Australams namų darbus už 2 JAV dol. padaro indai  (16)

Australijos mokyklų ir universitetų studentai savo namų darbus siunčia į Indiją, Pakistaną bei Egiptą, kur anglų kalbos rašinėliai parašomi ar matematikos uždaviniai išsprendžiami vos už 2 JAV dolerius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Interneto svetainės siūlo fiksuotą kainą arba aukciono tipo paslaugas, už tai, kad studentai arba daugiausia jau studijas baigusieji indai ir pakistaniečiai atliktų namų darbus anglų kalba. Mokyklos yra bejėgės sustabdyti tokį sukčiavimą, nes paslaugų sferos darbu įvardintas namų darbų ruošimas negali būti užfiksuojamas kaip plagijavimas arba nelegalus autorinių darbų siuntimasis iš interneto.

Interneto svetainės www.freelancer.com įkūrėjas Mattas Barrie sako sukūręs puslapį tam, kad patenkintų darbo rinką augančios ekonomikos šalyse. „Kaip dėstytojas pats, aš tikrai nepateisinu sukčiavimo, tačiau vaikai yra vaikai – jie visada ras būdą pagudrauti“, – mano M.Barrie. „Indijoje yra studentų, kurie teisingus atsakymus siūlo atiduoti vos už kelis dolerius. Pats mačiau, kaip matematikos atsakymai buvo parduoti už 2 JAV dolerius“, – pasakoja jis.

„The Sunday Telegraph“ pavyko pakalbinti vieną tokias paslaugas teikiantį vaikiną – 23-ejų Mohammedą Ali Khaną iš Pakistano. Jis rašo esė ir baigiamuosius bakalauro darbus moksleiviams bei universitetų studentams. Jo įkainis – 2 JAV doleriai už 100 žodžių. „Tai mano papildomas darbas. Dirbu visam pasauliui – nuo Australijos, JAV iki Didžiosios Britanijos“, – pasakoja jis. „Australams daug darbų parašau. Šiaip jie daugiausiai prašo bakalauro darbų, tačiau tenka ir moksleiviams padėti“, – prisipažįsta jaunuolis. Paklaustas, kiek reikėtų sumokėti už 1000 žodžių dvyliktoko anglų kalbos esė, pašnekovas įvardija kainą: „10 JAV dolerių.“

Akademikai nerimauja dėl naujų sukčiavimo būdų internete. „Mes tai vertiname labai rimtai, bet deja, tai visai nestebina“, – sako Vakarų Sidnėjaus universitetų asociacijos dekanas Craigas Ellis. „Per pastaruosius penkerius metus buvo užplūdusi didžiulė banga interneto svetainių, iš kurių galėjai parsisiųsti parašytas užduotis, tačiau mes turėjome mechanizmą, galintį atpažinti tokius darbus. Nauja mada teikti namų darbų darymo paslaugas už tokią mažą kainą mus kaip reikiant neramina, nes tai daug sunkiau išsprendžiama problema“, – tvirtina jis.

Australijoje veikianti interneto svetainė www.Ozessay.com.au siūlo aukštųjų mokyklų baigiamuosius darbus parašyti už 16,79 JAV dolerio už puslapį per du mėnesius. Aukštesnių mokslinių laipsnių darbus siūloma parašyti už 54 JAV dolerius už puslapį. Svetainės kūrėjai sako, kad šiuo metu jie dirba prie 1000 Australijos studentų esė ir disertacijų.

Australijos valdžia įspėja, kad pagauti sukčiaujant jaunuoliai bus nubausti neigiamais pažymiais, ir primena apie etišką kompiuterio naudojimą tiek mokykloje, tiek namuose. Perspėjami ir vaikų tėvai atidžiau sekti, ką jų atžalos veikia prie kompiuterio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Pinigų karta
Pinigų karta
(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)