvai patekti tarp TOP 10 geriausių švietimo sistemų pasaulyje? Naujas galimybes atveria technologijos – edukacinių technologijų (EdTech) testavimas užsienio valstybėse yra itin populiari praktika, globalių žaidėjų žemėlapyje vis daugiau dėmesio pritraukia ir sprendimai iš Lietuvos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš daugiau nei 800 Lietuvoje aktyviai veikiančių startuolių EdTech srityje savo paslaugas ir produktus vysto 5 proc., rodo startuolius vienijančios asociacijos „Unicorns Lithuania“ duomenys. Pasak asociacijos vadovės Ingos Langaitės, jei nesusirūpinsime švietimo sistemos kokybe dabar, apribosime savo šalies potencialą ateityje.

„Į švietimo sistemos kokybės gerinimą turime žiūrėti kaip į ilgalaikę investiciją, užtikrinančią tvarią ir konkurencingą ekonomiką. Deja, transformacija vyksta lėtai, todėl startuoliai ir ieško būdų, kaip įgyvendinti teigiamą pokytį, pasitelkiant technologijas“, – pastebi I. Langaitė.

Sėkmės pavyzdžių turime ir Lietuvoje – tai startuoliai, kurių komandose dirba buvę mokytojai ar dėstytojai, jėgas sutelkę tam, kad padėtų moksleiviams suprasti ir pamėgti tokius mokslus kaip IT ar matematika, įgyti naujų žinių, palengvintų darbą mokytojams.

