VU ir VPU telkia jėgas – kuria konsorciumą  (5)

Vykdoma aukštojo mokslo reforma ir nuolat mažėjantis moksleivių skaičius dalį aukštųjų mokyklų privertė spręsti klausimą, kaip išlikti. Ne pačius geriausius laikus išgyvenantis Vilniaus pedagoginis universitetas (VPU) kartu su Vilniaus universitetu (VU) kuria Lietuvoje dar neregėtą darinį – konsorciumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Pradedame naują dalyką – kuriame konsorciumą kartu su VU – mūsų senuoju universitetu“, - sakė VPU rektorius akademikas Algirdas Gaižutis. Pasak A. Gaižučio, sukūrus konsorciumą VU ir VPU liks savarankiški, autonomiški, tačiau derins savo pastangas ir pajėgas.

Prieš keletą dienų universitetų rektoriai pasirašė konsorciumo kūrimo ketinimų protokolą. „VU stiprūs Medicinos, o VPU – sporto specialistai. Bendraujant galima sugalvoti naujas studijų programas – pavyzdžiui, sporto reabilitaciją, įvairias sveikatos ar sporto specialistus su geromis medicinos ir sporto, pedagogikos žiniomis rengiančias specialybes“, - aiškino A. Gaižutis.

A.Gaižučio teigimu, Europoje ir pasaulyje konsorciumas jau nėra naujiena. Ateityje VPU rektorius užsimena ir apie galimą didesnę universitetų integraciją. „Tačiau nei mūsų universitetas, kuris švęs 75-metį, nei VU nenori prarasti savo istorinio patyrimo. Tai – solidūs universitetai“, - kalbėjo A. Gaižutis.

Pasak jo, šiuo metu visi universitetai stengiasi gerai ir visapusiškai įvertinti besikeičiantį gyvenimo kontekstą, globalizacijos iššūkius, nepalankią demografinę situaciją.

Pernai VPU smogė aukštojo mokslo reforma: įstojusių į valstybės finansuojamas vietas sumažėjo nuo 1343 iki 549. VPU neguodžia ir šiųmetės naujovės - į valstybės finansuojamas vietas būsimų pedagogų bus priimama bent perpus mažiau nei iki šiol, be to, norintys tapti mokytojais turi laikyti papildomą motyvacinį testą.

B.Juodka: gyvenimas parodys, kaip mes artėsim ar neartėsim

„Kol kas tai tik pradinė stadija. Visą laiką universitetai labiau konkuruoja – dėl krepšelių, mokslinių grantų - bet reikėtų daugiau ne konkuruoti, o kooperuotis ir koordinuotis. Konsorciumas – paprasčiausias būdas šiek tiek koordinuoti veiksmus“, - teigė VU rektorius akademikas Benediktas Juodka.

Pasak B. Juodkos, universitetai veiks pagal jungtinės veiklos sutartį. Kartu jau teikiamas projektas ES struktūrinių fondų lėšoms gauti. Rektoriaus teigimu, universitetai planuoja rengti bendras studijų programas, keistis studentais atliekant laboratorinius darbus, koordinuos kai kurias studijų programas, kad jos nesidubliuotų.

„Mes turime labai stiprius Fizikos, Chemijos, Gamtos mokslų fakultetą. O jie ruošia mokytojus – ir fizikus, ir chemikus, ir biologus – mums turbūt labai artima pagal dvasią vieni kitiems padėti“, - kalbėjo B. Juodka.

B. Juodkos teigimu, konsorciumas - tik pirmas žingsnis. „Toliau gyvenimas parodys, kaip mes artėsim ar neartėsim“, - sakė pašnekovas.

Vykdant aukštojo mokslo reformą Kauno medicinos universitetas susijungė su Lietuvos veterinarijos akademija – naujas junginys vadinsis Sveikatos mokslų universitetu.

Praėjusiais metais susijungė keturios kolegijos, dar viena kolegija integravosi į universitetą.

Reformos iniciatorių teigimu, taip aukštosios mokyklos stiprina savo potencialą. Pagal reformatorių prognozes, vykstant konsolidacijos procesui sumažės nekokybiškų ir nepopuliarių studijų programų, o aukštosios mokyklos, kurias pasieks santykinai didesnis finansavimas, daugiau investuos į studijų kokybę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Mindaugas Jackevičius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: