Indianos valstijos mokyklose nebemokys rašybos – jiems pakaks spausdinimo klaviatūra  (38)

JAV Indianos valstijos mokyklose vaikams nuo ketvirtos klasės nebebus dėstoma rašyba. Vietoj to, juos ketinama išugdyti spausdinimo kompiuterio klaviatūra specialistais, praneša newsru.com. Atitinkamą direktyvą parengė ir vietos įstaigoms pateikė valstijos švietimo departamentas, praneša žurnalas „Time“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši naujovė mokyklose gali būti įvesta jau šį rudenį. Mokyklų administracijoms leista pačioms nuspręsti, ar verta vaikus mokyti rašybos, ar verčiau visiškai pereiti prie spausdinimo klaviatūra. Kai kurie tėvai jau išreiškė nepasitenkinimą numatomomis naujovėmis, baimindamiesi, kad jų vaikai nesugebės net pasirašyti dokumento.

Gali kilti klausimų, ar verta mokinti spausdinti klaviatūra, kai visi tą išmoksta savarankiškai. Tačiau idėjos šalininkai primena, jog esmė ne pats spaudinimas, o jo greitis - tik nedidelė dalis žmonių geba surinkti tekstus tokiu greičiu, kad jiems klaviatūra prilygtų rašymui ranka. Įvertinta, kad vidutinis angliško teksto surinkimo įprasta kompiuterio klaviatūra greitis yra 200 ženklų per minutę. Profesionali mašinininkė spausdina 300 ir daugiau ženklų per minutę greičiu. Norint užrašyti gyvą kalbą, reikia sugebėti surinkti 450 ženklų per minutę, o norint konspektuoti susirinkimus ir diskusijas, kalti pirštais tektų dar greičiau – nuo 700 iki 900 ženklų per minutę. Štai tokio miklumo ir reikėtų išmokinti vaikus.

Tiesa, teksto surinkimo greitis priklauso ir nuo įvedimo įrangos – kol kas renkant tekstą virtualia išmaniųjų telefonų ir planšetinių kompiuterių klaviatūra, juolab mechanine mobiliųjų telefonų klaviatūra rezultatai būna akivaizdžiai prastesni.

Liepos mėn. pradžioje buvo nustatytas naujas angliškos abėcėlės surinkimo dešine ranka „iPad“ klaviatūra rekordas – 5,26 sekundės. Guinnesso knygos rekordininku tapo Gruzijos prezidento Michailo Saakašvilio sūnus. 15-metis Edvardas pareiškė, kad jam nereikėjo ilgai treniruotis, ir pažadėjo ateityje pagerinti šį rekordą renkant kinų abėcėlę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (38)

Susijusios žymos: