Valstybė neskaičiuoja prarastų jaunų protų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Simplicity 2010-07-20 13:12
Nera to nemokamo mokslo Lietuvoj ir niekad nebuvo. Gerai tokiam socialinius mokslus kremtanciam, kurio vieninteles islaidos- atsisviesti konspektus, nusipirkti piestua, rasikli, trintuka ir kelias knygas per metus. Tavo nuvertinami dailiokai per pusmeti palieka tokias sumas pinigu uz teptukus, dazus ir pan. kiek kitur nepaliksi ir per 4 metus. Tam paciam fotografui tenka padirbet ir su juostiniais fotoaparatais, isigyt ir naudot skaitmenini veidrodini fotoaparata su keliais objektyvais. Visa tai kainuoja pinigus, o univieras to nepadengia ir net dalies nefinansuoja. Civilizuotam pasauly studentai turi galimybe paskaitu metu naudotis universiteto fototechnika, o ne savo su savim tampytis. VF=mokama vieta, nes uz tave sumoka valstybe. Taciau nei vienu, nei kitu atveju universitetas nesuteikia net elementariu dalyku- pratybu ar laboratoriniu uzduociu sasiuviniu. Kiekvienam dalykui svieti kruva makulaturos, uz savo paties pinigus isigytus ir uzpildytus laboratoriniu darbu sasiuvinius palieki univierui:D
Nano 2010-07-20 14:43
Va būtent apie tai ir kalbu. Galimybių aplinkui daugybė, tik reikia mąstyt ir daryt. Aišku valstybė galėtų (privalėtų) irgi daugiau prisidėt, bet trūksta iniciatyvos iš pačių žmonių.
Simplicity 2010-07-20 16:13
Sveikinu pasirinkus medicina Jei tik tinka ir patinka, tai valio- uzsieny darba turetum rast. (Matau, kad tiksla tik baiges islekt i uzsieni jau esi uzsibrezes) Ne medicinos sriciu specialistams kiek sunkiau, i lietuvisku universitetu diplomus uzsienyje ziurima atsargiai:) Kas del jaunatvisko optimizmo, patriotizmo. Prades pamazu garuoti, kai susidursi su darbo rinka ir realiom galimybem Lietuvoje pradeti versla. Pats i Lietuva buvau grizes su gan nebloga (mano galva) verslo ideja, bet paskaiciavus nuoma + mokesciai valstybei + atlyginimas, gavosi taip, kad nelabai apsimoka ka nors ir pradet. Vienintelis variantas- dirbt paciam. Tik tokiu atveju atsiranda rizika, kad po keliu menesiu ar pusmecio viskas nueis velniop ir vel teks grizt i Airija bei pradet i gyvenima kabintis is naujo:eek: Del verslo liudijimu tai as nesutinku. Man jie nepriimtini del galimybes slepti mokescius ir plauti pinigus. Dirbantys su verslo liudijimu nemoka mokesciu nuo apyvartos ir turto deklaraciju nepildo, kontroles mazai. Turetu tokie mokescius moket nuo pelno. Duosiu pavyzdi. Esi valytojas, turi verslo liudijima. Kas menesi susimoki tam tikra fiksuota imoka uz galimybe LEGALIAI verstis tam tikra veikla (valymu). Tu dirbi ir tai pildai, tai nepildai (priklauso nuo uzsakovu) kvituku. Pas tave atvaziuoja tavo senas geras pazystamas verslininkas X is imones "*re/tg*" ir sako: "Israsyk tu man kvituku uz 3000Lt, o as tau uz tai 500Lt grynais duosiu". Jus pasisnekat, sutariat per kiek kvituku ir per koki laiko tarpa ismetyt ir ramu. Jis is savo imones puodo issigriebia 3000Lt, o tu gauni 500Lt i rankas. Imone "*re/tg*" ne tik nuslepia 3000Lt pelno, bet dar ir nesumoka nuo ju mokesciu. Tos imones savininkas neinvestuoja i irengimus ir darbuotoju kvalifikacija, o uz "lyg ir imones pinigus" iskeliauja pailset i siltus krastus ar naujas padangas Lexus'ui uzmauna. Nei tau, nei jam turto deklaruoti nereikia, tai ir bedos nera- abiems gerai. Valstybei nuo to minusas... Is tokiu ir panasiu "makliu" pas visokius "pinkevicius" dvarai ir bentliai, ju darbuotojams minimumai, o saziningi verslininkai-konkurentai pirsta ciulpia. Laukia ilgas kelias pagerejimo link. Bjauriausia, kad nei viena is dabartiniu partiju net ir atejusi i valdzia situacijos nepakeistu- visi jie ten savo sultyse verda ir vienas kitam ranka spaudzia.
