Norą studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose pareiškė beveik 39 tūkst. pretendentų  (2)

Iki pirmadienio vakaro, kai internetinėje bendrojo priėmimo į aukštąsias mokyklas sistemoje baigiasi prašymų registravimas, norą studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose pareiškė beveik 39 tūkst. pretendentų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip informavo Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti valdybos pirmininkas Aloyzas Požėra, sistemoje bandė naršyti daugiau kandidatų, nes registracija joje buvo nemokama ir sistemą galėjo išbandyti net ir 12 klasių nebaigę moksleiviai. Tačiau prašymus pildyti užbaigusiųjų iki pirmadienio vakaro buvo daugiau kaip 38,9 tūkstančio.

Daugiau kaip 7,5 tūkst. iš jų registraciją vykdė ne internetu, o pristatydami brandos atestatus į vieną iš 12-os priėmimo punktų. Tokia registracija buvo skirta tiems, kurie vidurinį išsilavinimą įgijo 2009 metais ar anksčiau.

Po pirmadienio prašymus studijuoti galės pateikti tik tie kandidatai, kurie Nacionaliniam egzaminų centrui paskelbus pagrindinės sesijos užsienio kalbos (anglų ir vokiečių), biologijos, fizikos ir pakartotinės sesijos visų valstybinių egzaminų rezultatus nustatyta tvarka yra pateikę apeliacijas. Jiems paskutinė prašymų registravimo diena yra liepos 22-oji, ketvirtadienis.

Bendrajame priėmime šiemet dalyvauja 44 valstybinės ir privačios aukštosios mokyklos: 21 universitetas ir 23 kolegijos. Stojantysis gali prioriteto tvarka į prašymą įrašyti iki 12 pageidavimų į bet kurių bendrajame priėmime dalyvaujančių aukštųjų mokyklų studijų programas.

Numatoma, kad 2010 metais valstybė finansuos beveik 19 tūkst. pirmakursių studijas: 9,7 tūkst. universitetuose ir 9,2 tūkst. kolegijose. Pirmieji bendrojo priėmimo rezultatai bus skelbiami liepos 23 dieną, penktadienį. Šiemet laikyti brandos egzaminus buvo užsiregistravę 49 575 kandidatai.

Tendencijos panašios: pirmauja socialiniai mokslai

„Didelių pokyčių, lyginant su praėjusiais metais, neįvyko. Kaip ir kitose Europos šalyse, tarp pageidavimų dominuoja socialiniai mokslai. Pirmuoju numeriu juos studijuoti universitetuose norėtų 53 proc. kandidatų, kolegijose – 49 proc. kandidatų. Palyginti su pernai, ūgtelėjo norinčiųjų studijuoti mediciną, dabar jų grupė sudaro 15 proc.“, – teigė Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos Bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) prezidentas prof. Pranas Žiliukas.

Pasak LAMA BPO prezidento, šiek tiek sumažėjo stojančiųjų į technologijos mokslus. Juos pageidauja studijuoti apie 12 proc. kandidatų, toks vidurkis yra artimas europiniam. Tik 6 proc. kandidatų pageidauja krimsti fizinius mokslus, ši mokslų grupė irgi silpsta. Vienintelis išskirtinumas joje yra informatikos studijos, šiemet į jas pretenduoja daugiau jaunuolių.

„O į ekonomiką, teisę, psichologiją, verslo administravimą, vadybą, kaip rašė didžiuliai kiekiai prašymus, taip ir rašo. Menuose irgi šiek tiek padaugėjo norinčiųjų, daugiau jaunuolių laikė stojamuosius“, – dėstė P. Žiliukas.

Tarp universitetų, pasak LAMA BPO prezidento, aiškiu favoritu išlieka Vilniaus universitetas. „Po jo eina kitas sluoksnis – Kauno technologijos, Vilniaus Gedimino technikos, Mykolo Romerio, Vytauto Didžiojo universitetai, jie žengia apylygiai. Dar toliau - Klaipėdos, Šiaulių ir kiti universitetai“, – sakė P. Žiliukas.

Tarp kolegijų, pasak jo, dideliu pageidavimų skaičiumi išsiskiria Vilniaus ir Kauno kolegijos. 65 proc. visų pageidavimų teko universitetams, 35 proc. – kolegijoms. LAMA BPO prezidentas spėja, kad apie porą tūkstančių jaunuolių šiemet patrauks studijuoti į Vakarus.

„Tą prognozuoti labai sudėtinga. Šiemet nauja interneto sistema užsiregistravo rekordinis skaičius pretendentų – 43 tūkst. 730. Bet toli gražu ne visi tęsia likusias procedūras. Prašymus su pageidavimais užpildė apie 39 tūkst., tačiau dalis jų nepristatė atestatų. Manau, turėsime apie 36 tūkst. stojančiųjų. Iš to galima spėlioti, kad apie porą tūkstančių patraukė į Vakarus“, – sakė P. Žiliukas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: