Į užsienį žvalgosi kas penktas gabus abiturientas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arthuras 2011-05-27 12:27
Spėju, kad didžioji dauguma į užsienį stoja ne dėl mokslo kokybės, o tiesiog dėl noro gyventi užsienyje. Didžioji dauguma tikrai negrįš po universiteto.
oszone 2011-05-27 12:28
Ir kiekvienas baigiantis mokslus studentas
Zergas 2011-05-27 12:41
teisingai daro.jei neturi itakingu giminaiciu ir nesi is tu kurie lipa kitiems per galvas,tuomet Lietuvoje nelabai yra kas veikt.paklauskit dabartiniu 30-meciu ar 40-meciu,jei baiginedami mokykla butu tureje tokia galimybe ar jie liktu LT ar isvyktu,speju rezultatas butu vos ne 100% kurie paliktu Lietuva.si salis pasmerkta todel kad ja valdantis elitas nenori dalintis su liaudimi,represines strukturos igyja vis daugiau galios ir maziau kontroles,laisvos ziniasklaidos praktiskai neliko ir visur isisaknijes korupcinis mentalitetas
RiMuSaS 2011-05-27 13:21
Liudna, bet tik galiu sutikt su tavim.
Simplicity 2011-05-27 13:52
Keturi komentarai ir visi persisunkę pesimizmu Kaip galima burbėt tokią gražią dieną? Paskutinis skambutis, lauke +20. Va, Airijoj dabar koks +14, vejuota ir lietus.
immortallt 2011-05-27 14:06
Zmones, kurie patys nieko nesugeba kurti, tai ir bega kur jau sukurta ir sukramtyta maista i skrandi per vamzdeli paduoda... turekit ambiciju ir pan. O i uzsieni as ir pats galvoju varyt pasimokyt magistra kada ir padirbet pora meteliu, bet ne del to, kad LT blogai, o del to, kad mano profesijos didziaja dali sugeriau, ka galejau ziniu ir noring daugiau noris paivairinti. P.S. paskui kokioj ispanijoj ar italijoj po zemes drebejimo nerekit: "Mes norim gyventi", nes man tada teks uzsakyti straipsni - I told you so.
zygiskr 2011-05-27 14:14
Komentaruose visada galima skųstis:D
Simplicity 2011-05-27 14:45
immortallt, esi visiškai teisus. Va, sėdžiu savo darbo vietoj, ir man į burną kepti karveliai skrenda, pinigus už tai, kad darbe pasirodau moka. Išvažiavę į užsienius dirba lygiai taip pat kaip ir Lietuvoj esantys. Lygiai taip pat reikia rytais keltis ir į darbą važiuot, dirbt, pietaut, ilsėtis... Gyvenimo ir laisvalaikio kokybė priklauso tik nuo to, kiek nori pinigų uždirbt ir susitaupyt. Vieni gali gyventi nuomojamame kambaryje ir maitintis makaronais (taip elgiasi atvykę sezoniniams darbams), o kiti gyvena kaip toj pačioj Lietuvoj- netaupo maistui, nuomojasi namą/butą ir dirba tiek kiek nori (40 ar 60 darbo valandu/sav.). Sutinku, kad ir Vilniuje (likusioj Lietuvoj- vargiai) galima kažką savo sukurti ir iš to pragyventi, tačiau tam reikia kapitalo ir puikios verslo idėjos. Užsidirbt būnant samdomu darbuotoju Lietuvoj labai sunku, tad lieka bankas ir rizika, kad nepasisekus gali giliai sėst į balą ir tapt amžinu skolininku. Pagalvok, jei prispaus bankas su antstoliais, tai turėsi vėl eit dirbt samdomu darbuotoju už lietuvišką atlyginimą. Ar jo užteks išlikimui ir antstoliams? Čia jau kitas klausimas Gal dėl to ir renkasi žmonės savanorišką emigraciją. Neseniai buvau grįžęs į Lietuvą, pasilepinau neairiškais orais Apie kokio nors verslo kūrimą Lietuvoj net minčių nėra, nes vidaus vartojimas miręs- dauguma žmonių turi pinigų tik maistui ir mokesčiams už šildymą. Mano akimis žiūrint, tai vienintelis dalykas kuriuo būtų galima užsiimt- kažką gamint ar kurt ir eksportuot į Vakarus.
Arthuras 2011-05-27 14:46
Nusišnekėjai absoliučiai. Turi būti galimybės KURTI ir realizuoti save, o Lietuvoje pripažinkim - jų nelabai ir yra...
RiMuSaS 2011-05-27 15:20
Tik nereikai sakyt, kad lietuviu mastymas nera subjaurotas dar nuo rusu laiku, klesti pas mus korupcinis mastymas, nesakau, kad kitur taip nera, bet tai tiesiog knisa jau. Daugybe zmoniu inkscia, kad stai vienas vagia kitas vagia, o kas keisciausia dauguma tu besiskundziaciu tik pavydi ir elgiasi taipogi. Pasiteisinimas jai valdzia vagia kodle man to nedaryt pasitaikius progai, jai ne as tuomet kitas tai darys. As daugybe tokiu pavyzdziu maciau ir tai tik viena dalis to, kas mane erzina lietuviu mastyme. Nieko nesakau sutikau tikrai geru ir sauniu zmoniu kokiu reta. Bet nereikai pasimest, kad viskas su musu salimi gerai tik zmones nieko nenori daryt ir isvaziuoja. Pilna pas mus aferistinio ir savanadisko mastymo zmoniu ir man asmeniskai gaila del to... Taipogi labai daug ka daro rysiai musu salyje. Taipogi nekarta teko su tuo susidurt. Nesu pesimistas priesingai optimistas, bet problemu salyje yra ir nemenku ir nereikia ju dankstyt tarsi jos savaime dinktu. Tavo pasisakymas lygiai tiek zalos daro kiek ir isvykstanciu zmoniu mintys saliai. Reikia suprast, kad kazka keist butina, nes jai ir toliau taip, nezinau kas bus su musu salim. Beje vien tas dalykas ka valstybe padirbo su universitetais. Universitetas turi but valstybes remema istaiga, siekiant isaugint salies specialistus. O dabar ?
Zergas 2011-05-27 15:31
o kodel dairosi i uzsieni abiturientai?ogi todel kad mato jog tik vienetams pavyksta prasimusti ir tikimybe jog pavyks uzsitikrint padoru pragyvenima yra gerokai mazesne nei Vakaruose.dauguma tikrai liktu jei matytu perspektyva,deja jos nera,ta puikiai irodo 20 nepriklausomybes metu,ir nera jokio pagrindo tiketis jog status quo keisis.lietuviai is prigimties yra kantrus zmones,jie sutiktu kazkiek pasispaust jei matytu sviesa tunelio gale,bet ji metodiskai slopinama diena is dienos.
immortallt 2011-05-27 15:42
Kai taip mastai, kad LT prasimusti neimanoma, tai ir neimanoma. Lietuvoje yra per daug pesimistinis mastymas, Lietuvoje blogiau gyventi nei S.Korejoj ir t.t. Kai pradesi mastyti kitaip - atsiras ir idejos, ir kapitalas, ir paklausa. Be to emigruoti priezasciu gali buti paciu ivairiausiu, as galbut emigruociau del klimato. Jeigu stipriai isaugi savo profesijoje, Lietuva pasidaro per maza. Kai kuriu sriciu Lietuvoje nera ir vargei ar kada bus ir t.t.
RiMuSaS 2011-05-27 15:56
Butent zmones Lietuvoje labai paplites pesimistinis mastymas ir tai vargina kaikuriuos.
Simplicity 2011-05-27 15:57
immortallt, įsivaizduok jog jau baigei studijas, bakalauro diplomas saujoj. Ką toliau su juo veiksi? Kad nebūtų viskas per daug paprasta: 1. Pas tėvus į įmonę tu įsidarbint negali. 2. Tėvai tave į gyvenimą paleidžią taip kaip stovi- mokslų baigimo proga nepadovanoja nei automobilio, nei buto ar namo. 3. Kas dar blogiau, tai pasako jog esi jau didelis ir turėtum pradėt dirbt, bei gyvent atskirai, o jei nori studijuot užsieny, tai turėtum studijoms ir savo paties išlaikymui užsidirbti pats. Kokio atlyginimo tikies kaip jaunas nepatyręs specialistas? Ką pasiūlys tau darbo rinka? Iš kur gausi pirmus tūkstantėlius IĮ ar UAB'ui atsidaryt ir savo ambicingom užmačiom įgyvendint, kai tėvai atsuko nugarą?
SuperHP 2011-05-27 16:11
Simplicity, protingai kalbi, bet nejaugi uzsienyje yra visiskai kitaip? Atlyginima gausi didesni, bet ir islaidos didesnes. Gal neveltui ir vakaruose studentai protestuoja del darbo? As nesu nusiteikes visiskai pries studijas uzsienyje, kuo daugiau pamatys, tuo geriau. Pats planuoju per Erasmus vaziuoti pusmeti i uzsieni.
immortallt 2011-05-27 16:32
simplicity, taip as nesu tokioje situacijoje, kad paleistas basas. Siuo metu turiu sukaupes pakankamai pinigu, kad pusmeti maziausiai galiu gyventi is savo lesu nuomojant buta ir t.t. (pinigus pats uzsidirbes), pas tevus kiek teko dirbti, tai dirbau uz minimuma beveik. Todel per ta laika tikrai rasciau darba uz 1000 i rankas. Su 1000 i rankas gali kabinti gala su galu kai nerukai, nevazineji masina ir nevarai per barus. O kapitalui savo idejos kuria bandau daryti pinigu neturiu ne 1%, bet del finansavimo rodos jau sutariau. Taigi kapitalo pasirodo yra. Zinoma, dabar isgyventi biski sunkiau, bet jau nesakyk, kad kokioj Ispanijoj dabar rojus isidarbinti Nedarbas dar didesnis negu cia. Ir is vis gal nereikia kalbeti, kad Lietuvoje gyventi blogiau nei visam likusiam pasaulyje, nes issirenkat 5 salis ir rekiat, kad ten gyventi geriau nei LT. Vien nuo to pesimizmo bloga.
Arthuras 2011-05-27 16:42
Užsienyje kainos verčiant į litus max. 2-3 kartus didesnės, o kai kurių produktų ir nesiskiria. Atlyginimai - 2-6 kartus didesni. Daugumoje šalių lengviau įkurti smulkų verslą, lengvesnės sąlygos, ten gerokai daugiau smulkiųjų verslininkų. Lietuvoje pradėti savo verslą nuo nulio, be tėvų ir kitų pagalbos beveik neįmanoma. Smulkų verslą suėda stambieji. Kaip kažką pradėt, jei net dar negaudamas pajamų moki didžiulius mokesčius? Iš kur paimt tų litų? Nesvaikit, jog užtenka idėjos ir galvos ant pečių, jog kažką sukurt ir prasukt - visur reikalingas geras finansinis spyris. Žinoma, kol nesi išvykęs nieko kito ir nelieka - bandyt ir tikėtis... Immortallt, paprastas klausimas: tau tėvai pinigų, daiktų(automobiliai, telefonai ir pan.) duodavo, po to, kai tu pradėjai studijuot?
Simplicity 2011-05-27 16:58
Ar aš sakau, kad užsieny dirbt nereikia? Reikia dirbt kaip ir bet kuriam kitam krašte. Tik esmė tame, kad net baigęs mokslus ir startavęs kaip junior'as uždirbsi tiek, kad užteks ir nuomai, ir maistui ir pramogoms. Jei moki kalbą, tai net studijų metu gali tikėtis kažko daugiau, nei indų plovimas McDonalde. Tiesiog galimybės užsieny yra didesnės. Na, o jaunimas užsieniuose pyksta, nes nori pinigų, o ne darbo Didžiausią pajamų dalį užsienyje praryja stogas virš galvos (nuoma) ir kelionė į/iš darbą. Man šios išlaidos suryja ~40% atlyginimo (atsisakius automobilio būtų ~30%). Maisto kainos beveik identiškos lietuviškoms, elektra, dujos kainuoja panašiai. Net jei ir tektų sėst ant minimalaus atlyginimo, gyvenimo kokybė nesuprastėtų. Važiuodamas per Erasmus'ą rinkis šalį, kurios kalbą moki. Tokiu būdu užmegsi kažkokias pažintis, gal ir darbelį kokį susirasi. Papildomi pinigai grįžus į Lietuvą nepamaišys Užsieny nėra lengva, pieno upės neteka, bet socialinė aplinka, klimatas yra daug geresnis nei Lietuvoj.
