Pedagogai mokėsi filmuoti, siekdami paįvairinti mokymosi procesą  (0)

Kol moksleiviai atostogavo ir linksmai leido laiką per rudens atostogas, pedagogai mokėsi iš kino, kurdami trumpus vaidybinius filmus. Lapkričio 2-4 d. Vilniuje, kino teatre „Pasaka“, ir lapkričio 3-5 d. Panevėžyje, kino centre „Garsas“, jie dalyvavo trijų dienų mokymuose, kuriuos surengė projekto mokykloms „Mokausi iš kino“ organizatoriai. Mokymuose dalyvavo apie 80 pedagogų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak mokymų dalyvių, užsiregistruoti į „Mokausi iš kino“ mokymus juos paskatino moksleivių susidomėjimas filmais ir poreikis jiems patarti, kaip kalbėti apie filmus ir kaip juos kurti.

„Moksleivių užkratas filmams – didžiulis. Vaikai legaliai ir ne dalinasi filmais, diskutuoja apie juos per pertraukas, gavę užduotį pasižiūrėti filmą namie – mielai tai padaro. Kitas jų užkratas – filmavimas. Jie filmuoja nuolat per daug nesirinkdami apie ką. Nufilmuotos medžiagos moksleiviai pateikia tiek daug, kad norėtųsi labiau įsigilinti į filmavimą ir padėti vaikams atsirinkti, profesionaliau patarti“, – kalba Vilniuje vykusiuose mokymuose dalyvavusi lietuvių kalbos mokytoja Adelė Žeimytė iš Kretingos rajono Salantų gimnazijos.

Gavę teorinius kino kūrimo pagrindus pedagogai pasidalino į grupes, parengė planuotes bei kadruotes ir pradėjo filmavimus pagal scenaristo Raimondo Paškevičiaus parengtus scenarijus. Pagrindiniais šių filmų herojais tapo patys mokytojai, pasiskirstę vaidmenimis ir parinkę atitinkamas lokacijas filmavimams.

„Man įdomiausias buvo pats filmavimo procesas, nes pamačiau, kaip filmavimas vyksta iš tiesų ir kiek daug žmonių, atsakingų už skirtingus dalykus – garsą, grimą ir kitus – dalyvauja šiame procese. Kai esi paprastas žiūrovas, tu to nematai ir neįsivaizduoji. Manau, gautas žinias galima pritaikyti per pamokas su moksleiviais, paskatinant juos apibrėžti vieną kurią problemą, kad ir apslinkosauginę, ir kurti filmą, prieš tai pasirengus scenarijų, aptarus kitus filmavimo aspektus“, – įspūdžiais iš mokymų dalijosi Daumantas Stumbrys, Vilniaus „Santaros“ vidurinėje mokykloje dėstantis ekonomiką ir fotografiją.

Mokymų dalyviai gavo kino teorijos ir analizės pagrindus, kuriuos jiems išdėstė kino kritikė Auksė Kancerevičiūtė ir kino teoretikas Lukas Brašiškis. Jie supažindino pedagogus su pagrindiniais kino kalbos elementais, kartu žiūrėjo filmų ištraukas ir mokėsi jas „skaityti“, kalbėjo, kaip gautas žinias pritaikyti pamokų metu. Praktiškai su kino kūrimo procesu pedagogus Vilniuje susipažindino kino režsieriai Lina Lužytė ir Tomas Smulkis Vilniuje, o Panevėžyje kurti filmus juos mokė kino režisieriai Andrius Blaževičius ir Dovilė Šarutytė.

Artimiausi „Mokausi iš kino“ mokymai pedagogams vyks per moksleivių žiemos atostogas Kaune, o pavasarį pedagogai bus kviečiami mokytis iš kino Vilniuje ir viename iš šalies regionų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: vtv.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)