Leedu 2010-07-20 16:40
Išties labai aktuali tema-problema mūsų visuomenėje (tiesa kiek nukrypta nuo straipsnio) tad paskaitęs jūsų komentarus negaliu neišreikšti savo nuomonė. Tiesa kaikurių komentarai ir požiūris tikrai susižavėjimo nekelia, bet nieko tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus išsilavinimo, aplinkos kurioje užaugo ir pan.. Problema slypi ne vien mūsų šalies valdžioje ar švietimo sistemoje, bet mūsų pačių visuomenėje ir požiūryje. Yra susiformavęs požiūris, kad be mokslų ir diplomų negausi gero darbo, geros algos ir pan... Blogiausia - tai, kad niekas nebekreipia dėmesio į savo asmeninius gabumus, pomėgius ir..., pasižiūri daugiausiai uždirbančias specialybes ("nesvarbu, kad tų specialistų daug nereikia, man pasiseks, gausiu gerą darbą ir gerai ir laimingai gyvensiu") ir stoja į universitetus taip sudarydami problemų ne tik sau, bet ir kitiems. Pirma tu mokaisi iš viso kas tau ne prie širdies, atsisakai savo svajonių veiklas ir specialybės ir tt. Antra tu sukeli problemų kitiems, nes tu atimi nemokamą vietą iš kito studento, kuris pasirinko šią specialybę ne tik dėl gero atlyginimo ateityje... Taigi kaip išspęsti problemą? Problemos sprendimo būdo nėra, galime tik šią problemą sumažinti. Visais laikais buvo ir bus vargšai ir turtuoliai. Ir nemanau, kad tai blogai, nes nevienodai visi žmonės verti. Aišku dažnai nėra teisybės, bet bent mano nuomone žmogus dažniausiai turi tiek kiek yra vertas. Požiūrį gali pakeisti tik gerensė šalies finansinė situacija ir didelis nuveiktas darbas švietimo sferoje. Sukūrus gerą profesinių mokyklų vardą ir pagerėjus šalies finansinei situacijai, situacijai darbo rinkoje, mūsų jaunimas nebematys tokio didžiulio aukštosios mokyklos poreikio, sumažės studentų, sumažės emigrantų. Iš ties viskas taip painu ir viskas taip glaudžiai susiję, kad net dažniausiai sunkus suvokti... Tad pradėkim nuo savęs keistis ir keisti ir viskas pasikeis. Ateitis mūsų rankose:)
blizzard 2010-07-20 18:54
Užduosiu vieną paprastą klausimą. Kiek pažįstamų turit kurie susirado darbą nedavę kyšio, neieškoja darbo per pažįstamus ir panašiai? aš ko gero nepažįstu nei vieno... Kiek pažįstate prasimušusių lietuvių verslininkų kurie neslepia nuo valstybės nieko ir padoriai gyvena? aš kiek pažįstu tai arba šešėlyje dirba arba skundžiasi kad sunku pragyvent dėl nežmoniškos konkurencijos, mokesčių, rizikos ir mažo pelno. O kiek pažįstamų turite kurie anglijoje neišsilaiko? palyginkit skaičius, aš tokių žinau tik vienetus ir tie vienetai arba kalbos nemokėjo arba darbo per draugus ieškojo kurie juos ir išdūrė..
Eps 2010-07-20 19:08
OK. Gincyjasi cia visi del to vaziuoti ar nevaziuoti. Papasakosiu trumpai savo situacija. Isvaziavau mokintis i uzsieni pries keleta metu. Baigiau savo megstama profesija. Gavau diploma. Dabar pradejau ieskoti darbo pagal igyta specialybe. Valstybe man moka 4500 lt per menesi kol ieskausi darbo+nemokamas sveikatos draudimas. Butas + Maistas man kainuoja max. 1200 lt per menesi. Paprastas klausimas dabar gudrociams: Kodel tureciau gryzti i Lietuva?
kionig 2010-07-20 19:21
Taip taip bapkes virs visko. Tipo as jus daugiau gaunu ir jus kvailiai Lietuvoje sedit. Ir labai idomu, kokia tu profesija baigei, zinoma, jei tai nepaslaptis ? Esme ne piniguose, o erudicijoje. Turetume patys kelti mokslo lygi ir visi bendrai. Uz gautas ES lesas panaudoti jas protingai, o ne tik, kad gauti. Nieks taves nevercia atgal i Lietuva grizti, tavo pasirinkimas.
qzar 2010-07-20 19:22
Neturetum nes isvaziavias i uzsieni turi geresni gyvenima. Dabar jai gryzti turi imti koke paskola ant buto ar namo bet kol issimoketu su lietuviskom algom tai noras praieitu arba nuomuotis bet cia irgi jokios naudos jai uzsieni pavyksta susikurti toki gyvenima kokio nori tai kodel gi ne ? Ar geriau buti patriotu ir gyventi tokioje valstybeje kur valdzioje atrodo kad kiekvienas uz save dingsta eu duodami pinigai ne ten arba isvis nepanaudojami jie tai kuo toliau tuo blogiau ir is kazkur atsiranda zmoniu kur tarkim gyveno kukliai o poto is kazkur pinigai atsiranda ir namai ir t.t. gerai valdzios institucijose dirbti
Karak 2010-07-20 20:47
Kažką supainiojai, kai pradeda pasakoti iš lūpų į lūpas istorijas tokias tai ir gaunasi, kad davė kyšį, kad gautų darbą... Taip pat, kai pradedama lyginti kas vyksta pas pažįstamus su bendra situacija tai truputi kvailą. Pas mane pažįstamų tarpe yra tik pora emigravusiu dirbti, o tarkim pas kaimynus - beveik visa giminė? Tai dabar kaip suprasti, bloga ar gera situacija Lietuvoje. Tai papt žinau nemažai žmonių, kurie susirado darbą ne per pažįstamus...
Simplicity 2010-07-21 11:53
Lietuvoje galima dirbti, bet ne uzdirbti... Taip jums pasakys ne vienas saziningas verslininkias. Nesaziningas pasakys "gerai uzdirbti galima ir Lietuvoj", bet nutyles, kad savo darbuotojams moka juodais, slepia mokescius ir pan. Visada maniau ir manysiu, kad pirmas zingsnis norint istrukti is uzburto rato butu visuotinis privalomas turto ir pajamu deklaravimas. Zinoma, romantikos tokioj policinej kontroliuojancioj valstybej butu mazai, bet reikia kazkaip is to meslo lipt. Per daug pseudo milijonieriu privise- vaikai mokyklose nemokamus pietus valgo, tetukai socialines pasalpas renka ir tuo metu su X5 ar Lexusais vazineja. Siuo metu nera budu kaip tokius veikejus prikirpt, nes gali pasakyt- "susitaupiau", "bobute pinigu dave", "draugai susimete ir padovanojo" ir pan. Kur dar visi nusikalteliai ir narkostumdytojai, kuriu visas turtas ant zmonu kabo. Deklaruot nereikia, tai ir kabinama ant visu is eiles. Jei kas ir prikerpa, tai paaiskeja jog asmuo oficialiai jokio turto neturi- viskas mamos, brolio ar zmonos. Butu galima dali valdzios biurokratinio aparato pertvarkyt taip, kad besidubliuojancios istaigos ir pareigybes butu panaikintos, o ju vieta uzimtu specialistai atsakingi uz mokesciu isieskojima ir pazeideju baudima (kreipimasis i teisma del turto nacionalizacijos ir pan.). Be "lengvo" soko to CCCP palikimo taip lengvai nenusikratysim.
Eps 2010-07-21 17:06
Niekada nesakiau kad tie kurie sedi Lietuvoj yra kvailiai. Erudicija greit dingsta kai skrandis tuscias ir skolos smaugia. Mano asmenybe niekad neapsiribojo valstybes siena. Kam save kankinti? Lietuvai? Kam dirbti tiems kurie nemoka tvarkytis su musu mokesciais? Man cia viskas panasu i tai kai seimininkas musa suni bizunu o suo vis tiek prie jo eina. Gal jau uzteks but akliems ir pradeti mastyti. Emigracija mano nuomone viena is protesto israiskos formu. Niekad valdzia dorai musu neklause, o dabar mes turim galimybe padaryt ta pati kad atkreiptumem demesi i problemas kurios jau nuo senu senoves egzistuoja musu saly. Musu valdziai reikia drastisku sukretimu kad pastebetu kas dedasi su tauta ir sita krize tinkama pamoka visiems - tiek isvykstantiems tiek pasilikusiems. Teigiama puse sita migracija turi dar ir del to jog zmones isvaziuoja progresuoti i krastus kurie stipriau isivyste uz musiski. Tokiu budu jiems bus lemta pazint kazka naujo ir parvest sitos patirties i gimtaja sali tolimoj ateiti. Jei kas sako kad emigrantai tevynes isdavikai ir pan. tai galiu atsakyt tik taip: Dauguma Emigrantu myli Lietuva daugiau nei tie kurie ten gyvena. Juk nelabai imanoma pasiilgt tevynes kai tu joje gyveni. Taigi tas jausmas likusiems siek tiek svetimas ir nesuprantamas. Taip pat Nelengva kelti savo salies imidza kai jis suteptas nusikaltimu demem. Ir mums - tiems kurie isvyksta studijuoti, tenka nemazai patyciu iskenteti ir dirbti stipriau kad irodytumem jog nesam kazkokie atsilike gyvuliai kurie sugebam tik ka nors apiplesti ar nuzudyti. Lietuva neturi gero vardo Europoj ir nera lengva buti lietuviu kartais, taciau as vis tiek manau kad likusieji tevynej turetu mus palaikyti, dalintis su mumis ziniomis o ne atakuoti kaip kokiu isdaviku. Isdavikai yra tie kurie tersia musu salies varda kitose salyse. P.S. Kvailiai yra tie kurie tiki jog vien savo buvimu Lietuvoj gali kazka pakeist. Valstybei juk visaj nepadeda ismaldos prasantis ar is pasalpos gyvenantis tautietis. Tai tiek. Aciu.