  1. Vedliai (Teachers Lead Tech). Startuolis iš Lietuvos siekia užtikrinti, kad su fundamentaliais informatikos ir technologiniais įgūdžiais augtų kiekvienas vaikas, nepaisant lyties, lokacijos ar socioekonominės padėties. Tam jie kuria inovatyvų, lengvai integruojamą informatikos turinį, vaikų kūrybiškumą bei įtrauktį skatinančias skaitmenines pratybas bei užtikrina reikiamą pagalbą mokytojams. Globaliai „Teachers Lead Tech“ vardu žinomas startuolis šiemet išrinktas geriausiu švietimo sprendimu pasaulyje, „World Summit Awards“ konkurse įveikęs per 8 tūkst. dalyvių. Metų pradžioje komanda pritraukė 150 tūkst. Eur investiciją, kurią žada skirti pirmiems plėtros žingsniams į JAV. Per kiek daugiau nei trejus metus pavykta pasiekti apie 100 tūkst. moksleivių ir daugiau nei 60 proc. pradinių klasių mokytojų iš per 800 mokyklų Lietuvoje, dabar platforma atveriama ir informatikos mokytojams.
  2. Turing College. Patys norėję išmokti programuoti, tačiau neturėję tam lėšų draugai įkūrė tarptautinę duomenų mokslo mokyklą ir padeda kitiems siekti karjeros tikslų. „Turing College“ šiemet tapo pirmuoju akredituotu virtualiu informacinių technologijų koledžu Baltijos regione – jį baigę gaus ES pripažįstamus aukštojo mokslo (magistro) diplomus. Startuolis siūlo 6–12 mėnesių trukmės persikvalifikavimo į duomenų specialisto profesiją arba kvalifikacijos kėlimo kursus jau šioje srityje dirbantiems specialistams. „Turing College“ yra pritraukę milijoninių rizikos kapitalo investicijų, iki 2025 m. siekia turėti 5 tūkst. aktyvių studentų.
  3. Trys kubai (Three Cubes). Kompiuterinius žaidimus nuo paauglystės žaidęs Darius Kniūkšta įkūrė startuolį „Trys kubai“, kuriuo motyvuoja jaunus žmones tobulėti vaizdo žaidimais grįstu mokymu, pavyzdžiui, pasitelkiant „Minecraft“ platformą. Šiuo metu komanda dirba su 50 mokyklų ir kitų partnerių, dėmesio sulaukia ne tik Lietuvoje, bet ir Anglijoje, JAV, Singapūre, Taivane. Tolesniuose startuolio planuose – šių metų gale išleisti savo žaidimą, naujos kartos „Minecraft“, kuris leis moksleiviams savarankiškai tobulinti žinias ir ugdyti kompetencijas.
  4. Mokosi.lt. Inovatyvi platforma, sujungianti visų mokomųjų dalykų mokytojus su 1-12 klasių mokiniais individualioms pamokoms. Mokosi.lt suteikia galimybę nusipirkti pamoką su profesionaliais mokytojais be jokių sutarčių ar ilgalaikių įsipareigojimų – mokinys gali užsisakyti pamoką likus valandai iki norimo laiko. Šiuo metu platformoje dirba daugiau nei 200 mokytojų ir mokosi 3000 mokinių.
  5. Digiklasė (by Memby). Nuotolinių pamokų startuolis, siekiantis įtraukiančias pamokas padaryti pasiekiamas kiekvienam. Platformoje susitinka motyvuoti mokiniai, nerealūs mokytojai bei inovatyvūs mokymo įrankiai. Daugiau nei 15 tūkst. mokinių tai tapo papildomo mokymosi vieta ne tik akademinėms, bet ir, pavyzdžiui, finansinio raštingumo ar saviugdos žinioms pagerinti. Startuolis aktyviai plečiasi ir į užsienį.
  6. BBright. Startuolis, siekiantis įvykdyti personalizuoto mokymosi revoliuciją. 200 tūkst. Eur investiciją pritraukusi komanda kuria savivaldaus mokymosi platformą „elicėjus“, kuri apie 7 tūkst. moksleivių ir šimtus matematikos mokytojų visoje šalyje pasieks jau šiais mokslo metais. Inovatyvus įrankis diagnozuoja žinių spragas ir sudaro asmeninį mokymosi kelią, vedantį link aukščiausių rezultatų visų gebėjimų moksleivius. Anot kūrėjų, pasitelkiant dirbtinį intelektą (DI) „elicėjus“ taps pagrindiniu įrankiu mokytojams, įgalinančiu efektyviai lydėti savu tempu besimokančius mokinius, taip sudarant galimybę dabartinei mokyklos sistemai atsinaujinti iš esmės. Tai vizija, kurią „BBright“ vadina „švietimo renesansu“.
  7. edON. Tech akademija, padedanti kurti skaitmeninę karjerą. Norintys persikvalifikuoti į IT sritį neretai žino tik apie vienintelį programuotojo kelią, nors daugumai jų jis nėra tinkamiausias. Ilgametę programinės įrangos ir aukštojo mokslo verslų vystymo patirtį turinti „edON“ komanda kuria asmeninių savybių ir įgūdžių nustatymu grįstą technologijų karjeros planavimo programinę įrangą ir siūlo patirtį atitinkančius kursus. Mokymų pasiūla orientuota į no-code sprendimų kūrimą, AI įrankių naudojimą, testavimą, skaitmeninį marketingą, projektų valdymą, analitiką ir kitas programavimo nereikalaujančias skaitmenines specialybes.
  8. Scoolsy. Internetinė platforma mokytojams ir mokiniams su ugdymo turiniu, skirta individualizuoto mokymo(si) organizavimui, į(si)vertinimui ir vaiko individualios pažangos stebėjimui. „Scoolsy“ suteikia realias galimybes užtikrinti ugdymą be spragų kiekvienam vaikui: atlikus diagnostiką ir išsikėlus asmeninius tikslus mokiniai yra įgalinti tuo pačiu metu mokytis skirtingas vieno dalyko temas ar pasirinkti skirtingus tos pačios užduoties atsiskaitymo būdus. Šiais mokslo metais „Scoolsy“ suburs per 20 Lietuvos mokyklų bendruomenių, kurios dirbs su 5-10 klasėmis ir net 10 skirtingų mokomųjų dalykų, platformą išbandys ir kitų ES šalių mokytojai.
  9. BitDegree.org. Viena pirmaujančių pasaulyje mokymosi platformų, padedančių žengti į „trečiąjį internetą“ (Web3), suprasti, kaip jis veikia, išmokti tokių vertingų įgūdžių kaip blockchain ar NFT projektų kūrimas, atrasti projektus ir kriptovaliutas. „BitDegree“ jau aplankė daugiau nei 50 mln., o jų bendruomenę sudaro per 1,4 mln. vartotojų. Startuolis yra pelnęs daug tarptautinių apdovanojimų, sulaukęs solidžių užsienio investicijų, iš kurių naujausia – Taizo Son, valdančio 2 milijardų JAV dolerių vertės startuolių fondą. 2021 m. „BitDegree“ pajamos siekė 6 mln. Eur.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()