Simplicity 2011-05-27 17:00
Tai kam vargt Lietuvoj, kai galima važiuot į tas 5 geriau gyvenančias šalis? Pabūsi porą metų, uždirbsi pinigų ir grįžęs verslą pradėsi be jokių paskolų, įsipareigojimų Būtų kvaila išvažiuot į blogiau gyvenančią šalį.
immortallt 2011-05-27 17:22
Pinigai - taip, bet siuo metu dirbu ir su pora ju klientu. Daiktu: masinos neturiu, telefona va gavau pirmaji kainuojanti daugiau nei 400 be sutarties, o ir vis tiek uz sukauptus taskus, kuriuos reikejo isleisti arba butu pradinge. Jei nebuciau turejes finansines paramos, buciau pradejes dirbti ir dirbes nuolat, aisku butu nukenteje mokslai, bet vis tiek buciau isgyvenes. Bet tai pasakysi uzsienyje studentu visose salyse (kur mokslas jau mokamas) laukiama isskestom rankom, duoda kalnus pinigu, mokytis lengva, bet ismoksti labai daug, darbo kuriame lengva dirbti irgi duoda. Simplicity, jeigu uzsidirbti, tai taip. Nesakau, kad negalima isvaziuoti kur nors padirbeti ir panasiai, bet rekti, kad neimanoma Lietuvoje gyventi ir cia viskas blogai, kad pragare ir tame geriau, tai gal nereikia ? Pasakykit, kurioje salyje kapitala duoda tik vienam paciam prie alaus butelio apie ji pasvarscius ? O del to, kad didieji uzspaudzia siplnesnius, tai reiskia neturi konkurencinio pranasumo. Jei didysis siulo toki pati produkta uz mazesne kaina, tai gal nezyskit, nes patys lygiai taip pat perkat. Del islaidu Airijoje nepatarciau labai dziaugtis, turetu jos gerokai dideti, nes nesugebes su dabartiniais itin zemais mokesciais jie taip toliau tempti. Pakels mokescius, zlugs dalis verslu, nes bus isstumti importo ir seip pakils produktu kainos. Beje visas medicinines proceduras atlieki Airijoje, ar kaip dauguma grizti i LT, kur gerokai pigiau ir kokybe gera paslaugu ? Teko gyventi Osle ir bendravau su tenais jau ilgiau gyvenanciais Lietuviais, tai ten nera taip gerai, kaip visi pasakoja. Visi gyvena normaliai +-, bet masinu po 2 seimoje neperka, beveik niekas neruko, alkoholi pavartoti megsta, bet ju normos yra mazos. Valgo pakankamai "pigu" maista, tai yra stipriai virta taukuose ir pan. kas yra pigiau nei kokios darzoves, troskinta mesa ir pan.. Is viso jie masinomis beveik nesivazineja. Nuoma 2 kambariu buto ne centre kazkur 4000LT, minimumas mazdaug gaunas 8000LT. Aisku tie kurie sako, kad gerai gyvena ir uzdirba 10.000, tai turi omenyje, kad masina pirkos LT ir ten naudojas ne visai legaliai, maista, alkoholi ir cigaretes atsiveza is cia ir pan., o ir gyvena 4 zmones 2 kambariu bute, kai LT gyvena 2 zmones 4 kambariu bute. Kas sako, kad ten elektra pigi - tai ne velnio. Tuo labiau, kad sildymas ant elektros o 2009-2010 metu ziema as ten vos nesusalau i raga. Miegojau puse sausio menesi su megztiniu po kaldra - tokia jau sildymo sistema pas juos, kai paspaude 20 laipsniu saltukas... P.S. nerukau, beveik nevartoju alkoholio, nelakstau po barus ir neblogai gyvenu uz 1000LT su nuoma ir komunaliniais (i tai ieina ir sporto sales abonentas, vasara nardymas).