KTU – išskirtiniame telemedicinos universitetų aljanse  ()

Penki tarpdisciplininiai Europos universitetai, tarp kurių yra Kauno technologijos universitetas (KTU), Universitat Autonoma de Barcelona (UAB), Lundo universitetas, Montpeljė universitetas ir Tamperės universitetas jau trečius metus bendradarbiauja iniciatyvoje „DiHeco“. Pagrindinis šios iniciatyvos tikslas – įveikti telemedicinos plėtros iššūkius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

COVID-19 pandemija apvertė medicinos paslaugų koncepciją aukštyn kojomis ir atvėrė kelią telemedicinai ir skaitmeninei transformacijai.

Šiandien telemedicina – tai ne tik „Skype“ skambutis gydytojui. Tai – viena sparčiausiai augančių technologijų sričių, kuri gali padėti pagerinti sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą, efektyvumą ir kokybę.

Skaitmeninimo eroje, kai daugumą paslaugų galima pasiekti vienu mygtuko paspaudimu, sveikatos priežiūra nebuvo palikta nuošalyje. Technologijų pažanga paskatino skaitmeninių sveikatos priežiūros platformų, kurios žada didesnį prieinamumą ir patogumą, atsiradimą.

Šios platformos palengvino virtualias konsultacijas, nuotolinį pacientų stebėjimą ir receptų pildymą internetu, iš naujo apibrėždamos pacientų patirtį ir sveikatos priežiūros paslaugų teikimą. Tačiau, nepaisant šių akivaizdžių žingsnių, kyla iššūkiai užtikrinant vienodą prieigą prie skaitmeninių sveikatos priežiūros paslaugų ir jų finansavimo.

Vienas iš reikšmingiausių skaitmeninių platformų padarinių – padidėjęs sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumas. Pacientams nebereikia keliauti dideliais atstumais ar laukti perpildytose laukimo salėse. Vietoj to, konsultacija gali būti teikiama patogiai namuose, užtikrinant, kad pažeidžiami asmenys galėtų gauti būtiniausias sveikatos priežiūros paslaugas.

Be to, skaitmeninės platformos leidžia nuotoliniu būdu stebėti pacientą, o tai ypač svarbu gydant lėtines ligas. Šios platformos teikia nuolatinius, realiu laiku teikiamus sveikatos duomenis, kurie leidžia anksti įsikišti, sumažinti apsilankymų ligoninėje skaičių ir pagerinti bendrus sveikatos rezultatus.

Ši universitetų „DiHeco“ platforma, koordinuojama KTU Ekonomikos ir verslo fakulteto Lietuvoje, yra vienas iš gerųjų pavyzdžių, vykdant bendrą tarpdisciplininę veiklą tarp penkių Europos universitetų. Čia susipina vadybos, sociologijos ir inžinerijos mokslų kryptys. Iniciatyva siekiama ištirti skaitmeninių sveikatos priežiūros platformų, prisidedančių prie sveikatos priežiūros paslaugų verslo, galimybes.

 

Be abejo, plečiantis tokioms technologijoms kaip telemedicina, kyla įvairių iššūkių, kuriuos būtina įveikti, norint pasiekti platesnį nuotolinės sveikatos panaudojimą. Pagrindiniai šioje iniciatyvoje dalyvaujančių universitetų uždaviniai – pagerinti technologijų integraciją, užtikrintų duomenų saugumą ir privatumą, plėtoti naujus nuotolinės sveikatos modelius, skatinti profesinių kompetencijų ugdymą bei formuoti ateities įžvalgas ir rekomendacijas.

„DiHeco“ iniciatyva bus pristatyta jau spalio 9-11 dienomis Kaune, KTU „Santakos“ slėnyje, kur vyks mokslo ir verslo konferencija „3rd IEEE-TEMS International Conference on Technology and Entrepreneurship 2023“. Čia susiburs skaitmeninių telemedicinos inovacijų ir verslo entuziastus iš viso pasaulio.

 

Plačiau apie organizuojamą konferenciją galite skaityti čia - https://icte.ieee-tems.org/

Projekto tikslas: Bendras DiHECO projekto tikslas – plėtoti Kauno technologijos universiteto (KTU) gebėjimus atlikti kokybiškus mokslinius tyrimus skaitmeninės sveikatos priežiūros valdymo srityje, ypač skaitmeninių sveikatos priežiūros paslaugų daugiašalėse platformose. Šis projektas gavo finansavimą iš Europos Sąjungos mokslinių tyrimų ir inovacijų programos „Horizontas 2020“ pagal dotacijos sutartį Nr. 952012. Autorius: Lukas Geryba, Kauno technologijos universitetas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()