kionig 2010-07-21 18:29
Na cia irgi daugelis turetu suprasti, kad valstybe nieko neduos gyvenime, o jei duos tai poto vel nulups su kaupu.
Eps 2010-07-21 19:15
Na mano nuomone paprasta sitais visais klausimais: Nepatinka man kai zmones pykstasi ir smeizia tuos kurie isvaziuoja studijuoti ar dirbti svetur. Lietuvos valdziai bus issukis grazinti i Lietuva protus bei finansus. + Bent kazkas grys su investicijom ir issilavinimu. Svarbiausia cia korporuotis ir spresti Lietuvos problemas kartu. Koks skirtumas mes Anglijoj, Amerikoj ar kur kitur. Visi turi priejima prie viesos informacijos vienodam lygmeny. Visi skaitom, domimes situacija ir mastom ka reikes su tuo daryti. Taigi manau kad mums reikia ne tarpusavyje pjautis (ka daro musu valdzia) o bendradarbiaujant keisti dabartine situacija. + atsiveria galimybes uzsienyje. Atsiranda pazintys bei isprusimas. Taigi Lietuvos valdzia turetu viska gerai apmastyti ir isnaudoti migracija kaip galimybe + pasimokyti is krizes pasekmiu. Mes lietuviai tokia tauta - kol mums kuolo kazkas ant galvos netaso mes nejudam is vietos. Taigi krize + migracija ir bus tas kuolas kuris privers mus judeti (tikekimes kad pirmyn o ne atgal). Manau kad reiketu mums susikaupti ne ties problemu ieskojimu o ju sprendimu. Isnaudoti migracija kaip iranki problemoms spresti o ne kaip priezasti konfliktams. Likusieji Lietuvoj daznai smerkia isvikusiuosius ir tokiu elgesiu skatina pykcius bei neapykanta. Kai uzsienyje geriau sekasi nei savo saly ir kai tau tautietis prikisa tevynes isdavyste ar dar ka nors, tu paprasciausia nori ant visko nusispjauti ir juos pasiusti i keturias puses. Todel nemanau kad zmones kurie niekina emigrantus elgiasi teisingai. Tokios nuomones mus dazniausia skatina nusigrezti nuo tevynes ir pasistengti ja pamirsti. O turetu buti atvirksciai Sita problema mano nuomone yra pagrindine tokiuose diskusijuose. Ir zmones kurie nepamasto ka sako, daznai izeidzia tuos kurie budami svetur masto apie Lietuva ir jos problemas. Visi mes esam protingi, nepriklausomai kurioj saly dirbam, o likusieji turetu pagalvoti kaip isnaudoti sita situacija gero labui. Kaip pritraukti investiciju is tu kurie svetur. Mes juk irgi nesedim ranku sudeje, uzdirbam pinigus, studijuojam. Taigi manau kad tai gera investicija i ateiti, tik pajusime mes sita nauda kiek veliau. P.S. Malonu kartais matyti uzsienyje kad ne tie patys "buduliai" keiciasi i geraja puse. Tampa tolerantiskesni, maziau geria ir maziau nusikaltimu ivykdo. Taigi migracija turi ir sviesiuju pusiu.
blizzard 2010-07-21 20:01
Na tas valstybės išdavimas skamba gana kvailai kaip paklausai.. jau nebe karo metai ir nėra skitingų frontų į kuriuos pereidamas gali išduot savo valstybę. Daugelis dar nesupranta kad pasaulis yra atviras visiems kurie nori keliuoti ar gyventi svetur. Visu pirma mano rasė yra žmogus, o tik po to ateina eilė tautybei ir nieko čia keisto tame nematau.. Jeigu valdžia nesugeba valdyti kodėl paprastas žmogus turėtų dėl jos kentėti. galite jūs čia sėdėti ir didvyriais apsimesti bet nepamirškit ir savo gyvenimo gyvent.. į užsienį vertėtų ne vien tik dėl užmokesčio išvažiuot, bet ir dėl kitokio gyvenimo, jis tikrai skiresi nuo lietuviško..