Į lietuvišką mokyklėlę – ne tik mokytis, bet ir praskaidrinti kasdienybę  (0)

Naują gyvenimą svetur pradėję ir su šeimomis Anglijoje įsikūrę lietuviai neskuba pamiršti gimtosios kalbos ir tradicijų. Rudenį mokslo metus mažieji lietuvaičiai pasitiks ne tik angliškose, bet ir lituanistinėse mokyklėlėse. Jau dabar Anglijos miestuose veikia apie trisdešimt lituanistinių mokyklų, o pirmą rugsėjo šeštadienį Pietų Londone, Lewisham rajone duris atvers dar viena šeštadieninė mokyklėlė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokyklėlės „Pasagėlė“ įkūrėjos Adrija Sikorskytė ir Daiva Staniulytė įsitikinusios, kad net jei tėvai ir negalvoja grįžti į Lietuvą, jie vis tiek stengiasi, kad vaikai kalbėtų lietuviškai ir žinotų šalies tradicijas. Pasak mokytojų, iš didelės meilės vaikams ir savo darbui įsteigusios savaitgalinę mokyklą, jos pasiruošusios ne tik malonioms akimirkoms, bet ir sunkumams.

Pasikeitę tėvų ir vaikų santykiai lituanistinėms mokykloms taip pat tampa iššūkiu. Daiva pasakoja, kad svetimas kalbas vaikai įsisavina labai greitai, tad atvykę į užsienį, lankydami šalies mokyklas, penkias dienas per savaitę kalbėdami angliškai, susiradę anglakalbių draugų, jie po metų kitų šią kalbą vartoja laisvai. Tuo tarpu kai kurie tėvai kalbos barjero taip ir neperžengia.

Septynerius metus Londone gyvenančias „Pasagėlės“ įkūrėjas likimas suvedė kai jos abi pradėjo dirbti vienoje šeštadieninėje lietuvių mokykloje. „Dar pirmaisiais pažinties mėnesiais Daiva prasitarė: „Ar įsivaizduoji, kaip smagu būtų įsteigti savo mokyklėlę?“. Pabendravus paaiškėjo, jog abi turime panašią mokyklos viziją, sutapo ir mūsų vertybės“, – prisimena Adrija.

Šiandien viziją pavertusios tikrove moterys sako degančios noru kuo greičiau pradėti veiklą. „Labai didžiuojamės unikalia ir gerai apgalvota mokymo programa. Mums svarbu, kad užsiėmimai vyktų sistemingai ir būtų pritaikyti vaiko poreikiams, jo amžiui ir galimybėms. Ne mažiau už gerus mokymosi rezultatus mums svarbi ir mokyklos dvasia. Žinome, kad vaikai šeštadieniais į mokyklas eina tik tėvų raginami, o kartais ir verčiami. Puikiai suprantame, kad vaikas, atsėdėjęs mokyklos suole penkias dienas, bus pavargęs. Todėl stengsimės, kad atmosfera „Pasagėlėje“ būtų kuo jaukesnė. Norime, kad mažyliai pas mus jaustųsi esą darnios ir mylinčios šeimos nariai, kurioje jie visados yra laukiami, vertinami, kur jiems būtų saugu, gera ir linksma“, – būsimos mokyklos vizija dalinasi Daiva.

Jei dažnai popamokinės veiklos ar savaitgalinės lituanistinės mokyklos Anglijoje įkurdinamos tiesiog namuose, atradus didesnį kampelį, tai šįkart lietuvės didžiuojasi ir veiklai pritaikytomis patalpomis. „Pasagėlė“ šeštadieniais įsikurs Catfordo centre esančio London Capital koledžo trijose naujose, šviežiai suremontuotose klasėse. Pastatą tėveliams bus lengva pasiekti ne tik automobiliu, bet ir visuomeniniu transportu, mat koledžą supa keturios traukinių stotys: Lewisham, Catford, Catford Bridge ir Ladywell.

