Rygos lietuvių mokykloje mokytis nori ir latviai  (0)

Prieš 20 metų įkurta Rygos lietuvių vidurinė mokykla – viena pavyzdingiausių tautinių mažumų mokyklų Latvijoje. Ją lankyti nori vis daugiau ir pačių latvių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš dvidešimt metų Rygoje įkurtoje lietuviškoje mokykloje mokėsi devyni mokiniai. Šiuo metu jų – per pusketvirto šimto.

„Galbūt Latvija yra padėjusi daugiau, bet iš Lietuvos visada jautėme moralinį palaikymą. Mūsų mokytojai atsiųsti dėsto lietuvių kalbą, Lietuvos istoriją, geografiją, etnokultūrą. Mes mokome lietuviškų šokių ir dainų. Ir dabar svajojame apie pučiamųjų orkestrą. Visa tai apmoka Lietuva“, – teigė Latvijos lietuvių vidurinės mokyklos direktorė Aldona Treja.

Vaikai čia mokomi net penkių kalbų: latvių, anglų, vokiečių, rusų, prancūzų, lietuvių ir, žinoma, mūsų šalies papročių bei tradicijų. Todėl atsiranda vis daugiau latvių bei užsienio diplomatų, norinčių, kad jų vaikai čia gilintų savo žinias.

„Pirmieji įspūdžiai atėjus – nuostabūs. Ir aš tvirtai buvau nusprendusi, kad mano vaikai mokysis būtent šioje mokykloje, nors tuo metu buvo labai daug norinčiųjų mokytis. Daug kartų ėjau, laukiau, kol atsiras vieta lietuvių mokykloje“, – sakė Rygos gyventoja Liga Taurine.

„Mes esame baltų valstybės. Lietuvių ir latvių kalbos labai panašios. Kai jų mokoma paraleliai nuo pirmos klasės, vaikai greitai išmoksta“, – kalbėjo A. Treja.

Mokykloje vaikai gali praleisti visą dieną - ruošti iki vakaro pamokas, dalyvauti užklasinėje veikloje, sportuoti, kolektyviai lankyti muziejus ir netgi specialiuose poilsio kambariuose pamiegoti.

„Vaikai mokykloje turi daug užimtumo programų. Iš tiesų, yra daug dalykų, kad vaikas butų užimtas visą dieną – nuo ryto iki vakaro“, – teigė Elektrėnų savivaldybės Semeliškių mokyklos mokytoja Neringa Kučinskaitė.

Latvija tautinių mažumų mokykloms skiria ne mažesnį dėmesį nei latviškoms. Sporto aikštyno statybai Rygos savivaldybė skyrė per 0,5 mln. latų. Atnaujinti antrąjį mokomąjį korpusą – dar tiek pat.

„Galiu pasakyti, kokia lietuvių mokykla svarbi Rygos gyventojams. Turiu draugą rusą, jo žmona – latvė, o vaikas mokosi šioje, lietuviškoje mokykloje. Tai labai gera mokykla“, – tvirtino Rygos meras Nilsas Ušakovas.

Baigę mokyklą absolventai toliau studijuoja ne tik Lietuvos, Latvijos, bet ir prestižinėse Anglijos, Danijos, Vokietijos, Japonijos aukštosiose mokyklose. Čia vyksta ir dauguma Rygos lietuvių bendruomenės renginių.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Skirmantas Pabedinskas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)