Studijos Škotijoje: galimybės ir kainos

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Alexas10 2012-02-26 09:16
Mldc kas parase straipsni. Beje galetu buti geresnis, cia tik trumpa santrumpa, bet pagrindine informacija yra. Pats studijuoju Anglijoje, viename geresniu universitetu ir manau tai buvo geriausias mano pasirinkimas. Mokomi dalykai yra labai naudingi, nera jokiu beletristiku kaip Lietuvoje, daug praktinio darbo, artimas universitetu darbas su industrija(praktiskai nera dienos, kad nebutu kokia kompanija ir nevykdytu drop in sesijos). Nors esu pirmakursis(studijuoju ekonomika ir finansus), jau gan gerai ismanau savo specialybe(investicijos, buhalterija, ekonominiai sarysiai, rodikliai, modeliai, etc etc), o teko bendrauti su ISM studentu, kuris dar nei puses tiek nezino... Uztat mokosi kalbos kulturos, filosofijos ir kitu salyginai beprasmiu dalyku. Lietuvoje daznai galvojama, kad skatinimas studijuoti svetur tolygu skatinimui emigruoti, bet taip tikrai nera - is savo patirties sakau, kad kiekvienas, jei tik turetu galimybe, griztu i tevyne. Tikiuosi, vis daugiau jaunimo isvyks studijuoti ne tik i Skotija, Anglija, bet ir i kitas pasaulio salis, ir taip parves patirties i musu sali. Be to, svetur investuoti pinigai, sukurs daug didesne pridetine verte, nei pinigai investuoti i musu lietuviskas studijas...
Impintinas 2012-02-26 15:16
Bent jau istoriškai tai buvo pagrindinė universiteto paskirtis - išlavinti mąstytoją su platesniu žinių spektru, nei paprasto darbininko ar kito specialisto. Ir nors dabar kai kurie bando agituoti už studijų trumpinimą, kai kurių dalykų (pvz., filosofijos, istorijos ir pan.) atsisakymą universitete, bet aš tam nepritarčiau, nes tai ir yra, kas skiria universitetą nuo kitų mokslo įstaigų.
Gnostic 2012-02-26 17:19
Del to dabartiniai baigusieji ir neranda darbo - nes prasvaiste savo brangu laika kvailoms "mastysenoms" ale formuotis galvoj, o ne ismokti norimo amato.
Importial 2012-02-26 17:53
Tavo požiūris konservatyvus ir jau seniai paneigtas bent jau jaunimo nedarbo statistika. Taip sakant, universitetai absurdiškai sukasi iš padėties paruošti stiprius konkrečios srities specialistus prisidengdami asmenybės įvairiapusiškumo tobulinimu, o vis dėlto tai tėra eilinė akių dūmimas ir, manyčiau, krūvos Lietuvos studentų, iškart po "mokslų" patekę į negailestingą ir aukštos kokybės reikalaujančią darbo rinką, tai gali patvirtinti. Galbūt ruošiant akademikus universitete pravartu suteiktu pačių įvairiausių žinių, kurios talpinamos į šperas, išmaniuosius telefonus per kolius, o šiaip tikrai nedidelis procentas nusprendžia pasilikti savo alma mater.
Arthuras 2012-02-26 19:05
Pirmyn į kolegijas, kelkit jų lygi. Kame problemos?
Dvigubas nulis 2012-02-26 22:02
Kalbant apie Škotijos universitetus, lyderius matau tris: Edinburgo, Glazgo, St. Andrew. Pliusai, renkantis Škotijos universitetus: nemokamas mokslas; nemažas atostogų skaičius (apie pusę metų). Minusai: ilgesnis laikas laipsnio įgijimui vieneriais metais, netoks geras klimatas kaip Anglijoje. Taip pat kalbant apie galimybę studijuoti papildomą dalyką, kurio nepasirinkai, laikau kaip neutralų dalyką. Iš vienos pusės, žmogus gali mokytis nesusijusį dalyką su savo profesija ir iš dalies turėti kažką panašaus į Liberal Arts JAV'uose. Iš kitos pusės - pirmieji/antrieji metai būna gan lėti, kadandgi tavo dalykas dėstomas tiems, kurie jo mokosi nuo nulio. Taip prasitęsia visa studijų trukmė.