„Patalpa – labai svarbus dalykas ir tikrai sunkiai radome tinkamą. Bet traukos dėsnis mus ten atvedė, nes po šimtų nesėkmingų skambučių ir elektroninių laiškų vieną dieną tiesiog netoliese vertėjavau, eidama pro šalį užėjau ir paklausiau apie galimybę nuomotis klases. Po 15 minučių turėjom patalpas! Norisi pradėti ne bet kaip, o kokybiškai. Svarbiausia – klasės labai jaukios, – pabrėžia D. Staniulytė. – Visur yra kiliminė danga. Mažiesiems vaikams specialiai pirksime baldus, kad kuo patogiau būtų sėdėti“.

Londone steigiančios mokyklą lietuvės jau ne vienerius metus darbuojasi ir žinių semiasi pedagogikos srityje. Adrija Sikorskytė Vytauto Didžiojo Universitete įgijo lietuvių filologės specialybę. Vėliau Švedijos Linkopingo Universitete baigė Vaikų Studijų Magistrą. Du metus ji dirbo anglų kalbos mokytoja Kauno Ąžuolo vidurinėje mokykloje. „Turėjau galimybę susipažinti su vaikų lavinimo ypatumais ne tik Lietuvoje, Jungtinėje Karalystėje bet ir Švedijoje. Londone apsigyvenau, kai po mokslų Švedijoje draugai pakvietė atvažiuoti ir pabandyti laimę čia. Pradžia buvo nelengva, kaip ir daugeliui iš mūsų. Bet kuo toliau, tuo viskas ėjosi geriau. Čia juk tiek visokių galimybių – kiekvieno skoniui ir norams“, – įsitikinusi Adrija.

Šiaulių Universitete, pradinių klasių ir ikimokyklinio ugdymo mokslus krimto Daiva Staniulytė. Tame pačiame universitete ji baigė Edukologjos Magistrantūrą bei įgijo pedagoginės psichologijos specializaciją. „Visuomet labai domėjausi vaikų ir paauglių psichologija, tai mane paskatino baigti ir dar vienas bakalauro studijas Socialinės pedagogikos ir psichologijos srityje, – vardina ji. – Turiu patirties dirbti su ikimokyklinio ir pradinio ugdymo amžiaus vaikais, bei teikti pedagogines-psichologines konsultacijas“.

„Pasagėlei“ talkinsianti trečioji mokytoja, Deimantė Spalinskaitė, Klaipėdos universitete baigė Vaikystės pedagogikos mokslus.

Moterys vienbalsiai tvirtina, kad imtis mėgstamos veiklos Anglijoje labai padėjo ir vietos valdžia. „Jei Lietuvoje pabandytume atidaryti panašią mokyklėlę mus sukaustytų neįmanomais reikalavimais, milžiniškais mokesčiais, kad vargu, ar pajudėtume iš vietos, – mano Adrija. – O čia mums be galo daug padėjo. Savivaldybė nemokamai suteikė reikiamos informacijos, paskyrė patarėją, kuris paaiškino, kaip registruoti įmonę, kokios papildomos dokumentacijos reikia, kokie reikalavimai, kaip geriau viską tvarkyti. Jie suinteresuoti tavo sėkme, nes žino, kad jei tau seksis, tai nuo to bus gerai ir jiems.

Viskas priklauso nuo mokytojų – paklaustos, ar galima vaikus sudominti savaitgalinėmis lietuviškomis pamokomis, sako „Pasagėlės“ įkūrėjos. „Kartais net neįdomiausias dalykas gali tapti mėgiamu, jei mokytojas patraukliai, iš širdies jį išaiškina. Mokyklos idėja pirmiausia kilo iš meilės vaikams. O jei nuoširdžiai dirbama – viskas įmanoma“, – įsitikinusi Adrija.

„Pasagėlėje“ vaikus mokytojos stengsis sudominti lietuvių kalbos, pasaulio pažinimo pamokomis. Kiekvieną mėnesį lituanistinė mokykla skirs atskirai temai, kuri dominuos visuose to mėnesio užsiėmimuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)