Kaune moksleiviai matavosi profesiją  (0)

Kiekvienais metais moksleiviai susiduria su klausimu – kokią specialybę rinktis? Pagalbos ranką būsimiesiems studentams ištiesė Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) su organizacija „Kitas variantas“. Jaunuoliai galėjo susipažinti su įvairių sričių profesionalais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Man atrodo, kad tik gydytojai nuo mažens žinojo, kad rinksis šią profesiją“, – renginio idėją pristatė VDU studijų marketingo tarnybos direktorė Justina Šimkevičiūtė. Ji neabejojo, kad kitos specialybės daugeliui moksleivių yra sunkiai įsivaizduojamos.

„Pavyzdžiui: ką ir kaip dirba režisierius arba psichologė-psichoterapeutė, miesto meras? Apie šias profesijas pasakojome ne mes – dėstytojai, o patys šių profesijų atstovai“, – aiškino J. Šimkevičiūtė. Dvidešimt įvairių sričių specialistų vakar universitete dalijosi savo darbo subtilybėmis.

Į renginį „Matuotis profesiją“ atvyko maždaug 600 moksleivių. Jie iš anksto registravosi internetu.

Audringais plojimais baigėsi fotomenininko Romualdo Požerskio paskaita. „Gal turite klausimų?“ – moksleivių paklausė garsus fotografas, Nacionalinės premijos laureatas. Tik viena mergina išdrįso, ir tai ne viešai, paklausti.

„Sunku pasakyti, ar moksleiviams kas nors paaiškėjo, nes tokio tiesioginio kontakto nebuvo. Jau vien tai, kad šitiek daug susirinko, rodo didžiulį jų susidomėjimą“, – akimis išeinančius nulydėjo R. Požerskis.

„Šiuolaikiniai menai yra populiari specialybė. Nėra apibrėžta ir konkreti, bet realizuoti vėliau save galima labai plačiai – internetinių puslapių kūrimas, reklaminiai projektai,teatras ir taip toliau“, – perspektyvas dėstė R. Požerskis.

Tik atidarius auditorijos duris, kurioje greitai turėjo prasidėti operos solisto Liudo Mikalausko paskaita, plūstelėjo jaunimas. Dvi šviesiaplaukės prisipažino, kad tikrai nesirengia tapti operos solistėmis. „Įdomi asmenybė, mačiau per televizorių, apie jį daug rašo, todėl norėjau gyvai pamatyti“, – juokėsi Akvilė Suchodimcovaitė.

Būrelis merginų pasakojo, kad jų būsimosios profesijos turėtų būti susijusios su menais. Merginos išklausė aktoriaus, režisieriaus ir fotografo vedamų paskaitų. Į L. Mikalausko paskaitą merginos tikina negalėjusios neateiti. „Norėjau pasiklausyti, kaip šneka žmogus, kuris yra iš televizijos“, – sakė Indrė Mačiūtė.

Tik trys moksleiviai visoje auditorijoje kilstelėjo rankas patvirtindami, kad ateitį norėtų sieti su dainavimu. „Reikia žinoti, kad Mocartas – ne saldainiai, o Bethovenas – ne šuo“, – kalbą pradėjo L. Mikalauskas ir priminė jaunimui garsius Europos kompozitorius.

Operos solistas nuliūdino – studentauti ir studijuoti tik per sesijas Muzikos akademijoje neišeis. Ten studentai turi ruoštis kasdien ir ne bet kaip. Be to, jo profesijos atstovų darbo laikas skiriasi nuo įprasto: kadangi koncertai baigiasi dažniausiai vidurnaktį, todėl darbo dienos pradžia būna ne anksčiau 11 val.

„Sutuoktinis, dirbantis įprastu ritmu, ne jums. Rinkitės geriau iš tos pačios mokyklos“, – šmaikštavo L. Mikalauskas.

„Labai dvejojau. Svarsčiau, rinktis ekonomiką ar informatiką. Ir atrodo, kad labiau linkstu prie informatikos. Tik dar nežinau, Lietuvos ar užsienio aukštojoje mokykloje studijuosiu“, – pakylėtai dėstė Karolis Skripka, išklausęs „Ūkio banko“ Informacinių technologijų auditoriaus Bronislovo Balvočiaus paskaitos.

Informacinių technologijų specialistas būsimiems studentams patarė rinktis tą veiklą, kuri arčiau širdies, o ne tą, kuri būtų lengviau pasiekiama. „Visada norėjau dirbti įdomų darbą“, – būsimiesiems studentams kartojo B. Balvočius.

Besibūriuodami jau prie kitos auditorijos durų jaunuoliai neslėpė, kad šios paskaitos jiems padėjo suprasti ir beveik apsispręsti, kurį kelią rinktis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
Autoriai: Diana Krapavickaitė
(2)
(0)
(2)

Komentarai (0)