Vilniuje – nauja nanosistemų inžinerijos studijų programa: studentai pretenduos į kasmėnesinę 1400 eurų stipendiją  ()

Viena lyderiaujančių Lietuvos aukštųjų mokyklų – Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VILNIUS TECH) – pristato unikalią tarptautinę nanosistemų inžinerijos studijų programą. Dvejus metus truksiančios magistrantūros studijos prasidės šį rudenį, ir į jas kandidatuoti jau kviečiami studentai iš Lietuvos bei kitų šalių, rašoma pranešime žiniasklaidai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Naująją jungtinę studijų programą kūrė penki Europos technologijų universitetai. Ja remiamas regiono perėjimas nuo daugiausia skaitmeninės techninės įrangos vartotojos statuso prie pasaulinės daiktų interneto ir kiberfizinių sistemų technologijų lyderės bei tiekėjos. Kartu bus įgyvendinami Žaliojo kurso tikslai. Tam siekiame atrasti bei ugdyti susijusių technologijų ir inžinerijos disciplinų inovatorius, kurių taip reikia šiai transformacijai įgyvendinti“, – teigia VILNIUS TECH Elektronikos fakulteto dekanas prof. dr. Šarūnas Paulikas.

Įterptinių intelektualiųjų nanosistemų inžinerija (angl. Embedded Intelligence Nanosystems Engineering, EMINENT) – taip pavadinta jungtinė „Erasmus Mundus“ magistrantūros studijų programa. Ją kūrė atstovai iš keturių Europos technologijų universitetų, priklausančių ATHENA universitetų aljansui: Siegeno universiteto Vokietijoje, Orleano universiteto Prancūzijoje, Graikijos Viduržemio jūros universiteto ir VILNIUS TECH universiteto. Prie programos kūrimo prisidėjo ir Naujasis Lisabonos universitetas Portugalijoje.

Per dvejus metus suformuota studijų programa skirta įgyti žinių ir gebėjimų apie nanomedžiagas, nanogamybos technologijas išmaniems įrenginiams ir jutikliams, skirtiems veikti kiberfizinėse sistemose (angl. cyberphysical systems (CPS)) ir daiktų interneto sprendimuose. Jai taip pat suteikta tarptautinė, aukštojo mokslo pasaulyje vertinama AQAS akreditacija, pažyminti studijų programos atitikimą aukštiems kokybiniams ir kitiems reikalavimams.

Nanotechnologijos – neatsiejamos nuo tvarumo

[PAPILDYMAS rekordine kaina+Vokietija] Geriausios kainos „Xiaomi“ robotas su flagmanų galimybėmis - paskutiniai vienetai (Video, „Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 3C“)
4365 1

Labai gera kaina

Iš Vokietijos

Ribotas kiekis

Puikios savybės ir galimybės

Išsamiau

Prof. dr. Š. Pauliko teigimu, šiuolaikinio pasaulio ateitis priklauso nuo nanotechnologijų. Pasak jo, šios technologijos leidžia atrasti sprendimus, kurie neįsivaizduojamus dalykus paverčia realybe. Tai itin pasitarnaus ir įgyvendinant Žaliojo kurso tikslus.

„Energijos valdymo, perdirbimo ir gamybos iššūkiai ateityje bus sprendžiami pasitelkiant išmaniąsias jutiklių technologijas, leidžiančias efektyviau naudoti išteklius ir sumažinti anglies dioksido pėdsaką. Perėjimas prie anglies dioksido neišskiriančios gamybos ir išmaniųjų tinklų – tai pramonės iššūkiai, kurie gali būti sprendžiami tik pasitelkus tinkamas išmaniųjų prietaisų ir jutiklių technologijas. Tačiau tam reikės itin aukštos kvalifikacijos specialistų, kurie ir bus ruošiami šiose studijose“, – teigia VILNIUS TECH Elektronikos fakulteto dekanas.

 

Jungtinė studijų programa truks dvejus metus, o kiekvieną pusmetį studentai galės mokytis skirtinguose Europos universitetuose nuo Vilniaus iki Lisabonos. Visos paskaitos vyks anglų kalba.

Ką mokysis studentai?

Programa susideda iš penkių skirtingų dalių, kiekvieną kurių vykdo programą įgyvendinantys universitetai, tarp jų – ir VILNIUS TECH. Be universitetų dėstytojų, paskaitas studentams ves ir lektoriai–praktikai iš įmonių ir organizacijų, dirbančių nanotechnologijų srityje.

Pirmąjį pusmetį studentai praleis Graikijos Viduržemio jūros universitete, kur susipažins su funkcinėmis medžiagomis ir jų savybėmis. Tuo metu per antrąjį pusmetį Siegeno universitete Vokietijoje būsimieji specialistai mokysis apie nanosistemose naudojamus jutiklius, prietaisus ir įterptąsias sistemas.

EMINENT programos rėmuose veiks ir specializuotos žiemos bei vasaros mokyklos. Jų metu studentai turės galimybę dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse ar susipažinti su nanotechnologijų srities ekspertais, stiprinti tarpusavio ryšius.

 

Antraisiais metais programos studentai galės pasirinkti norimą iš penkių tolimesnių studijų kelių: optoelektrinėmis savybėmis pasižyminčių funkcinių medžiagų; įterptųjų pažangiųjų jutiklių; gamtinių medžiagų ir biojutiklių; daiktų interneto; jutiklių sistemų ir duomenų apdorojimo.

Priklausomai nuo pasirinkimo, trečiąjį studijų pusmetį studentai praleis viename iš penkių programos universitetų, taip pat ir VILNIUS TECH, kur jų laukia į jutiklių sistemas ir duomenų apdorojimą orientuotos studijos. Paskutinį pusmetį EMINENT programos studentai dėmesį skirs baigiamajam magistro darbui savo pasirinkta tema. Jį apsigynę, įgis jungtinį inžinerijos mokslų magistro laipsnį.

Programos absolventai įgys tvirtų žinių, kaip gaminti ir apibūdinti jutikliams skirtas pažangias, aplinkai nekenksmingas nanomedžiagas, taip pat jutiklius bei integruoti šias nanomedžiagas į nanoprietaisus. Studentai taip pat turės rinkti ir apdoroti didžiulius kiekius duomenų – tam pasitarnaus VILNIUS TECH Tvarumo centro laboratorijų duomenų modeliavimo zonos. Centras, kurio steigimą paskatino projektas „Integruoto tvarumo technologijų laboratorijos VILNIUS TECH įkūrimas“, finansuojamas Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano „Naujos kartos Lietuva“ ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis, duris atvers jau šį pavasarį.

Pirmųjų kandidatų laukiama iki pavasario

 

VILNIUS TECH informuoja, kad kasmet į šią studijų programą bus pakviesta iki 35 studentų iš Europos ir trečiųjų šalių. Norintieji kandidatuoti, turėtų iki kovo 1 d. pateikti paraiškas EMINENT programos internetinėje svetainėje. Speciali atrankos komisija įvertins visus kandidatus, o sėkmingai atranką įveikę pretendentai studijas pradės šių metų rugsėjo pabaigoje.

Studijos vyks mažiausiai dviejuose universitetuose, o kiekvienas studentas galės pretenduoti į 1400 eurų stipendiją. Gerai besimokantiems ji būtų skiriama visam 2 metų studijų laikotarpiui. Tuo metu stipendijos negavę studentai studijų programoje galės dalyvauti savo lėšomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: